- Skal du komme deg godt inn på arbeidsmarkedet, så må du ha en utdanning i bunn, sier toppsjef Sigrun Vågeng i Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV).

Hun tok over sjefsstolen i NAV i september, og er allerede i gang med å håndtere den økte strømmen av arbeidsledige nordmenn.

Vågeng er ikke i tvil om at både unge - og eldre nå må brette opp ermene og sette seg på skolebenken om de skal klare å overleve i arbeidslivet fremover.

- For mange er problemet at de ikke fullfører utdanningen sin. Det er arbeidskraft med utdanning og kompetanse som blir etterspurt i fremtiden, forklarer hun.

Men det er ikke bare unge potensielle arbeidssøkende som bør finne veien til utdanningsinstitusjonene.

- Mange har fått jobb uten å fullføre utdanningen fordi vi har hatt et godt arbeidsmarked. De har kanskje heller aldri søkt en jobb fordi de har fått jobbtilbud under studiene. Kanskje er tiden inne nå til å gjøre seg ferdig. Det er forskjell på å være ferdig og å være nesten ferdig, sier Vågeng.

Aldri «ferdig»

I år venter NAV netto arbeidsledighet på 80.000 personer - den høyeste på ti år. Til neste år vil trolig 90.000 stå uten arbeid i Norge, mens det i løpet av 2017 kan komme tegn til bedring i arbeidsmarkedet, ifølge direktoratet.

- Hvilke sektorer og bransjer vil det være «enklest» å få jobb i de neste par årene?

- Et område som absolutt trenger seg frem er helse- og omsorgssektoren.. Her er det allerede et stort behov for arbeidskraft og lav ledighet. Det er, og vil fortsatt være stort behov for lærer og førskolelærere. Og nå går eksportnæringen og varehandelen bra, sier Vågeng.

I tillegg venter hun at det blir flere jobber innen bygg- og anleggsbransjen som følge av økte investeringer i samferdsel og boliger.

Er du student og skal velge studieretning, anbefaler NAV-direktøren å tenke bredt.

- Det er om å gjøre å skaffe seg en utdanning som du kan bruke i én jobb nå, men at du kanskje må tilpasse deg til noe annet senere. Hvis du spesialiserer deg, må du kanskje være åpen for at du må spesialisere deg på noe annet senere. Det er slutt på den tiden hvor vi var «ferdig» utdannet, hevder Vågeng.

Start raskt

Er du på jobbjakt, bør du starte egen reserach så raskt som mulig etter beskjed om oppsigelse, mener NAV-direktøren. Hun har flere råd til dem som opplever å stå uten arbeid.

- Det beste rådet jeg har, er å gå inn på nettsiden til NAV for å registrere deg som arbeidssøkende og søke om dagpenger. Legg igjen CV-en og kom raskt igang med å orientere deg for å se om du kan finne arbeid.

- Hvorfor er det viktig å være rask?

- Erfaringsmessig tar det litt tid å finne ny jobb. Jo tidligere du starter med å kikke, jo raskere er du tilbake i jobb. Å gå og vente til oppsigelsesperioden er ute, er ikke noe lurt, tror Vågeng.

Hun oppforder også til å se etter arbeid i sektorer utover det du tidligere har jobbet innen.

- Tenk litt annerledes og om du kan flytte på deg til andre deler av landet. For veldig mange kan det i en periode være aktuelt å gjøre det.

NITO-direktør Trond Markussen.
NITO-direktør Trond Markussen. (Foto: Pressefoto)

- Må tenke nytt

President Trond Markussen i Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO) er enig i at mange arbedistakere nå må tenke nytt - også ettertraktede ingeniører.

- Petroleumsingeniører jobber hele tiden med omstilling, da det er jobben deres. Nå må de også omstille seg til å søke nye jobber som kanskje er innenfor andre områder i arbeidslivet, sier Markussen.

Han erkjenner at flere av de godt voksne NITO-medlemmene nå skal ut og søke jobb for første gang. Sammen med NAV har NITO arrangert flere kurs for å lære oljeingeniørene å selge seg inn hos potensielle arbeidsgivere.

- Veldig mange innen petroleum har aldri søkt en eneste jobb. De fikk et tilbud et halvt år før de var ferdige med utdannelsen, og har typisk aldri vært jobbsøker. Dem som har fått tilbud om jobb hele livet må omstille seg til å lære å søke på jobber og bli flinkere til å fortelle hva de kan, mener Markussen.

Les også:X-revolusjonen

- «Winter is coming», som de sier på tv

Utleie-krakk i Stavanger

 

Se også:

Headhunternes heteste tips på jobbintervjuer

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.