Kan en sjef opptre på samme måte som før når arbeidslivet hele tiden endrer seg? Nei, mente et stort flertall av fjorårets Årets Unge Leder-kandidater - og fikk støtte av ekspertene: – Lederrollen må endre seg hvis man skal overleve som leder

- Jeg tror lederrollen vil endre seg. Ja, den endre seg hvis man skal overleve som leder fremover. Med nye forretningsmodeller på gang og digitalisering på alle områder, sier det seg selv at lederrollen blir mer kompleks, sa Joakim Anker-Sletholt (36), Head of Advisory & Architecture i Insights & Data i Capgemini.

36-åringen var en av fjorårets kandidater i konsulentselskapet Assessits Årets Unge Leder-kåring.

Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, er enig i at lederen med stor «L» er på vei ut.

I Norge har vi allerede et forsprang på den nye lederrollen, mener Rosenkilde.

- Norske ledere har mange av de kvalitetene som kreves av fremtidens ledere. De er mindre opptatt av å oppfattes som eneveldige og sterke ledere, og vil heller være gode lagspillere med sine ansatte, har han sagt til DN.

Den danske forskeren Søren Schultz Hansen er enig i at lederrollen er i endring. Men i sin bok «Digitale innfødte på job» beskriver han et annet fenomen som i høy grad utfordrer sjefene:

- Det er de digitale innfødte, som i stort antall kommer ut på arbeidsplassene med en helt annen innstilling enn den vi kjenner. Det betyr at lederne må endre taktikk for å få best utbytte av de unges potensial og unngå misforståelser. Et fenomen som jeg ser i Norden og mange europeiske land, sier han til DN.

Forståelseskløft

Forskeren har gjennom åtte år studert de digitale innfødte.

- Når jeg snakker med lederne om deres unge medarbeidere både her i Danmark og i andre nordiske land, har partene ofte veldig vanskelig for å forstå hverandre. De eldre og de yngre handler etter ulike tankesett og benytter seg noen ganger av tilsynelatende stikk motsatte logikker. Det er en forståelseskløft som mange steder splitter unge ansatte og deres ledere, sier Søren Schultz Hansen.

Han peker på at unge i dag har levd hele sitt liv i en digital verden, der grensene mellom fysiske og virtuelle rom og muren mellom privatliv og arbeidsliv er brutt ned.

- Det har satt sine spor, sier han.

- Handler ikke om mangel på oppdragelse

Et område som ofte kan skape misforståelser mellom generasjonene på arbeidsplassen er spørsmålet om nærvær og tilstedeværelse. Når en ung medarbeider er mer opptatt av mobilen sin under en samtale, handler det ikke om mangel på oppdragelse, forklarer forskeren.

- Nærhet i rom, altså kontakten ansikt til ansikt, er ikke så viktig for digitale innfødte som nærhet i tid. De unge forplikter seg til å svare på en sms med én gang. Dét er viktigere enn å være til stede, sier Søren Schultz Hansen.

Dette gjelder også i kontakten med egen leder.

- Som leder må du altså ikke nødvendigvis være tilgjengelig rent fysisk. Men du må være i dialog med dine unge medarbeidere og ofte rose den jobben de gjør. Du må reagere mye raskere på spørsmålene de stiller, men til gjengjeld behøver du ikke å sette av mange timer til møter på tomannshånd. Hvis du som sjef bare fortsetter slik du pleier å gjøre, så risikerer du at de unge medarbeiderne mister motivasjonen, sier han.

Les også på DN.no:

Brasils økonomi fortsetter nedturen

Nok en minister må gå i kriserammede Brasil

Korrupsjonsanklager hagler mot Brasils nye regjering  

Rousseff: – En historisk urettferdighet  

Eiendomstopp Carl-Erik Krefting deler ikke oppfatningen om bråstopp i næringseiendom: - Vi la inn bud senest i går

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

Stordalen om konkurrentens nedleggelse: – Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie?

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.