–Huset vårt ligger allerede på Finn. Vi satser på å leie det ut så lenge vi er i Sør-Korea. Selge vil vi ikke. Det er jo trygt og godt å ha noe kjent å komme hjem til.

Trond Underland Berntzen (33) har tatt frem kofferten. Huskelisten ligger klar på kjøkkenbenken: Pass, visum, vaksiner … I dag er han besiktigelsesmann i DNV GL i Haugesund, men fra 28. april er han utstasjonert i Ulsan i Sør-Korea for selskapet. Han skal være med på åtte gasstankere som BW Gas skal bygge. Når oppdraget er fullført, bærer det hjem igjen.

Først reiser han ned alene. Etter en måned henter han kona og datteren og klargjør en container full av eiendeler.

– Her i Haugesund har det blitt en tradisjon at bedrifter sender folk ut for å jobbe. Det er sånne ting vi snakker om på julebordet hvert år – det er mer snakk om når og ikke om man skal dra utenlands. Og siden både Sylwia og jeg elsker å reise, lå det litt i kortene at jeg kom til å ta en periode som utstasjonert, forteller Berntzen.

Møter flere i samme situasjon

Kossco, eller Korean Offshore Service and Supply Company, jobber med tilrettelegging for internasjonale utstasjonerte – såkalte expats – i Sør-Korea. De varslet ifjor høst at de ser for seg storinnrykk av nordmenn i år, siden norske prosjekter nå står i kø på sørkoreanske verft. Flere store selskaper sender ledere og nøkkelpersonell nedover.

TID FOR PAKKING. Trond Underland Berntzen finner frem kofferten. I to år skal han jobbe for DNV GL i Ulsan i Sør-Korea. Den første måneden er han alene. Så reiser han hjem for å hente kone og barn.
TID FOR PAKKING. Trond Underland Berntzen finner frem kofferten. I to år skal han jobbe for DNV GL i Ulsan i Sør-Korea. Den første måneden er han alene. Så reiser han hjem for å hente kone og barn. (Foto: Per Thrana)
– Flere kolleger er på vei til Sør-Korea, og jeg har også kjente som jobber der. Så hvis vi skulle støte på problemer, har vi mange å be om råd. Vi skal bo i et internasjonalt boligområde i Ulsan, der de fleste er i samme situasjon som oss, sier 33-åringen.

EGET PASS. Treåringen Mia har passet klart. Mamma Sylwia Niklas synes Mias alder er ideell for et opphold i utlandet: – Det hadde vært verre å rive henne bort fra vennene her hjemme hvis hun var i skolealder.
EGET PASS. Treåringen Mia har passet klart. Mamma Sylwia Niklas synes Mias alder er ideell for et opphold i utlandet: – Det hadde vært verre å rive henne bort fra vennene her hjemme hvis hun var i skolealder. (Foto: Per Thrana)
Kona Sylwia Niklas (37) er polsk og flyttet til Norge for snart fire år siden. Nå snakker hun flytende norsk og er salgs- og markedsansvarlig i Boston as/Sandstrand.no på Karmøy. I Sør-Korea blir hennes prioritet nummer én å være hjemmeværende mamma for Mia (3).

– Hun er så liten ennå, sånn sett er dette det ideelle tidspunktet for oss å flytte utenlands for et par år. Det hadde vært verre å rive henne bort fra vennene her hjemme hvis hun var i skolealder, sier hun.

Forberedt på kultursjokk

Sylwia Niklas og mannen er forberedt på å få et aldri så lite kultursjokk når de flytter til et nytt land og en annen kultur:

– Det blir utfordringer på rekke og rad. Vi har gått på kurs for å forberede oss, men mest av alt handler det om å prøve og feile. Alle sier at Sør-Korea er så «fantastisk, fantastisk, fantastisk», men vi må regne med at det kommer noen dårlige dager også. Heldigvis har jeg muligheten til å fortsette på deltid i jobben min, siden jeg kan gjøre en del markedsføringsoppgaver online. Dét er godt å vite hvis det blir tungt å gå hjemme hele tiden, sier Sylwia Niklas.

For selv om ektemannen skal jobbe vanlige ni til fem-dager og ha helgefri, er arbeidskulturen annerledes i Sør-Korea.

– Det forventes at man ikke går hjem før sjefen, så en del lange dager blir det nok. Samtidig er det mye man skal passe på: Alt er mye mer formelt enn i Norge, det forventes at man deltar i sosiale settinger med alkohol utenom jobb – og man skal vise stor respekt for sjefen og de eldre. Her hjemme er vi dessuten vant til å gi klar beskjed hvis vi er uenige i noe, også på tvers av linjene. Men i Asia kritiserer man aldri noen foran andre. Da taper man ansikt, sier Berntzen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.