- Lovforslaget, som gir ansatte rett til å logge av og ikke svare på jobbtelefoner etter endt arbeidstid, passer svært dårlig inn i et moderne samfunn hvor arbeidstakere i langt større grad enn før ønsker fleksibilitet.

Det sier Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, til DN.

Den franske avisen Le Parisien skriver at regjeringen i Frankrike nå jobber med et forslag som skal gjøre det lettere for arbeiderne å «logge av» når de er ferdig på jobb, melder Veckans Affärer.

Bakgrunnen for forslaget er at mange sliter med å finne balansen mellom jobb og fritid.

Hvis forslaget blir vedtatt, vil det bli en lov fra 2017. Enkelte franske arbeidsgivere har allerede begynt å forby ansatte å ta med jobbtelefon og -pc hjem etter endt arbeidsdag, og en del har til og med valgt å stenge ned foretakets mailkonto når arbeidstiden er over.

- Absurd

Tim Rosenkilde kaller forslaget «bakstreversk».

- Flere undersøkelser blant yngre arbeidstakere viser at fleksibilitet er et av de viktigste kriteriene ved valg av jobb. Unge vil ikke ha en traust ni til fire-jobb. De ønsker ikke de tydelige skillene mellom jobb og fritid som eldre generasjoner ønsker, sier han.

Om et slikt lovforslag vil skape mer balanse mellom jobb og privatliv, er han usikker på.

- Småbarnsforeldre spesielt er avhengige av en stor grad av fleksibilitet for å få familiekabalen til å gå opp. Fleksibilitet fra arbeidsgivers side må også returneres fra arbeidstakers side på lik måte. Et slikt lovforslag ville virke absurd på fleksibiliteten som vises begge veier, og vil undergrave denne tillitsbaserte fleksibiliteten vi har i dag, sier Rosenkilde.

Han mener det blir feil å lovregulere en rett til å logge av ved arbeidstidens slutt. Arbeidsmiljølovens bestemmelser gir godt nok vern i Norge, påpeker han.

Driver rovdrift på ansatte - får dårlig rykte

I stedet mener han det bør det være opp til den enkelte bedrift å utvise skjønn i forhold til tilgjengeligheten av ansatte på fritiden.

- Bedrifter som driver rovdrift på sine ansatte får etterhvert et dårlig rykte og vil fremstå som en lite attraktiv arbeidsplass. Arbeidsmiljølovens bestemmelser vil også kunne brukes for bedrifter som ikke holder seg innenfor visse lovfestede grenser. Derfor trenger vi ikke nye lover som skal regulere noe vi har ganske god kontroll på gjennom de mekanismene som allerede finnes i dag, forklarer Tim Rosenkilde.

Han har et klart inntrykk av hvilke typer bedrifter som vil være mest ettertraktede i fremtiden:

- Bedrifter med gode fellesskapsverdier og retningslinjer for sine ansatte, som har tydelige og forstandige forventninger, fokus på arbeidsmiljø, helse og trivsel vil være de populære arbeidsplassene, sier han.

- Føler presset

Tim Rosenkilde er ikke den eneste karriereeksperten som er skeptisk til det franske forslaget. Den svenske arbeidstidseksperten Mats Essemyr i TCO tror også at en slik lov vil bli vanskelig å gjennomføre i praksis.

- Det er så ulike forhold på ulike arbeidsplasser. Skal dette fungere, så det være en lokal overenskommelse på arbeidsplassen, sier han til Chef.se.

Han synes likevel det er en god idé å oppmuntre medarbeidere til å unngå å lese epost og skru av jobbmobilen etter arbeidsdagens slutt:

- Absolutt! Mange kjenner seg presset av å hele tiden være tilkoblet, men man må ikke glemme at det også er mange mennesker som elsker jobben sin og frivillig sitter og jobber om kvelden. Det er ikke noe feil ved det, sier han.

Heltid i Frankrike er 35 timer i uken, og en eventuell ny lov vil også gjøre det mulig for arbeidsgivere å beordre medarbeidere til å begynne å jobbe 40 timer i uken.

Les også:

Nå er kronen sterkere enn Norges Bank har sett for seg  

Nordea Markets justerer kroneprognosene

London-ferien har ikke vært billigere på et halvt år

Se DN TV: Apple kjemper videre mot FBI

Apple kjemper videre mot FBI
Ønske til FBI vil svekke sikkerheten til hundrevis av millionen mener Apple
01:21
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.