Pepper satt i vinbaren og koste seg med et glass vin da Salt kom inn fra mørket bak domkirken i Oslo. Restaurant Baltazar pryder seg ikke med noe prangende inngangsparti fra Oslos paradegate, men med en beskjeden dør i portrommet i det som kalles Kirkeristen. Innenfor var det nesten fullt.

– Det er alltid et godt tegn, sa Salt, før de ble vist et bord helt oppe under skråtaket på loftet.

Det kom raskt deilige grissini – italienske brødpinner – på bordet, sammen med smør og boblevann, samt Baltazars gedigne spisekart og vinmeny.

Spisekartet er klassisk italiensk satt opp, med forretter kalt «antipasti» til 195 kroner, pasta eller risotto som «primi» til 250 kroner, og fisk eller kjøtt som «secondi» 325 kroner. «Dolce» til slutt koster 150 kroner. Menyer på fire eller sju retter (595 og 865 kr) er sammensatt av retter fra spisekartet. Grådigpettere kan spise seg gjennom hele menyen på 10 retter for 1050 kroner.

– Når vi først er her på dette alvorlige oppdraget, synes jeg vi skal prøve alt sammen, sa Salt og smilte.

Og slik ble det.

Første rett i menyen var en carpaccio av sjøkreps med røkt majones og urter. Det var en overraskende rett – med sjøkreps flatbanket til rispapirtykkelse. Og veldig god i kombinasjon med den røyksmakende majonesen.

Ishavsrøye stekt på et tynt stykke brød var et høydepunkt, med vaktelegg, rognkrem og syltet agurk. Her satt smakskombinasjonene som et skudd.

– Dette er helt på høyde med det beste. Er dette stedet Michelin-guiden glemte da de drysset stjerner over Oslo?

Platt pasta
Salt og Pepper valgte å takke nei til den kostbare vinpakken, og koste seg i stedet med en Ferrari Perlé, en topp prosecco og champagneutfordrer som var hyggelig priset til bare drøyt to ganger av Vinmonopolets pris (705 kr) til sjømaten.

Kombinert med en herlig 2004 Barolo fra Cabutto til kjøttrettene, fikk de toppviner, samtidig som de sparte flere hundrelapper i forhold til vinpakkene.

Det var tid for «primi». Først en ravioli med kongekrabbe, servert med kalvebrissel og en buljongsaus på spekeskinke. Det kunne vært vellykkede kombinasjoner, men for tykk og grov pasta tok luven og sødmen av det delikate krabbekjøttet.

– Overraskende. Her skulle de være topp på pasta, sa Salt skuffet.

Også neste «primo», hummer med tagliatelle var skjemmet av at pastabåndene var litt for grove og dominerte retten på en uheldig måte. Salts hummer var perfekt, men Peppers tenderte mot rå.

Harehopp
Til gjengjeld var potetpasta med hareragu helt strålende. Tykke spaghetti av potet var kjempegode, og raguen av hare med rotgrønnsaker og tomat var deilig fyldig og velsmakende.

Kveldens hovedrett så spennende og moderne ut. Ytrefilet fra Stavanger-slakteren Idsøe var posjert og drapert under en dyne av soppgelé. En sylinder av skorsonnerot rullet i fine urter var tilbehør. Det hele var omgitt av en mørk rødvinsreduksjon. Det så lekkert ut, men det var på overflaten. Kjøttet var seigt og lite tiltalende, selv om det for så vidt smakte greit nok. Smakene i tilbehøret harmonerte ikke godt nok, og gjorde retten litt overveldende og ikke veldig delikat.

– Dette var en skuffelse, sa Pepper, og på bordene rundt kunne de se hvordan porsjoner med uspist kjøtt måtte bæres tilbake på kjøkkenet.

– Det må vi beklage, men den retten var ikke vellykket. Den må vi ta ut av menyen. Kokken er veldig lei seg, sa hovmesteren

Til gjengjeld kom det deilige desserter, først tomatmarmelade med tomatgelé og sorbet av kokos. Deretter en nydelig sjokoladedessert, og til slutt en bonus i form av en bitte liten tiramisu, som var strålende.

– Her er det mye av måltidet som er i toppklasse, men det er for ujevnt for toppkarakter, sa Salt. Pepper var enig.

– Når man betaler over 4000 kroner for et måltid, skal det være rimelig perfekt.

Når pastaen ikke fungerer på italiensk restaurant, og hovedretten faller gjennom, er det ikke godt nok.

Eierne av Baltazar har spredt seg på flere steder med store ambisjoner. Spørsmålet er om kjededrift fører til at kvaliteten svekkes.

– Baltazar er en god restaurant, men kanskje det ikke er tilfeldig at Michelin-stjernen mangler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.