Kroghrud er sammen med blant annet tidligere daglig leder i Questback Norge, Andreas Gulliksen, i gang med nok en satsing, kalt JobAssigner. Selskapet har kontorer i Oslo og Stockholm, og sikter mot å være 25–30 ansatte i slutten av året.

DN har tidligere skrevet at Kroghrud og hans tidligere medgründer Ståle Løvbukten fikk 110 millioner kroner da Admincontrol ble kjøpt opp i 2015, mens de solgte Questback til oppkjøpsfondet Reiten og co. for rundt en kvart milliard kroner i 2008.

Setter ut småjobber

JobAssigner er en plattform der bedrifter kan sette ut kontorarbeid som tar unødvendig tid og som kan løses like godt eller bedre av andre enn deg selv.

Kroghrud sikter seg inn mot ledelsesnivået, og gir følgende eksempler på hvilke jobber man kan sette ut til frilansere i andre deler av verden: Designjobber, powerpointpresentasjoner, oversettelser, web-research, søkemotoroptimalisering og lignende.

Flere lignende bedrifter har vokst frem de siste årene, deriblant den norske plattformen Konsus, som nylig fikk inn Slack som en prestisjetung investor.

– Frilansere er en enorm ressurspool, men slik det er i dag er gjennomsnittskvaliteten på en tilfeldig valgt frilanser veldig dårlig. De beste er svært gode, med de er godt gjemt. Vi forsøker å tilby topp én prosent av frilansere, gjennom å bygge en database med de vi vet er flinkest, sier Kroghrud.

Asia og Afrika

JobAssigner setter kunder i kontakt med en av deres egne norske eller svenske prosjektledere, som tar hele dialogen videre med frilanseren, som gjerne opererer i en annen tidssone – for eksempel i Asia eller Afrika. For jobben tar selskapet 300 kroner i timen, der pengene går til frilanseren og selskapet selv.

– Vi prøver å betale frilanserne konkurransedyktig timepris – eller bedre enn det de er vant til å få. Samtidig er det slik at frilansere er i en vanskelig konkurransesituasjon på de portalene som finnes nå, og man må legge ned mange timers jobb for å vinne et oppdrag, sier Kroghrud.

Han har ikke fått store reaksjoner på forretningsmodellen.

– Lønnsnivået er naturlig nok lavere i India, på Filippinene, eller i Serbia enn det er i Norge. Vi betaler våre folk markedslønn i sine markeder, og når vi har etablert en fast relasjon med gode leveranser betaler vi mer. Enda viktigere er kanskje at vi gir våre håndplukkede eksperter en fast strøm av oppgaver. Det setter frilansere veldig stor pris på.

LO skeptisk

Men arbeidstagerorganisasjonen LO er bekymret over utviklingen JobAssigner er en del av.

– For oss er det viktig å holde på at folk skal ha rett på faste, hele og godt betalte jobber med en tydelig arbeidsgiver. Det er åpenbare utfordringer med et mer utrygt arbeidsliv. Denne utviklingen har vi sett over lengre tid, ikke bare at stadig flere får en løsere tilknytning til arbeidslivet, men at flere bedrifter outsourcer oppgaver og at man organiserer seg bort fra arbeidsgiveransvar på andre måter, blant annet gjennom digitale plattformer, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Hun stiller spørsmål ved forretningsmodellen til JobAssigner.

– Jeg lurer jo også på hvor stor andel som går til frilanseren, og hvor stor andel som går til selskapet i dette tilfellet. Den nye digitale plattformøkonomien legger til rette for dumping av lønns- og arbeidsvilkår. Det er en utvikling vi ønsker å stoppe, sier Tinnlund.

– LO er redd forandring

Kroghrud understreker at nordmenn er høyt utdannede og veldig kompetente – men også dyre i drift.

– LO er redd for forandring, mens jeg er redd for mangel på forandring. Hvis alle norske kunnskapsarbeidere kan bruke arbeidstiden sin på verdiskapende, kompetansekrevende oppgaver, så er vi på rett vei. Alt annet kan i prinsippet settes bort til andre som kan levere kvalitet til mye lavere kostnad, sier Kroghrud, og fortsetter:

– Dette er bra i økonomisk forstand, men også bra for norske kunnskapsarbeidere som blir motivert av å drive med det de kan best. Det er i tillegg bra for våre frilansere. De kommer i all hovedsak fra land utenfor Vest-Europa og USA, der lønnsnivået for denne typen arbeid er fra det dobbelte til det tidobbelte av en gjennomsnittlig arbeidsinntekt, svarer han.

Les også: Gründeropprør mot politikerne

Les også: Telenor-sjefen med støtte til gründer-opprøret

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.