Altfor mange skriver dårlige jobbsøknader, mener leder Gisle Hellsten på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Det er ett formål med søknaden: Å bli innkalt til jobbintervju. Da er du nødt til å gjøre et godt førsteinntrykk, og det er ikke så vanskelig å få søknaden til å skinne i bunken, sier han.

Problemet er at mange tenker på CV og søknad i samme åndedrag: Du ramser opp alt du har gjort både i CV-en og i jobbsøknaden. Da er første feil allerede gjort.

- CV er fortid, søknad er fremtid. Det første grepet du må ta er å gjøre skikkelig research både på bransje, arbeidsgiver og selve stillingen. Ha mest mulig kunnskap før du setter deg ned for å skrive, og du er nødt til å forstå hvilken rolle du vil få i den nye jobben, forklarer Hellsten.

 

- Gå rett på mål
Så skal du fortelle om deg selv.

- Ikke gjenta det som står i CV-en din, men beskriv i korte trekk hva du kan bidra med, hvordan du vil løse arbeidsoppgavene og hvorfor de bør velge deg. Den som leser søknaden bruker ikke lang tid på å bestemme seg for om du er en interessant kandidat eller ei, derfor må du være veldig tydelig og gå rett på mål. Hvorfor ønsker du deg jobben, og hvorfor er nettopp du kvalifisert? sier Gisle Hellsten.

Thomas Jensen (38) fra Sandefjord har god erf#229 med kreative søknader. Han har jobbet med mote i Diesel Norge, han har vært innom reklamebyrået Leo Burnett, vært selger hos P&G (Herman Lepsøe) og hatt diverse andre jobber i inn- og utland. Etter å ha blitt nedbemannet i P&G, er han nå ansatt i egen familiebedrift, som driver innen gaveinteriør.

 

- Vil ikke fremstå "cocky" og blærete
- Jeg gjør alltid research på nettet for å finne ut hvem som kommer til å vurdere jobbsøknaden min, eventuelt ringer jeg bedriften for å få vite det. Humor er viktig. Man er nødt til å skille seg ut hvis man skal konkurrere med 300 andre om en jobb. For meg er det viktig å vise at jeg både har humor, sosial intelligens og selvtillit - og at jeg er en "jævel til å jobbe"! Men så gjelder det selvfølgelig å finne en fin balansegang, for man skal jo ikke fremstå "cocky" og blærete heller, sier Thomas Jensen til DN.no.

Men han lar alltid personligheten sin skinne igjennom i jobbsøknaden, slik at de vet hvem de har med å gjøre.

- Man er nødt til å være ærlig. Jeg vil jo ikke få en jobb på feil premisser, sier Jensen, som innrømmer at han er på utkikk etter ny jobb igjen.

- Ja, den jobben jeg har nå er litt usikker. Det er en tøff bransje. Jeg jobber gjerne syv dager i uken, så lenge jeg får interessante utfordringer, reklamerer 38-åringen entusiastisk.



1. Søknaden er for lang.
Maks én side - det er nok.

2. Det er uklart hvorfor du er den rette.
Det må gå klart frem hvordan du kan bruke din utdanning og arbeidserf#229 i stillingen du søker.

3. Motivasjonen er uklar.
Hvorfor vil du ha jobben? Hva slags arbeidsoppgaver er du motivert til å bidra i? Det holder ikke å si at jobben høres spennende og interessant ut.

4. Motivasjonen virker for selvsentrert.
Fokusér mer på hva du er motivert til å bidra med, enn hva ditt eget utbytte er.

5. Søknaden virker masseprodusert.
Enhver jobbsøknad må skreddersys.

6. Teksten er tunglest.
Fakta om studiepoeng, kurskoder og datoer etc. bør primært stå i CV-en, ikke i søknaden.

7. Stil og ordvalg gir feil signaler.
Se an hvem du skriver til. En søknad til et departement krever en annen stil enn om du søker jobb i et reklamebyrå.

8. Teksten er uryddig.
Gjør deg ferdig med ett tema om gangen.

9. Teksten inneholder ukjent terminologi.
Pass på at språket ikke blir altfor akademisk.

10. Teksten bærer preg av oppramsing.
Unngå å besvare stillingsannonsen punkt for punkt. Det gjør den kjedelig.

11. Du fokuserer for mye på det du ikke har.
Fokusér på hva du har å tilby, ikke hva du mangler.

12. Klisjeer.
Hvis du skal fremheve noen personlige egenskaper, bør disse være relevante for stillingen.

(Kilde: Karrieresenterets magasin Basic Jobbsøking)

Les også: Slik får du jobbene som aldri utlyses

<b>- Treningsidiot? Unngå cv-skryt!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.