– Hva er den mest utfordrende situasjonen du har vært leder i?

– Som leder møter en små og store utfordringer hver eneste dag, men det som har vært mest utfordrende for meg var å komme til Europa. Kun et par år etter at jeg var ferdig med ingeniørstudiene mine i Kina ble jeg sendt til Huaweis kontor i Polen. Jeg tok navnet Eric for å gjøre overgangen lettere. Etter fire år der jobbet jeg i Tsjekkia, og nå er jeg her. Å komme til en ny kultur, forstå den og tilpasse seg deretter er utfordrende, men det har gått bra så langt.

– Du er født og oppvokst i Kina. Hva er de største forskjellene på ledere i Kina og Norge?

– Det finnes ikke en kinesisk modell og en norsk modell, det varierer fra person til person. Men tradisjonelt sett har en kinesisk leder all makt, mens bedrifter i Norge er veldig demokratisk organisert. Jeg synes det er bra med flat struktur, selv om det gjør at beslutninger ofte tar litt lang tid.

– Har norske ledere noe å lære av kinesiske ledere?

– Kinesere er mer fleksible. I Norge må alt planlegges mange måneder i forveien, selv om situasjonen kan forandre seg kraftig i mellomtiden. Vi som jobber i telekomsektoren er nødt til å være tilgjengelig for våre kunder 24 timer i døgnet 365 dager i året. Nordmenn kan ha en tendens til å sette sitt eget privatliv foran alt. I business må vi sette kundene foran alt. I balansen mellom jobb og fritid kunne nordmenn kanskje vært mer fleksible.

– Hvordan vil du beskrive din egen lederstil?

– Jeg er veldig opptatt av å jobbe i team, og at teamet skal dele alt. Vi vinner sammen og vi taper sammen. Alle gir og alle får. Med andre ord, «one team, one dream». Jeg ønsker at det skal være så åpent som mulig, at hele organisasjonen jobber sammen.

– Hvordan motiverer du deg selv og andre?

– Da jeg startet å jobbe for Huawei var det et nasjonalt selskap som hovedsakelig opererte i Kina. Siden den gang har selskapet vokst ut i hele verden, og det er det å være en del av den fremgangen som motiverer meg. Jeg har fått nye utfordringer hele tiden, mulighet til å møte nye kulturer og en jobb som gjør at jeg får lære noe nytt hver eneste dag. Jeg motiverer andre ved å gi dem de samme mulighetene som jeg har fått. Det viktigste er å inkludere folk i suksessen.

– Har du et lederideal?

– Jeg er en stor fan av Steve Jobs, han er en legende og inspirerer meg fortsatt. Jeg leser også mye av Jack Welch. De hadde ganske ulike lederstiler, men jeg forsøker å lære litt fra begge to.

– Er det det vi kaller kinesisk pragmatisme?

– Ja, det er vel det. På kinesisk har vi et ordtak som sier at man skal lytte, lære og ta med seg det som passer best i den situasjonen en befinner seg.

– Hva er ditt beste tips til unge lederspirer?

– Jeg har seks tips. Kundeservice, dedikasjon, gruppearbeid, integritet, kreativitet og selvkritikk. Den siste der er kanskje litt typisk kinesisk, men jeg tror det er viktig å kritisere seg selv. Da har man alltid oversikt over hva som kan gjøres bedre neste gang.

– Hva er din største tabbe?

– Jeg har vel ikke hatt noen kjempetabber, da hadde jeg nok ikke sittet på dette kontoret. Men det jeg angrer mest på, som jeg skulle ønske jeg kunne gjort om igjen, er at jeg har vært så lenge og langt borte fra foreldrene mine i Kina.

– Lar lederrollen seg kombinere med familieliv?

– Ja, absolutt, men det kan være vanskelig å finne den rette balansen. Min familie har måttet flytte rundt i Europa med meg. De har stor forståelse for at lederrollen krever mye tid, men jeg prøver å bruke så mye tid med dem som mulig. Vi bor rett ved kontoret, så jeg slipper å ta kontoret med hjem. Det er viktig.

– Hvordan avreagerer du når det blir for mye jobb?

– Jeg er veldig glad i sport. På sommeren spiller jeg fotball, på vinteren står jeg på ski og på snowboard. Det siste begynte jeg med når jeg kom hit, jeg prøver å få utforsket så mye av den norske naturen som mulig.

– Hvor lenge blir du i Norge?

– Det er ikke sikkert at det er jeg som bestemmer det. Om selskapet trenger meg et annet sted kan det hende jeg må videre. En dag vil jeg tilbake til Kina, men ikke ennå.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.