- Det har vært mye jobb, mye minus på konto og mange våkenetter. Og det er ikke sikkert at jeg blir «vrimmeldame» for alltid. Men jeg har aldri angret på at jeg tok dette valget.

Hanne Bjerknes fra Oslo elsket å jobbe innen PR og kommunikasjon. Blant annet var hun ni år i Høyres informasjonsavdeling, de siste årene som informasjonssjef.

- Jobben var så kul og interessant. Helt topp! Jeg traff masse bra folk og hadde store utfordringer. Men så fikk jeg barn, og så fikk jeg et barn til - og plutselig klarte jeg ikke å gi 100 prosent lenger. Jeg ble trukket i alle retninger, og de fantastiske tingene jeg hadde gjort på jobben før føltes ikke like fantastiske lenger, forteller hun.

Hun trengte mer fleksibilitet, mer kontroll på sin egen tid.

- Å gjøre noe halvveis, er ikke min greie. Jeg må alltid gå 100 prosent inn for noe. Og det er grenser for hvor mye 100 prosent du kan legge inn i et normalt familieliv. Jeg forsto at jeg trengte et brudd i livet, sier 42-åringen.

Hun hadde både studert og jobbet i Italia, og etter en måned der nede i 2011 fikk hun øynene opp for de fantastiske leketøysbutikkene i landet.

- Som småbarnsmor hadde jeg sett så mye «skrap» i norske leketøysbutikker, billige plastleker masseprodusert i Kina av elendig kvalitet - leker som var produsert for å selges, ikke for å lekes med. Men i Sør-Europa var utvalget og kvaliteten en helt annen. «Noe sånt skulle vi hatt i Norge», tenkte jeg.

Etter et halvt års tid med grundig research og diskusjoner innad i familien, tok hun valget: Hanne Bjerknes sluttet i fulltidsjobben sin, hun og mannen solgte leiligheten og hun åpnet leketøysbutikk i et stort kjøpesenter i november 2011

- Det er sunt med et brudd i livet, men samtidig veldig skummelt. Man kan jo bare suse videre i det gamle, gode, trygge livet og få lønn inn på kontoen hver måned. Men for meg føltes det rett å gjøre noe helt annet akkurat da. Imidlertid var det viktig at mannen min fortsatte i sin jobb. Vi trengte én god, stabil inntekt, sier hun.

Men satsingen ble et antiklimaks. Leketøysbutikken i kjøpesenteret ble et pengesluk uten like.

Tapte masse penger

- Det hørtes ut som en god idé i starten, men vi tapte masse penger. Jeg lærte i alle fall én ting: Hør på råd, men ikke gå på akkord med egen magefølelse. For i utgangspunktet tenkte vi jo oss en liten frittstående butikk i en bygate.

Dét ble realiteten for tre år siden. Da åpnet Hanne Bjerknes Vrimmel på Majorstuen i Oslo. Den lille butikken er overfylt med fargerike leker av høy kvalitet og det som Hanne brenner for: Læringsfaktor. I tillegg drives Vrimmel som nettbutikk. Tre ansatte er tilknyttet driften.

Hanne Bjerknes stortrives i fargerike og lekne omgivelser.
Hanne Bjerknes stortrives i fargerike og lekne omgivelser. (Foto: Mikaela Berg)
 

- Målet mitt er at folk skal bli glade av å komme inn i butikken, og de skal finne leker som ikke kan kjøpes i kjedebutikkene. Når man er 3-4 år er det veldig gøy å leke butikk, leke familie, bake, reparere ting - leke ting som de voksne gjør. Fra åtteårsalderen og oppover er vitenskapsleker og kjemisett mest populært. Alt i butikken er håndplukket, forteller Bjerknes.

Hun legger ikke skjul på at det var et tøft valg å ta, å si opp en fast, godt betalt jobb og starte butikk.

- Noen syntes nok det var litt rart, for jeg har aldri vært en «butikkdame». Og jeg forstår godt at dette ikke passer for alle. Jeg er en sosial person, så jeg savner selvfølgelig å ha kolleger rundt meg. Å være gründer er dessuten en høyst usikker tilværelse økonomisk. Man må ofre noe. I dag kjører vi rundt i en gammel Skoda, men det gjør meg ingenting. For akkurat nå føles dette så riktig.

- Passer ikke alle

- Men er det riktig om fem år? Hva gjør du da?

- Har ikke peiling. Enten driver jeg fortsatt leketøysbutikk, men da har den blitt mye større. Eller så gjør jeg noe helt annet. Det kommer an på hva som føles riktig da. Det eneste jeg vet, er at det ikke er riktig for meg å gjøre nøyaktig det samme gjennom et helt yrkesliv.

- Går du tilbake til PR og kommunikasjon?

- Jeg vet ikke. Kanskje. Kanskje ikke.

Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, applauderer Hanne Bjerknes' karrierevalg.

- Hvis det er dette som føles riktig for henne, er det helt topp. Men jeg er sikker på at slike brudd i livet ikke passer alle, sier han.

Hellsten tror svært mange føler den tautrekkingen mellom jobb og privatliv som Bjerknes følte da hun fikk barn.

- Mange arbeidsgivere vil vinne ved å gi småbarnsforeldre litt ekstra fleksibilitet i en periode, for da får de igjen lojale arbeidstakere som er villige til å stå på litt ekstra når barna deres blir eldre. Men har man små barn, da nytter det ikke å jobbe døgnet rundt. Det sier seg selv, sier han.

Les flere artikler i denne serien:

– Du blir ikke lykkelig av å tjene millioner i året

Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart

Sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer

– Du blir ikke lykkelig av å tjene millioner i året

- Det føltes helt riktig å gå fra toppjobber til å drive bakeri

- Jeg hadde egentlig den perfekte jobben

 

Anbefalt fra DNtv:
Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:

Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...»
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.