Norske børsselskaper gjennomfører styreevaluering fordi det forventes av dem. Evalueringene gjør ikke styrene mer effektive, konstaterer BI-forsker Janicke L. Rasmussen.

Hun har gjennomført en doktorgradsstudie ved Cass Business School innenfor området corporate governance og blant annet undersøkt hvordan styreevalueringer gjøres i ni store norske børsnoterte selskaper. Det skriver BI på sine nettsider.

Styreevaluering kan brukes som et verktøy for å kvalitetssikre styrearbeidet, men dessverre ser det ikke ut til at de undersøkte selskapene bruker evalueringene til å høyne kvaliteten, konkluderer hun .

Børsselskapene er opptatt av at styreevalueringen skal gjøres unna raskest og enklest mulig. Rasmussen mener at en av grunnene til at det står så dårlig til i norske styrerom, er at vi vet for lite om styreevalueringer.



1. Målene for styreevaluering må relateres til organisasjonens overordnede mål og resultater.

2. Styreevaluering bør knyttes til styrets strategiarbeid og inneholde konkrete mål for hva som kreves av styret.

3. Målene for styreevaluering må ta høyde for alle elementer ved styrearbeidet, både sammensetning, oppgaver, arbeidsprosesser og struktur.

4. Hvert av styremedlemmene bør få utarbeidet en rollebeskrivelse for å øke forståelsen av hva som forventes av den enkelte.

5. Hvis det er et gap mellom mål og faktiske prestasjoner, må det utvikles en oppfølgingsplan.

6. Alle styremedlemmer må få opplæring som sikrer den kompetansen som er nødvendig for å løse oppgavene i styret.

Les også:
- Norsk ut av styrerommene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.