Det viser en undersøkelse Bjørnson organisasjonspsykologene i dag la frem på lederskolen i regi av Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Dette er tredje gang undersøkelsen kalt Rogaleder gjennomføres og denne gang har det vært 1339 respondenter fra 50 virksomheter.

Av de som har deltatt er 63 prosent menn og 37 prosent kvinner. Ni av ti respondenter er norske og 30 prosent har selv lederansvar.

Hovedfunn er at Rogalederen er en dyktig leder og har medarbeidere med høy grad av opplevd tilhørighet til virksomheten de jobber i.

Kvinnelige ledere skårer bedre enn mannlige ledere på alle 16 parametere i undersøkelsen.

Rogalederen er best på ledelse innen utdanning og IT og dårligst på ledelse innen olje og gass og bygg og anlegg.

Rogalederen bruker lang tid på å bli god, samt er en bedre toppleder enn mellomleder.

Undersøkelsen viser at Rogalederen er best på mangfold, samarbeid, grensesetting og involvering og dårligst på konflikthåndtering, planlegging, informasjon og tilbakemeldinger.

Når det gjelder vurdering av lederferdigheter har olje og gass og bygg og anlegg betydelig lavere vurdering enn IT og utdanning som har de høyeste skårene.

På en skala fra en til seks får olje og gass en skår på 4,5, bygge- og anleggsvirksomhet 4,4,  konsulent og rådgivning 4,7, og IT og utdanning 4,9.

  En ressurssterk industri

Senior organisasjonsrådgiver Steven Fleck i Bjørnson organisasjonspsykologene sier undersøkelsen ikke gir noen konkrete svar på hvorfor ledere i olje og gass og bygg og anlegg kommer dårligst ut.

- En stor del av utvalget var fra disse to bransjene men jeg tror ikke det har noe å gjøre med forskjellen. Det er jo en ressurssterk industri så det er overraskende i den forstand. Men det er en trend vi har sett tidligere, sier Fleck.

- Hva kan de gjøre for å bli bedre?

- Det er å jobbe systematisk med lederferdigheter. Å ta det perspektivet at man ikke blir veldig god på ledelse over natten. Det er noe som krever systematisk arbeid over lengre tid på en planmessig måte, sier Fleck.

Psykolog, gründer og partner Øivind Bjørnson sier det er en sterk anbefaling å nytte det vinduet som er nå til å se på hvordan fremtidens og morgendagens ledere i organisasjonen skal se ut.

- Nå er det et mulighetsvindu som man absolutt bør benytte fordi vi vet at det tar så lang tid å få effekt. Vi ser jo at det er markant forskjell på dem som har ledet i under to år, mellom to og tre år og dem som har ledet i fem år pluss, sier Bjørnson.

  Bør sette av tid

Bjørnson mener også ledere bør sette av tid til å tenke igjennom egen praksis, bruke tid sammen med andre og be aktivt om tilbakemelding på egen utøvd lederadferd både fra medarbeidere og lederkolleger.

- Når det gjelder olje og gass er det fristende å tenke at de er en bransje som har hatt gode tider. Og i gode tider er det jo en risiko for at man kan bli unnfallende som leder, velge å ikke være så tett på og gi store frihetsgrader. Det tenker vi nok kan være en medvirkende årsak til at olje og gass kommer litt dårligere ut enn andre, sier Bjørnson.

Daglig leder og partner Ingrid Ottesen i Bjørnson organisasjonspsykologene sier de hadde en rekke bedrifter som var påmeldt til undersøkelsen Rogaleder 2014.

- Undersøkelsen ble gjennomført fra mai ifjor til litt ut i januar i år. Flere bedrifter som kom i omstilling trakk seg fra undersøkelsen utover høsten. Dette var nettopp virksomheter innen olje og gass der argumentet var at en ikke ønsket på kartlegge i den situasjonen man var i, sier Ottesen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.