–Når man har vært leder og eier i lang tid, blir man spist opp på et eller annet tidspunkt. Du må ta et valg, ellers kan det gå på bekostning av deg selv og hele selskapet, sier Morten Tufte Thams Michelsen (57).

Fra 2003 var han styreleder, daglig leder, én av fire eiere og fysioterapeut i Gnist Trening og Helse.

Han hadde lederutdannelse- og erfaring, og ingen kunne mer enn ham om selskapet han hadde vært med på å starte i 1989. Men selskapet ble stadig større, og i 2007 ble det for mye ansvar for Michelsen.

– Vi ekspanderte igjen, og da tok det litt på. Det ble litt mange roller og litt mye å gjøre. Jeg måtte bestemme hvilke roller jeg ville ta vare på videre. Så da ble det til at jeg sluttet som fysioterapeut, men beholdt de andre rollene, sier han.

Michelsen presiserer at det heller ikke var noen heldig ordning at samme person satt som både daglig leder og styreformann, da leder har rapporteringsplikt til styreleder.

Michelsen oppdaget fort at valget han tok var det omvendte av hva han egentlig ville. Han savnet kundekontakt.

– Det begynte å bli litt ... kall det kjedelig. Jeg har alltid likt ansvar, men noe ble helt borte da jeg mistet behandlingsbiten. Jeg savnet å få inn en dårlig skulder, legge opp en strategi og se dem gå ut friske og fine til slutt, sier han.

 

«Endelig mandag» idag: Ingen skam å abdisere

 

Krefter utenfra

I 2011 gikk tre av de fire eierne ut av sine lederroller. Et rekrutteringsselskap ble hyret inn for å finne kandidater utenfor huset.

– Vi innså at hvis vi skulle komme oss videre, vokse og ekspandere, var selskapet nødt til å få inn krefter utenfra, sier han.

– Følte du at du ikke var egnet til å lede selskapet videre?

– Arbeidsmessig og kompetansemessig måtte vi ha inn folk utenfra som kunne drive oss videre. Da måtte vi ihvertfall ha inn en ny daglig leder.

– Var det du som innså dette, eller noen ansatte som så det for deg?

– Det kan godt hende noen av de andre kom med forslaget, men jeg hadde ikke noe problem med å innse det. Du får ikke gjort ting skikkelig når du har altfor mange roller, du blir spist opp i bauger og kanter. Fysioterapien ble et savn, så det var ikke et vanskelig valg, sier han.

Såkalt rollebelastning er ifølge NHH-professor William Brochs-Haukedal et kjent begrep.

– Når såpass mange roller også berører hverandre, slipper man opp for kapasitet. Det virker belastende og stressende. Dessuten kan interessene til de ulike rollene være motstridende. Det er kanskje umulig å løse konflikten når du selv bærer alle hattene, og da må man fordele belastningen på flere personer, sier han.

«Det tok meg drøye elleve år å få den etterlengtede lederjobben, men knappe to uker å oppdage at det var feil».

Slik åpner kommunikasjonsrådgiver og forfatter Øystein Bonvik boken «Frist meg ikke inn i ledelse», som kommer ut i slutten av november.

Han vet hva som kjennetegner personer som mener de ikke egner seg som ledere.

– De opplever at de i mange sammenhenger blir spist opp av lederoppgaver man ikke visste at var der. Slik som de daglige dramaene på arbeidsplassen, sykemeldinger, konflikter mellom ansatte, hva slags fruktkurv man skal ha på kontoret. Det snakkes mye om viktigheten av å være en visjonær leder, men gjennomsnittslederen har ikke tid til det, sier kommunikasjonsrådgiveren.

– Hva burde man tenke på før man tar på seg en slik rolle?

– Har du lyst til å ta fatt på de oppgavene dette innebærer? Er de givende? Som leder er det mennesker man har ansvaret for, det må man ikke glemme. Hvis man tenker å bruke ledelse som et springbrett for noe annet, havner man ofte på ville veier, sier Bonvik.

«Tenk nøye gjennom»

I april 2011 ble Janne Tuven ansatte som daglig leder i Gnist Trening og Helse.

Michelsen er bestemt på at «hun styrer skuta», men innrømmer at han ikke alltid er enig i den nye lederens avgjørelser.

– Jeg får alltid viljen min, spøker Tuven.

Hun sier det var spesielt å skulle lede flere ansatte som også var eiere.

– Jeg måtte finne ut av hva jeg hadde myndighet til. Idag har vi rene roller, og jeg ser på Morten som en styreleder mer enn en ansatt, sier hun.

Michelsen er fremdeles både medeier og styreleder, men jobber også som ansatt «på gulvet».

Han har et råd til kommende ledere:

– Du bør tenke nøye gjennom det ansvaret du tar på deg ved å være leder. Hvilken rolle og figur du vil være. Du må tenke på hvordan du skal takle det. Lytt til de ansatte, du er ikke verdensmester selv om du er leder.

– Vil du si at du ikke taklet det på et tidspunkt?

– På sett og vis, på den måten at det ble for mye. Og at hvis vi skulle fortsette å ekspandere, måtte vi ha inn en ny. Hvis jeg hadde søkt jobben som daglig leder, vet jeg ikke om jeg ville blitt ansatt. Jeg kan jo være en bra daglig leder her, men ikke med de andre rollene ved siden av, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.