Få land i verden tar ny teknologi i bruk like raskt og i like stort omfang som oss i Norden

Den britiske Investeringsbanken GP Bullhound har pekt på Norden som et sted å teste sine teknologiske produkter før man forsøker å ta dem ut i verden, nettopp på grunn av dette.

Det nordiske venturefondet Verdane Capital investerer nå tilsammen 300 millioner kroner i tre tyske teknologibedrifter.

Største eier og partner i Verdane er Bjarne Kveim Lie (45).

Han forteller til DN at bak investeringen ligger en tanke om at man i Norden har et forsprang på tyskerne som man håper gir Verdane et fortrinn.

Satser på fortrinn med nordisk forsprang

– Digitaliseringen skjer raskt, men det tyske markedet ligger noe etter det norske på flere områder, sier Lie.

Å plukke riktig hest i veddeløpet som vil finne plass, kan være lettere om man allerede har gjort lignende valg før, er Lies argument.

Blant selskapene Verdane nå investerer i er Smava, en sammenligningstjeneste for forbrukslån.

I Norge har vi allerede godt etablerte varianter av det Smava tilbyr, som Schibsteds Lendo.

– Vi ser mange likheter mellom det tyske og nordiske markedet, men innen fintech ligger faktisk det tyske markedet en del år etter Norden innen de fleste nisjer, sier partner Henrik Aspén i en pressemelding fra Verdane.

Tilgang til internt og bruk av smarttelefon er vanligere blant nordmenn enn hos tyskerne, ifølge tall fra TNS Gallup, Emarketer og Internetlivestats. Her ser tyskere på Samsungs siste tv-teknologi med kvantepiksler under en teknologimesse i Berlin.
Tilgang til internt og bruk av smarttelefon er vanligere blant nordmenn enn hos tyskerne, ifølge tall fra TNS Gallup, Emarketer og Internetlivestats. Her ser tyskere på Samsungs siste tv-teknologi med kvantepiksler under en teknologimesse i Berlin. (Foto: Marte Christensen)
 

Les også: Oppkjøpsfond-sjef Bjarne Kveim Lie tjente mer enn 40 millioner kroner på ulike Verdane-fond ifjor.

Investerer også i spam-bekjempelse og markedsføring

De to andre selskapene Verdane investerer i er:

  • Searchmetrics, et selskap som utvikler verktøy for digital markedsføring,
  • Hornetsecurity som jobber med it-sikkerhet, bekjempelse av spam, malware og ransomware.

Har solgt unna i påvente av turbulens

Verdane hentet tre milliarder kroner til sitt nyeste fond rett før brexit inntraff. Lie har tidligere uttalt til DN at han tror kapital­­tilgangen nå blir dårligere.

– Vi har faktisk solgt unna en tredjedel av bedriftene våre de siste månedene, på samme måte som vi gjorde i 2006 og 2007, sa Lie i juli.

Han ser flere grunner til å bekymre seg:

– Akkurat nå er det mørke skyer på horisonten som brexit, Russlands president Vladimir Putin, Donald Trump, kinesisk gjeld, og migrasjon. Det er større systematiske risikofaktorer enn det har vært på lenge, samtidig som verdsettelsene er svært høye. Det gjorde at vi har valgt å selge unna, sier han.

Brexit og presidentvalg gjør investorene usikre

Investeringer i finansteknologi har vokst voldsomt de siste årene, men investeringsnivået på verdensbasis falt bratt i andre kvartal av 2016, ifølge en rapport fra KPMG som kom i forrige uke.

Investeringene ble nesten halvert fra første kvartal i år, med et fall fra 4,9 til 2,5 milliarder dollar.

Tallene for tredje kvartal er ennå ikke klare.

&lt;script type="text/javascript"&gt;var embedDeltas={"100":899,"200":646,"300":559,"400":520,"500":503,"600":467,"700":450,"800":450,"900":450,"1000":450},chart=document.getElementById("datawrapper-chart-FHTuA"),chartWidth=chart.offsetWidth,applyDelta=embedDeltas[Math.min(1000, Math.max(100*(Math.floor(chartWidth/100)), 100))]||0,newHeight=applyDelta;chart.style.height=newHeight+"px";&lt;/script&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;I den opprinnelige artikkelen sto det at Verdane Capital forvalter fond for tilsammen 6,5 milliarder kroner. Saken er nå oppdatert med det riktige tallet, som er ni milliarder kroner. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;DNgründer følger et kull på entreprenørskolen på veien mot suksesser og fiaskoer. Les mer:&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;a href="http://www.dn.no/grunder/2016/01/25/2147/Teknologi/dropper-apper--lager-dingser"&gt;Dropper apper – lager dingser&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;a href="http://www.dn.no/grunder/2016/01/25/2141/Medier/bygger-journalistrobot"&gt;Bygger journalistrobot (DN+)&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;a href="http://www.dn.no/grunder/2015/11/30/2149/kvantesprang-for-grnderspirer"&gt;På Cern i Sveits bruker NTNU-studenter jakten på universets grunnpartikler til å søke nye forretningsmuligheter&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;a href="http://www.dn.no/grunder/2016/03/14/2151/Entreprenrskap/--feile-er-ogs-en-praktfull-erfaring--ha-med-seg"&gt;– Å feile er også en praktfull erfaring å ha med seg&lt;/a&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Fintech" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.