- Det behøver ikke å være en tragedie å miste jobben. For meg åpnet det nye muligheter. Jeg stortrives i min nye tilværelse, smiler 51-åringen fra Stavanger.

Etter å ha jobbet innen brønnservice i Halliburton nesten hele sin yrkeskarriere og i Baker Hughes i litt over et år, var det slutt rett før nyttår.

Meldingen om at han ville miste jobben i Baker Hughes kom ifjor sommer, og lille julaften hadde han sin aller siste arbeidsdag offshore.

- Men det har gått overraskende greit, sier Robort Kristensen, som i årevis har viet mye tid til hobbyer ved siden av oljejobben. Allerede i mars 2012 startet han opp familiebedriften Elbilhjelpen.no for å lære seg å drive eget firma.

- Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt av biler og motorsykler, og jeg har flere ganger opp gjennom årene lekt med tanken på å ha mitt eget firma. Egentlig har vel det vært tanken hele veien. Å miste jobben offshore var puffet jeg trengte for virkelig å kunne satse, sier han til DN.

Den senere tiden har hovedfokuset for Elbilhjelpen.no, som han driver hjemmefra i Stavanger, vært å tilby eiere av nye elbiler rimelige og gode ladeløsninger til mobil og/eller stasjonært bruk. Det har vist seg å bli et lykketreff.

- Kan fint ta ut en «nordsjølønning»

- Vi har doblet omsetningen hvert år fra starten i 2012, og fra nyttår tok det helt av. Første året hadde vi en omsetning på 172.000 kroner, ifjor endte vi på oppunder 2,1 milioner og i år lukter vi på fire millioner i omsetning. Og da kan jeg fint ta ut godt over en «nordsjølønning» hver måned, slår han fast.

Oljeprisraset har fått oljeselskaper til å strupe investeringsbudsjettene sine. Oljeprisen er halvert siden ifjor sommer, og over 10.000 oljejobber ryker, ifølge en opptelling gjort av DNB.

Hodejegere blir nå nedringt av oppsagte oljearbeidere på jobbjakt, har DN tidligere skrevet.

- Hva er dine beste råd til andre oljearbeidere som mister jobben?

- Først og fremst må du gå til Nav og melde deg arbeidsledig. Du må også bruke kontaktnettet ditt. Oppretter du ditt eget firma, kan du selge deg tilbake som konsulent til oljebransjen på time- eller dagsbasis mens du eventuelt leter etter en ny jobb. Det har jeg selv gjort, forteller Kristensen.

- Det er greit å ha muligheten til en ekstrainntekt, i tilfelle firmaet ikke fortsetter å gå like bra. Jeg kan leie meg ut som konsulent både til brønnservice-oppdrag og til et elektronikkfirma her i Stavanger. Samtidig får jeg fleksibiilteten til å ta fri når jeg ønsker og takke nei til oppdrag hvis det ikke passer, legger han til.

Kristensens arbeidsdag i dag starter ofte ved 07-08-tiden om morgenen og varer gjerne til 10-11-tiden om kvelden.

- Dagene flyr avgårde og jeg har det veldig fint. Slik er det å ha hobbyen sin som jobb!

- Må snu tankegangen vår

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon er imponert over hvordan Robort Kristensen har håndtert situasjonen.

- Ofte kommer man veldig langt ved å tenke kreativt og nytt. Det kan snu en negativ situasjon til noe positivt - og det har han gjort. Å gjøre hobbyen sin til jobb er jo ideelt, men man må huske på at det er tøft å starte egen bedrift og man får ingen kjempeinntekt med én gang. Ofte tar det noen år før et firma går med overskudd, understreker hun.

Hennes råd til andre som vil følge drømmen sin og forsøke å leve av en interesse, er å beholde bakkekontakten og ta en annen jobb i 50 prosent stilling mens du bygger opp firmaet.

- Arbeidsmarkedet er i endring og jeg tror man i fremtiden er nødt til å være åpen for nye muligheter. Vi må snu tankegangen vår. Det er ingen menneskerett å beholde jobben sin resten av livet. Våg å ta sjanser, gå gjennom realkompetansen din og se hva du er god på og hva du ønsker å gjøre fremover. I tillegg er det viktig å legge bort status og prestisje når du mister jobben og må ut på ny jobbjakt, sier Mette Manus.

Robort Kristensen har ennå ikke tatt ut en krone i lønn fra elbilselskapet sitt, påpeker han.

- Så langt har jeg bare investert penger i å bygge opp selskapet. Jeg lever av oppsparte midler fra offshore-tiden min. Men allerede nå går firmaet så bra at jeg har mulighet til å ta ut en god lønn å leve av.

Les også disse sakene i DNs miniserie om det nye arbeidsmarkedet:

Jakter jobb

Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.