– Det står ikke mye om deg på internett, men av det som er å finne, kommer det frem at du har jobbet i ABB siden 1989?

– Ja, det ble jeg gjort oppmerksom på her om dagen også. Det er jo en stund. Det har vært et bevisst valg. Det har dukket opp nye muligheter i selskapet hele tiden, som har gjort at jeg er blitt her. Nå leder jeg den norske enheten for olje, gass og kjemi. Kort fortalt betyr det å levere elektro-, telekom- og styringssystemer til den globale olje- og gassindustrien.

– Hvordan er du som leder?

– Jeg blir nok oppfattet rimelig direkte, og mener det er viktig som leder å være tydelig og forutsigbar. Når det er sagt, er jeg imøtekommende og positiv, og har lav terskel for å slå av en prat i korridoren.

– Hvordan direkte?

– Jeg har en medarbeider som sier at vi må kalle en spade for en spade. Vi må snakke om det som er essensen, og det har sammenheng med at jeg er en utålmodig person. Samtidig har jeg lært å håndtere dette. Også har jeg over middels godt humør og er over middels optimistisk.

– Hvordan motiverer du de ansatte?

– Har du en stilling som jeg har, må du motivere deg selv. Du vil alltid leve under press fra markedet som du ikke kan styre, og fra profesjonelle, globale eiere. Sånn som nå, i olje- og gassbransjen, er det jo ganske turbulent. Det er viktig for meg at de ansatte er trygg på sin egen motivasjon, men det er nok motiverende for dem at jeg selv er engasjert. At jeg skaper energi, ikke trekker.

– Hvordan påvirkes dere av endringene i oljemarkedet?

– Vi er i en bransje hvor det har vært utrolig høy aktivitet og stort arbeidspress over mange år. Nå går vi inn i en periode med nedgang og omstilling. Dette fører til økt fokus på effektivisering og kostnader, og vi merker at det er tøffere. Vi har over tid jobbet med interne forbedringer for å gjøre oss mer robuste.

– Har dere måttet nedbemanne som følge av tøffere tider?

– Det har vi ikke vært gjennom, men vi har måttet gå ned på konsulentbruk. Det er klart at det er uforutsigbart hva som skjer fremover, og derfor er det viktig med robusthet. Vi jobber for å ha flere ben å stå på.

– Når skjønte du at du var en leder?

– Jeg har alltid foretrukket å lede meg selv, fremfor å bli ledet av andre. Jeg har aldri hatt et stort ønske om å lede mange, og i perioder har jeg valgt å ikke ha lederansvar.

– Men nå har du rundt 1000 ansatte under deg?

– Da jeg fikk tilbud om å ta over olje- og gassenheten for snart to år siden, hadde jeg aldri hatt over hundre ansatte under meg. Det er ikke noe jeg har higet etter, men jeg har sett at muligheten kanskje ville komme.

– Jeg er heldig som har en dyktig ledergruppe og flinke fagfolk rundt meg. De som kan alt jeg ikke kan, og det er mye.

– Hva gjør du for å avreagere?

– I vinterhalvåret blir det mest kjøring, fordi jeg har to barn som er aktive på langrenn. Også spiser vi middag sammen, hele familien, hver kveld klokken åtte-halv ni. Da er de ferdig å trene, og far har laget middag. Han er veldig flink til å lage mat, jeg er ikke fullt så flink.

– Det er riktig å si at du som leder har behov for å skille mellom jobb- og privatliv?

– Jeg er nok over middels privat, ja. Når du har mange ansatte, er det ikke alt du vil brette ut på internett, for eksempel. Facebook- profil har jeg mest for å være med i idrettsgruppene til barna mine.

– Hadde du et karrieremål da du studerte teknisk kybernetikk ved NTNU?

– Nei. Og jeg var ikke forberedt på hva jeg gikk til da jeg begynte å jobbe. I denne bransjen må du finne ut av ting mens du holder på. Tåle en del usikkerhet, og prøve å finne best mulig løsninger. Jeg lever med at det er litt som å ha eksamen hver uke. Du må like å håndtere en del, like usikkerhet. Dette hadde jeg nok ikke sett for meg da jeg studerte.

– Hva synes du om at vi i Norge gir «jentepoeng» ved søking til sivilingeniørutdanninger?

– Det er kanskje vanskelig å finne andre ting som motiverer, men det er synd. Jeg er oppvokst i en familie der jeg var nummer to av fire søstre og vi fikk aldri høre at det var noe vi ikke kunne fordi vi var jenter. At vi skulle ta høyere utdannelse var selvsagt. Jeg synes generelt at kvotering er kjipt. Samtidig ser jeg at det kan være noe som må til i en periode.

Les også:

Derfor hadde oljeprisen sin beste uke på fem år

- Europa har et problem

Elbil beholder fordelene - til tross for over 50.000 i Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen