-Alle som ansetter folk gjør feil. Det er lov å ansette feil folk, men ikke lov å la være å gjøre noe med det. Når du lurer på om det er rett person, så er det feil, sier oljeservicegründer Ståle Kyllingstad, som leder IKM-konsernet med 2900 ansatte over store deler av verden.

– Jeg registrerer at mange ledere kvier seg for å ta den vanskelige samtalen. Jeg kjenner på meg selv også at jeg må ta meg selv i nakken for å gjøre det.

50 feilansettelser

Lars Torp, toppleder i fjorårets Gaselle-bedrift Skye Consulting, kjenner seg igjen i situasjonen:

Hans Jørgen Bender er partner i advokatfirmaet Selmer.
Hans Jørgen Bender er partner i advokatfirmaet Selmer.
– En av ti er feilansettelser. De fleste finner ut av det og slutter selv, mens rettsapparatet må løse resten av tilfellene. Etter 25 år i bransjen har dette kun skjedd i ett tilfelle, sier Torp.

Det er ofte med tungt hjerte han går til steget og tar den vanskelige samtalen.

Camilla Selman er partner i advokatfirmaet Hjort.
Camilla Selman er partner i advokatfirmaet Hjort.
– Jeg synes det er veldig tungt og trist, men siden jeg er til for aksjonærene så må det til. Det ligger i den norske folkesjelen å vente for lenge.

Gjennom sine 20 år som leder, har han opplevd rundt 50 feilansettelser. To ganger har han hatt bruk for advokathjelp,

– Begge disse sakene løste vi på en slik måte at vi fortsatt kan snakke sammen.

Arbeidsrettsadvokat Hans Jørgen Bender opplever at mange ansatte blir overrasket når de kalles inn til møte og konfronteres med dårlige prestasjoner.

– Disse sakene har vi mange av, men de færreste ender i retten, sier partneren i advokatfirmaet Selmer.

Camilla Selman, arbeidsrettsadvokat og partner i Hjort, mener at nyansatte bør følges opp tett den første tiden.

– Vi kommer ofte inn først i drøftelsesmøtet og da er det gjerne full skjæring.

– Hvor enkelt er det å bli kvitt folk?

– Det er en høy terskel for å miste jobben ved å gjøre en dårlig jobb. Spesielt hvis du ikke kan bedre. Hvis det er viljen det står på er det lettere.

Flyttes rundt

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad er kritisk til ansatte som åpenbart ikke fungerer bare flyttes rundt i organisasjonen uten at det blir noe tema.

– Den største unnlatelsessynden er i offentlig sektor der folk flyttes hvis de ikke fungerer. I det private er det vanligere å komme frem til at veier skilles. Hvis det blir tatt opp der og da jo større er muligheten for å ordne opp. Problemet er at mange lar være å si fra.

Etter at prøvetiden er gått ut tror han at ledere får høyere terskel for å ta den vanskelige samtalen.

– Hvis det ikke er mulig å si opp, så må det lages krav. Hvis de ikke oppfylles, så må det få konsekvenser.

Formaliafeller

De to arbeidsrettsadvokatene opplever jevnlig at arbeidsgiverne sitter med en dårlig sak som ikke vil holde i retten.

– Skal saken få en lykkelig utgang for arbeidsgiver, er det ikke bare snakk om å ta den vanskelige samtalen, men det må også kunne dokumenteres. Enten saken skal opp i retten eller den kommer opp gjennom forhandlinger, så må arbeidsgiveren helst kunne vise at de har tatt opp problemene, sier Selman.

Bender poengterer at arbeidsgiver ofte mangler dokumentasjon for manglende arbeidsprestasjoner.

– Hvis man skal si opp noen, så må de levere langt under forventningene. Det skal mye til for å si opp på grunn av underprestasjon, påpeker Bender.

Rent økonomisk tror han ikke at oppsigelse er mest lønnsomt.

– Det er ofte billigere å få den ansatte til å fungere enn å gi vedkommende sparken.

Lars Torp anslår kostnaden med å avslutte et arbeidsforhold ligger på fem månedslønner.

– Har dere som arbeidsgiver alltid gjort nok for at den ansatte skal lykkes?

– Nei, og i de tilfellene må vi ta det innover oss. Da hender det at vi må gi mer tid og sette de på prosjekter der vi tar lavere pris. For en nyansatt som kommer rett inn døren fra skolen, så kan det være en god løsning. Hvis det ikke blir noen forbedring, og vi må fortsette å rabattere, så må arbeidsforholdet avsluttes. Det koster vanligvis tre til fem månedslønner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.