Hvordan kan primitive teknikker brukes til å sette mennesker ut av spill? I den nye boken "Hersketeknikk", som kommer rett etter påske, kartlegger og analyserer forfattene Hilde Sandvik og Jon Risdal hersketeknikker i dagens Norge.

- Vi syntes det var på tide å skrive en slik bok. Det er gjort altfor lite på dette emnet tidligere, sier Hilde Sandvik til DN.no. Hun er debattredaktør i Bergens Tidende og tidligere redaktør i Syn og Segn.

Lar det skure og gå
Det kan være kolleger som stjeler ideene dine og presenterer dem som sine egne, sjefen som gir deg ros for å ha vært "flink jente", ignorerer deg på møter eller slakter forslagene dine.

Men fordi jobben betyr så mye og vi har så mye å tape på å pirke borti hersketeknikker, holder mange seg unna og lar det skure og gå.

- Hvor utbredt er egentlig hersketeknikker på norske arbeidsplasser?

- Vanskelig å si. Men Oslo-undersøkelsen som ble gjennomført for noen år siden konkluderte med at 1 av 20 personer i storbyen har så store personlighetsforstyrrelser at det går ut over omgivelsene. Det gir jo en viss pekepinn, sier Hilde Sandvik.

Sandvik og Risdal lærer deg å avsløre de ulike forkledningene herskerne kommer i, og presenterer i boken sin ni hersketyper på jobb. Du får også råd om hvordan du kan takle dem:



Han knuser kreativiteten på idémøtene og er den fødte pessimist. Kritiserer andres forslag, men har som regel ikke forslag til endringer selv.

Tips: Man kan stryke gledesdreperen med hårene, vise til erf#229er med tiltaket du ønsker å gjennomføre, men det er ikke så lett. Gledesdreperen er gjerne sur og mutt.



Han ofrer seg for alt og alle. Jobber sent og tidlig, er først inn og sist ut. Fordi han ofrer seg så veldig, er han også i stand til å påføre deg skyld for at du ikke er like lojal som ham. Ofrer du deg ikke like mye, har han overtaket.

Tips: Puss glorien hans. Ros ham for den uvurderlige innsatsen han gjør. Be gjerne om råd.



Han vet best og føyser vekk andre forslag. Bøllen er stadig i krig, slenger ofte rundt seg med ukvemsord, er høyrøstet, plump og vulgær. Skiller sjelden mellom sak og person. Tar stor plass. Bruker ofte splitt-og-hersk-teknikker ved for eksempel å baksnakke dine kolleger når du ikke er tilstede. Til slutt tror du at han gjør det samme med deg, og du våger ikke si ham imot. Slik kontrollerer Bøllen alle.

Tips: Hold hodet kaldt og hold deg til saken, selv om han angriper deg på det groveste.



Har et "godt øye" til damene. Hendelsene kan dekke hele spekteret av hersking, fra svak latterliggjøring til adferd som grenser til seksuell trakassering.

Tips: Slå ned på tilnærmelsene med én gang. Si at du er flattert over hans tilnærmelser, men at du ikke er interessert.



Ligner på Bøllen, men er mer sofistikert. Han setter folk opp mot hverandre. Utspekulert. God til å sette ut rykter, og en ekspert på å holde tilbake informasjon.

Tips: Prøv å sette ord på det misbilligende kroppsspråket eller spør hva han egentlig mener med blikket han sender deg. Konfrontér ham med eventuelle rykter han har satt ut om deg.



Mange kvinner spiller på feminiteten, menn spiller på maskuliniteten. De setter oss helt ut med kokett hersking. Kommer for sent til møter, gang på gang, og unnskylder seg kokett. "Det var så fæl trafikk, de måtte shoppe, eller hadde et eller annet teknisk problem". Unnskyldningene er ofte så latterlige at vi blir helt paffe - og dermed kontrollerer de resten av møtet.

Tips: Ikke mist fatningen, understrek heller viktigheten av møtet og gjør en generell bemerkning om at vi har alle dårlig tid.



Han smiler og ler til alle, ofte kombinert med en viss form for naivitet, men lover ting som ikke skjer i virkeligheten. Rapporten kommer ikke til avtalt tid, fordi det var noe annet som hastet mer. Han smiler det bort, noe som gjør det vanskelig å slå tilbake. Han er jo så vennlig! Dette skjer igjen og igjen.

Tips: Vis til uheldige konsekvenser dersom man ikke foretar seg det rette. Husk å ha et stort smil på lur!



Man kan bøye seg i støvet over all livserf#229en denne personen har - noe som selvfølgelig er meningen. I kraft av sin klokskap forventer han at han har rett og blir hørt, egentlig samme hva saken gjelder. Ofte får han kollegene sine til å gjøre researchen og skrive en rapport, for så å ta all æren for arbeidet. Herskingen kan også komme til uttrykk ved den komplette stillhet.

På dårlige dager blir Verdensmesteren besserwisser - den som vet bedre. Han er nedlatende vennlig, siterer hele tiden, bruker aldri høy stemme, korrigerer uttalen din. Han opphøyer seg selv og nedlater sine omgivelser, dominerer møtet, samtalen og festen.

Tips: Gi ros. Spill på lag med ham. Det er heller ikke ueffent å spille dum. Muligens må du etterpå gå på do og skrike, men det kan hende du får viljen din til slutt.

En underkategori av Verdensmesteren er wannabe´en. Han er ingen leder, men oppfører seg som en.



Han er uklanderlig i hele sitt vesen, har tallene klare, smeller fakta i bordet, og er god til å snakke for seg. Svært opptatt av detaljer og får ofte møter til å gli ut i sanden ved å pense inn på tall, fakta og ørsmå bagateller. Til slutt orker du ikke mer. Har ofte problemer med å ta større valg. Slik bruker han sin ubesluttsomhet til å stikke kjepper i hjulene for andre.

Tips: Hjelp dem! Still opp klare alternativer for dem, gjerne gradert etter viktighet. Påpek konsekvensene dersom man ikke handler.

Hersker over mindretallet
- Jeg tror kanskje hersketeknikker er mest utbredt på arbeidsplasser som enten er kvinnedominerte eller mannsdominerte - der man kan herske over et mindretall. Også arbeidsplasser som er preget av hard konkurranse har nok et tøffere arbeidsmiljø, sier Hilde Sandvik.

Sandvik og Risdal har intervjuet mange informanter i forbindelse med researchen til boken sin, og Hilde Sandvik innrømmer at mange av historiene sjokkerte dem:

- Ja, vi har hørt noe hårreisende fortellinger, ikke minst fra hvordan kvinner i mer mannsdominerte miljøer blir behandlet. Historier man skulle tro hørte fortiden til, sier hun til DN.no.

Mobbing versus hersking
- Hvor går grensen mellom bruk av hersketeknikker og mobbing?

- Det kan være en hårfin balansegang. Mobberen bruker gjerne hersketeknikker, men all hersketeknikk er ikke mobbing. Mens hersketeknikker kan være enkeltstående hendelser, skjer mobbing gjentatte ganger, over lang tid, sier Hilde Sandvik.

Hvis hun skal gjette, vil hun tro at Bøllen og Gledesdreperen er de vanligste hersketypene.

- Dessverre finnes det nok en del bøller og gledesdrepere på norske arbeidsplasser, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.