Prisen "Årets Forretningskvinne" ble etablert av champagnehuset Veuve Clicquot i 1972 i forbindelse med husets 200 års-jubileum.

I dag ble konsernsjef Gunvor Ulstein kåret til Norges beste forretningskvinne - den 16. i rekken. Til stede under kåringen på Det Norske Teatret var en rekke tidligere vinnere, et knippe kjendiser og andre ambisiøse kvinner - som alle storkoste seg med champagne og fingermat.

Rørt vinner
- Jeg er helt rørt, jeg. Det var veldig uventet da Kaci Kullmann Five ringte meg. "Nå skal hun sikkert ha meg til å ta et styreverv eller ha penger eller noe sånt", tenkte jeg. Da hun sa at jeg hadde blitt kåret til Årets Forretningskvinne, tenkte jeg bare at "det er da ikke 1. april i dag". Dette er stort! sa den 36 år gamle Ulstein-sjefen da hun mottok Veuve Clicquot-prisen.

Juryen, som besto av Kaci Kullmann Five, Erik Amlie, Kristin Clemet, Astrid Nøkleby Heiberg, Sten Magnus og Karl Martin Stang, hadde følgende begrunnelse for å velge Gunvor Ulstein:

- Hun er svært driftig, står på og har stor arbeidskapasitet. Hun betegnes som dynamisk og kraftfull, og har meget god forståelse for forretningsvirksomheten hun leder. Det er ingen tvil om at hun er sjefen, hun er flink til å skjære gjennom og til å gjøre tøffe og nødvendige grep. Men hun er populær og respektert. Det forteller om evne til samarbeid, oppsummerte Kullmann Five.

Nytenkende
Gunvor Ulstein gikk gradene i familiebedriften til hun i 2003 ble konsernsjef. Hun har gjennomført store omstruktureringsprosesser med betydelige bemanningskutt. Men nytenkning og viljen til å satse gjør at Ulstein-konsernet har fått en god økonomisk utvikling under hennes ledelse.

Nå tjener bedriften godt med penger, og ordreinngangen er solid.

- Gunvor Ulstein oppfyller kriteriene for prisen til fulle, sa Kaci Kullmann Five.

Selvtillit
Ulstein vokste opp i en familie der jentene ble gitt like store muligheter som guttene. Det ga henne tro på seg selv, og hun lærte å ta ansvar.

- Det er viktig å få selvtillit fra barnsben av - få troen på at man kan mestre noe. Far kastet Janteloven på sjøen og bakket oss opp, og det er jeg glad for, sa Gunvor Ulstein.

Hun synes hun har "verdens kjekkeste jobb", og kom også med noen tips til fremtidige ledere i salen:

- Noe av det viktigste er å være klar og tydelig, og ta med alle ansatte på råd. Skap et miljø i bedriften der alle kan si hva de mener. Klar tale og engasjement - det er mine råd, sa hun.

Slottsinvitasjon
Ulstein inviteres nå til Veuve Clicquots slott i Reims til en helg hvor hun møter vinnere fra 15 andre land. Som vinner blir hun med i et norsk og et internasjonalt kvinnenettverk av alle tidligere prisvinnere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.