- Jeg sletter alle apper, har fravær på epost og tar ikke jobbtelefoner. Skal jeg nås, er det gjennom mine nærmeste. Jeg har møtt veggen før og smertelig lært meg hvor viktig det er å ta helt fri fra jobb innimellom.

Aina Stenersen (32) er leder i Oslo Fremskrittsparti og har alltid elsket jobben sin. Men uansett hvor mye man liker å være på jobb, går det ikke an å være «på» til alle døgnets tider, vet hun.

- En periode i slutten av 20-årene jobbet jeg veldig, veldig, veldig mye. Det var jobb syv dager i uken. Jeg tok aldri en fridag, aldri ferie. Men i lengden gikk det ikke. En dag møtte jeg veggen totalt - jeg var utbrent. Det var så ille at jeg ble sykmeldt en periode, forteller bystyrepolitikeren, som fikk seg en skikkelig vekker av den smellen.

- Jeg elsket jo å jobbe. Men jeg hadde ikke noe skille mellom fritid, jobb og politikk. Alt gikk i ett hele tiden, sier hun.

I slutten av juni skrev DN om Atle Sommerfeldt som aldri skrudde 100 prosent på «ferieknappen». - For meg er jobben en livsstil. Så tar jeg heller «sommerjobb» hos meg selv noen uker, sa han. 60-åringen driver selskapet Spaniasommer sammen med kona, noe han har gjort i 15 år.

- Jeg tror dette er den nye måten å jobbe på

Sommerfeldt er definitivt ikke den eneste som ikke klarer å logge helt av i ferien:

Hver femte arbeidstaker planlegger å jobbe mens de egentlig har sommerferie. Like mange er forberedt på å måtte jobbe hvis noe skulle skje.

Det viser en fersk arbeidslivsundersøkelse som YouGov har utført for ledertreningsselskapet Dale Carnegie Training Norge.

- Ikke overraskende, men skremmende. Når du er på ferie, vær på ferie. Jobbprestasjonene blir ikke bedre av å jobbe i ferien, det gjør heller ikke familierelasjonene, sier Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training.

- Plutselig sier det stopp

Aina Stenersen er helt enig:

- Jeg fikk beskjed av familie om å roe ned, for det var aldri noen pustehull - jeg fikk aldri ladet opp. Jeg var mye på reise i jobbsammenheng og kunne våkne opp på et hotell og måtte tenke over hvilken by jeg var i denne gangen. Ja, jeg var nok en typisk arbeidsnarkoman. Du kan tro det går helt fint i en periode, men plutselig sier det stopp. Av og til du ta helt fri, sier hun.

Les også: Sykt hard jobbing dnPlus (DN +)

Da hun kom tilbake på jobb etter en kort sykmeldingsperiode, var holdningen hennes en helt annen.

- Jeg fikk meg definitivt en vekker. Jeg var altfor ung til ikke å ha energi og overskudd til å gjøre noe annet enn jobb. Jeg tok en lang runde med meg selv, venner og familie. Det var jo venner og familie jeg hadde nedprioritert når jeg jobbet som verst. I dag er jeg bevisst på å ta helt fri rundt høytider som jul og påske, og jeg tar også sommerferie i juli. Hverdagen min går i 110 km/t - ferien min i 0 km/t. Og det tror jeg er sunt, sier Aina Stenersen.

- Blir bedre politiker med skikkelig ferie

I dag føler hun seg som en bedre politiker også.

- Jeg jobber mye fortsatt, men jeg er bevisst på å ta helt fri innimellom. Da har jeg mer å gi når jeg kommer tilbake på jobb. I starten var det en utfordring, men nå ser jeg hvor mye kvalitetstid jeg har fått igjen for å tenke annerledes. Dette er en vinn-vinn-situasjon både for meg og alle rundt meg, forteller Stenersen.

Hun synes flere bør være oppmerksom på å ta helt fri i ferien:

- Man tenker kanskje at man «bare» skal sjekke jobbmailen innimellom. Men husk at det tar lang tid å komme i feriemodus - og enda lenger hvis du «bare» skal jobbe litt, sier hun.

Snart tar politikeren to ukers ferie i Norge, hos bestemor og på hytta. Da kobles jobbtelefonen ut og arbeidsoppgaver hjemme i Oslo delegeres til kolleger.

- To uker ute i norsk natur, uten jobb å tenke på... Nå gleder jeg meg til ferie, sier Aina Stenersen.

 

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.