Som 19-åring slapp Amela Koluder-Døvre ut fra konsentrasjonsleiren Heliodrom i Mostar med kurs for Norge. Hun landet som flyktning sammen med lillesøsteren i 1993. Knappe to år etter snakket Amela norsk, studerte ved Norges Handelshøyskole (NHH) og hadde startet radiostasjon i Trondheim for landsmenn fra Bosnia-Herzegovenia. I dag er hun innovasjonsjef i Tine. Og mener bakgrunnen fra krig og konsentrasjonleiere kan utnyttes i næringslivet.

– Jeg kan tenke andre koblinger fordi jeg har erf#229er som andre ikke har, sier hun.

Les også: Abdirahman Yusuf: - Ta initiativ og bidra
Les også: Her er de ti vinnerne








Har lykkes i mye
Amela Koluder-Døvre er typisk for et utvalg av ti internasjonale kvinner og menn som har lykkes spesielt godt i det norske næringslivet eller samfunnet generelt. De kom som innvandrere, flyktninger eller med norsk ektefelle i voksen alder og er utpekt av en jury som rollemodeller for kvinner og menn med internasjonal bakgrunn av konsulentselskapet Leadership Foundation. I juryen for Top 10 prosjektet er representanter fra blant annet Innovasjon Norge, Opera Software og LO (Landsorganisasjonen).

– Vi har sett på mer enn de som har gjort det bra på jobben. De har gjort noe annet også. Dette er mennesker som har vist at de vil noe i det nye livet, De utgjør en stor ressurs. Hvis vi ikke bruker alle innvandrerne, bare noen, så klarer vi ikke utnytte det fulle potensialet, sier administrerende direktør og jurymedlem Gunn Ovesen i Innovasjon Norge.

Les også: Abdirahman Yusuf: - Ta initiativ og bidra
Les også: Her er de ti vinnerne

Skeptisk til støtteordninger
Krigsflyktningen er sikker på hva som skal til for å lykkes i Norge: Lære norsk, ta utdannelse og ha vilje til å lykkes. Det er helt i tråd med erf#229ene fra Top 10 prosjektet siden starten i 2004. Selv tok hun to norskkurs samtidig og var fast bestemt på å ta utdannelse. Etter to år med sosial støtte ville hun fortest mulig stå på egne ben.

– Det er flott at slike ordninger finnes. Men det er vanskelig og forferdelig å være avhengig av dem, sier hun.

Hun oppfordrer innvandrere å komme seg fortest mulig ut av offentlige støtteordninger og inn i jobber eller funksjoner der man blir del av det norske samfunnet.

– Det er noe som skjer med deg når du ikke føler deg nyttig. Å føle seg nyttig har noe med selvfølelsen å gjøre, sier hun.

Selv startet hun radioprogram for bosniere i Trondheim og var tolk på asylmottaket – mens hun lærte norsk. Hun var aktiv i studentforeningen på NHH og representerte skolen og Norge internasjonalt.

– Vis at du vil delta og bidra, oppfordrer hun.

Bakgrunnen fra krig og konsentrasjonsleire kan brukes i næringslivet.

– Som del av mitt overlevelsesinstinkt måtte jeg lese stemninger. Jeg tror jeg har klart å omforme dette til nyttige instinkter for å skape verdier, sier hun. Erf#229ene fra ung alder har lært meg å stole på egne intuisjoner, sier hun.

Les også: Abdirahman Yusuf: - Ta initiativ og bidra
Les også: Her er de ti vinnerne

Prøver ulike strategier
Amerikansk fødte Lisa Cooper startet Leadership Foundation i Norge tidlig på 1990-tallet og har lenge fulgt innvandrere og flyktninger som har lykkes.

– De har driv og pågangsmot, samt evnen til å føle seg hjemme i Norge, sier hun.

Hun merker også at de har evne til å omstille seg fra forholdene i hjemlandet til en norsk hverdag.

– De aksepterer forskjellene mellom den norske og deres egen kultur, sier hun.

Samtidig er de fleksible og går raskt frem mot målene de har satt seg i sitt nye land.

– De prøver en annen strategi hvis den første ikke virker. Vi ser også at de som handler raskt og går raskt ut treffer blinken, sier hun.

Viktige røtter
Rask handling er nettopp hva Amela Koluder-Døvre har gjort. Siden ankomsten til Norge for 19 år siden har hun rukket å være merkevaresjef i l´Oreal, nordisk produktgruppesjef i Jordan – hvor hun også har et patent, samt global kategorisjef i Stokke. Tross integrasjon i Norge, er røttene fortsatt i hjemlandet.

– Røttene er viktig for innvandrere. Vær stolt av hvem du er, og hvor du kommer fra. Bosnia-Hercegovina er mitt hjemland, Norge er mitt hjem, sier hun.

I dag er 37-åringen gift norsk, hjelper unge studenter i hjemlandet som har mistet foreldrene i krigen, er inovasjonsjefen i Tine og i gang med å innfri enda et mål.

– Jeg har bestemt meg for å like den norske vinteren, ler hun. I helgen tok hun langrennskurs i marka utenfor Oslo.

Les også: Abdirahman Yusuf: - Ta initiativ og bidra
Les også: Her er de ti vinnerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.