Ansatte fra 44 land jobber på Googles europeiske hovedkontor i Dublin. Svært få av dem er nordmenn - men problemet er ikke at stillingene ikke finnes. Langt ifra.

- Vi er hele tiden på jakt etter nyutdannede nordmenn som vil jobbe i Dublin - eller London, USA og Australia, for den saks skyld. Men det er nesten umulig. Nordmenn er de eneste vi sliter med å få tak i til kontorer i utlandet. Det er ganske spesielt, sier Jan Grønbech, Google-sjefen i Norge.

Mens Lånekassen registrerer rekordinteresse for utenlandsstudier, er nordmenn generelt langt mindre villige til å bosette seg i utlandet.

- Vi får en haug med svenske, danske og finske søknader - men nesten ingen norske. Nordmenn har en total mangel på eventyrlyst og ambisjoner på egne vegne. De er ikke keene på å komme seg utenlands, og det er en evig utfordring. Vi har det rett og slett så innmari godt her hjemme, sier Grønbech til DN.

Pluss på cv-en, men...

At et utenlandsopphold er noe som gir et pluss på cv-en i etterkant, ser de fleste ut til å blåse i, har han inntrykk av.

- De tenker: «Ja, ja, det går så bra likevel» at de ikke er så nøye på hva de har på cv-en, og det er utrolig trist. I dag skal jo norske studenter bo på Frogner, de vil ikke jobbe i utlandet. Til tross for at mange nordmenn har gjort karrieremessig suksess i utlandet, ser ikke dette ut til å være motivasjon god nok heller. Jeg kan bare ikke skjønne det, sier Jan Grønbech.

Det gjør heller ikke rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska.

- Det er merkelig at nordmenn vil utenlands så lenge de er studenter, men holder seg hjemme når de er kommet i jobb. Særlig når vi vet at utenlandsopphold i mange tilfeller kan gi deg en boost i karrieren, sier han til DN.

Han har selv jobbet i utlandet, halvannet år i Chicago i USA.

- Et slikt opphold gir deg jo «tigangeren» tilbake. Du lærer enormt mye av å jobbe utenfor Norges grenser, men jeg tror nordmenn er litt for komfortable her hjemme, sier han.

- Bør tilby begge jobbmuligheter

Fagsjefen for bemanningsbransjen i NHO Service, Even Hagelien, tror årsaken til at nordmenn er hjemmekjære i arbeidslivet ligger i norsk familiestruktur:

- Å jobbe i utlandet kan være vanskelig hvis man har en ektefelle som ikke vil legge jobb og studier på hyllen. Det er en stor andel kvinner som tar høyere utdanning, og kvinner kan kanskje få en enda større utfordring enn menn når det gjelder å få den andre til å sette karrieren på vent, sier han.

- Hvis man klarer å tilby utfordringer for begge parter vil det nok bli mer attraktivt å reise ut, legger han til.

Skanska tilbyr alle ansatte muligheten til å søke på utvekslingsprogrammet Unlimited etter to år som ansatt i selskapet.

Kristina Folkedal gikk mot strømmen og valgte å reise utenlands etter at hun hadde begynt i jobb:

- Utenlandsoppholdet har gitt meg nye venner og et større nettverk, nye innfallsvinkler til ting og større ansvar i jobben på hjemmebane, sier hun.

Kristina Folkedal har jobbet i utlandet.
Kristina Folkedal har jobbet i utlandet.
 

- Har lært ufattelig mye

Nylig kom hun hjem igjen til Bergen etter sitt andre utvekslingsopphold.

- Skanska har fulgt meg opp hjemme hele veien, og det har vært fokus på hva jeg har lært og hvordan dette kan brukes når jeg kommer tilbake. De siste årene har jeg lært ufattelig mye og opplevd ting jeg ikke torde å håpe på, forteller hun.

Hun tok med kjæresten ut.

- I mitt tilfelle var regnestykket enklere siden kjæresten min er amerikansk, hadde jobbmuligheter og uten problemer kunne flytte hjem igjen. Men hver og en må vurdere selv om muligheten man får passer med situasjonen man er i, sier hun.

Christian Scheen i Skanska synes det er rart at ikke flere vurderer å flytte ut når arbeidsmarkedet nå har blitt langt tøffere i Norge.

- Det finnes enormt mange muligheter i utlandet, sier han.

Den norske Google-sjefen vil også synliggjøre dette:

- Vi er hele tiden på jakt etter dyktige nordmenn som vil jobbe for Google i utlandet. Skriv det.

Se DNtv: Slik er Oslos badevann - på bunnen

Slik er Oslos badevann - på bunnen
Hva skjuler seg her?
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.