At tankene flyr i helt andre retninger enn hundre prosent konsentrasjon om det arbeidet man holder på med er helt vanlig.

Forskning har vist at mennesket dagdrømmmer 20-40 prosent av sin våkne tid, noe som blant annet fører til dårlig hukommelse og lav leseforståelse.

For de fleste innebærer dagdrømming ingen store problemer, men hvis andres liv avhenger av ditt fokus på skjermen, som for flygeledere, kan det få katastrofale konsekvenser.

Nå kan ny teknikk bidra til å holde oppe konsentrasjonen på jobb.

En ny intelligent programvare sender advarsler når brukerne ikke lenger konsentrerer seg om å lese på skjermen, skriver ing.dk.

- Provoserende etiske, juridiske og sosiale spørsmål

Dagdrømmer-detektoren eller «The mind wandering detector», er funnet opp av Sidney D’Mello og Robert Bixler ved Notre Dame-universitetet og kan «lese» brukerne ved å observere spesifikke trekk i måten øynene beveger seg, og gjøre brukerne oppmerksomme igjen straks oppmerksomheten vandrer fra arbeidsoppgavene på skjermen og ut i drømmeland.

Detektoren kan også brukes til å vurdere undervisningsmateriale opp mot hvor bra det engasjerer studentene.

- Denne typen grensesnitt-teknologi avspeiler vår stigende raffinement innenfor teknologi til kognitiv og nevral vitenskap. Det kan brukes til å forbedre vår kognitive fokus og yteevne og kanskje påvirke oss kreativt. Men det kan også gi provoserende etiske, juridiske og sosiale spørsmål om hvordan, i hvilket omfang og hvem som kan og bør bruke teknologien, sier nevrolog James Giordano fra Georgetown University Medical Center i Washington DC til Newscientist.com.

Den første versjonen av detektoren er ventet å bli klar i løpet av et par måneder, og systemet vil bli presentert på konferansen User Modelling, Adaptation, and Personalization (UMAP) i Aalborg 7.-11. juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.