Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Brønnøysundregistrene melder om 4,9 prosent økning i konkurstallene for 2016:

– Det så veldig stygt ut for næringslivet, men heldigvis flatet kurven ut i høst, sier kredittøkonomPer Einar Ruud i Bisnode. Foto: Øyvind Elvsborg
– Det så veldig stygt ut for næringslivet, men heldigvis flatet kurven ut i høst, sier kredittøkonomPer Einar Ruud i Bisnode. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Makroøkonomi

6000 bedrifter gikk konkurs i fjor

Ekspertene fryktet konkursskred på grunn av oljesmellen, men kurven flatet ut.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På landsbasis økte konkurstallene med knapt fem prosent i 2016, viser tall fra Brønnøysundregistrene. 6000 bedrifter ble slått konkurs eller tvangsavviklet.

Eksperter fryktet at tallene ville bli større.

– Det så veldig stygt ut for næringslivet, men heldigvis flatet kurven ut i høst. Store oljeselskaper har skjært kraftig ned, men det har ikke ført til det store konkursraset ennå, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i analyseselskapet Bisnode.

Statistikken avdekker store forskjeller langs kysten, hvor mange bedrifter er eksponert mot oljenæringen.

Målt i prosent var økningen ikke bare størst i Hordaland, men også dobbelt så stor som i oljefylket Rogaland.

Sogn og Fjordane og Nordland opplevde derimot kraftig konkursnedgang. Begge fylkene har til dels betydelig oljerelatert virksomhet.

– Oljekrisen gjorde nok at vi hadde forventet en større økning i 2016 enn det vi nå ser med fasiten i hånden, sier Ruud.

Til tross for svak krone og sterk turistvekst var hotell og restaurant den bransjen som opplevde størst konkursvekst. Målt i antall gikk flest bedrifter innen bygg og anlegg over ende i 2016.

– Dette er et paradoks når vi ellers hører at norske hoteller og restauranter har hatt gleden av en svak norsk krone og økt turisme, samt at byggebransjen opplever høye boligpriser og stor etterspørsel i 2016, sier Ruud.

Målt i antall konkurser topper Oslo som vanlig listen over fylker med flest konkurser.

– Et år omtrent på det jevne, konstaterer advokat Viggo Scherger i advokatfirmaet Rime i Oslo.

Han var i fjor – som tidligere år – landets hyppigst benyttede bobestyrer. I 2016 fikk han 68 nye konkurser i fanget, ifølge DNs tall.

– Oljesmellen spilte i noen grad inn, men som regel havnet bedriftene i økonomiske problemer fordi de ikke fikk oppgjør fra kunder i tide. Vi ser også at det er mye offentlig gjeld i boene. Mange skyver på offentlige innbetalinger. Det er særlig offentlige aktører som begjærer konkurs. Veldig sjelden er private konkursrekvirent, sier Scherger.

Håndverkere og utlendinger – gjerne i kombinasjon – er gjengangere i boene som han administrerer.

– Vi ser også en del økonomisk kriminalitet. Vi anmelder en god del til påtalemyndigheten, men kapasiteten der er dessverre begrenset, sier Scherger. 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør