Høyere arbeidsledighet gir søknadsrush til de mest attraktive ledige stillingene. Ofte kan arbeidsgivere nå velge og vrake i svært kvalifiserte søkere. Det gjør jobbjakten tøffere enn noen gang.

Men uansett hvor desperat du er etter ny jobb: Ikke søk på alt av jobber som er der ute.

- Det er viktig å være klar over at cv-en din er vinn eller forsvinn i jobbsøkerbunken. Ikke søk på jobber som ikke er «innafor» sier Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge.

- Første bud er at cv-en er relevant for leseren, og at det er en viss match mellom deg og jobben. Søk bare på stillinger hvor du kan vise til noenlunde relevant kompetanse, egenskaper og motivasjon. Det er et håpløst prosjekt å søke på jobber som du egentlig vet ikke er innenfor din rekkevidde. Bruk heller ekstra tid på de som er interessante, utdyper Rosenkilde.

- Hvordan skal man klare å skille seg ut i en enorm søknadsbunke?

- I dag er det svært mange søkere på de fleste jobber, og da må du la cv-en din ose litt «bling-bling». La den skinne av profesjonalitet, enkelhet, tydelighet og kreativitet. Men se an publikummet ditt. Noen bransjer er mer åpne for kreative løsninger enn andre, understreker Tim Rosenkilde.

Ikke gå i den «generelle» fella

Dårlig språk, rotete oppsett eller ufullstendig historikk er selvfølgelig helt skivebom, understreker han.

Her er noen av hans beste tips for å løfte jobbsøknaden din til et nytt nivå:

1) Gjør den kortfattet, lettlest og ryddig å se på.

2) Vær konkret og tydelig.

4) Grunngi hvorfor du søker akkurat denne jobben, og fortell hva som vekket interessen din.

5) Fortell hvorfor du er rett person for stillingen, og gi klart uttrykk for at du er svært motivert og har både kompetanser, rett innstilling og rette egenskaper for å lykkes i den aktuelle jobben.

Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, er klar på at det er én ting som aldri fungerer når du søker på en jobb: Å være for generell.

- Gå rett på mål

- Å ramse opp smigrende ord og selvfølgeligheter er bortkastet tid. Bruk i stedet tid på å få frem at du har noe mer enn «harde facts» å slå i bordet mitt - at du har det lille ekstra som kan få deg fra søknadsbunken og videre til jobbintervju. Når en arbeidsgiver sitter der med 100 søknader, sier det jo seg selv at man ikke bruker mange minuttene på hver, sier Hellsten.

- Hva er det lille ekstra som gjør en jobbsøker unik?

- Det kan være flere ting, og det er det du må tenke gjennom på forhånd. Vær poengtert, gå rett på mål. Få frem at du er motivert, og gi gjerne eksempler. Rams også opp ting du har gjort ved siden av studiene som relevant i forbindelse med stillingen. Har du vært politisk engasjert, hatt noen frivillige verv, deltidsjobber? Alt som viser at du er engasjert og har flere bein å stå på, kan være et pluss, forteller Gisle Hellsten.

 

Les flere karrieresaker her:

- Cv-en hører hjemme på museum

- Ikke vær redd for å skryte av deg selv

 

Anbefalt fra DNtv:
– Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

Årets mest eksklusive cabriolet
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.