- Ferietid gjør at mange får tid til å tenke seg grundig om og vurdere et jobbskifte. Ferier setter i gang store prosesser, sier karriereveileder Mette Manus i Manus Motivation Group.

Hun får mange henvendelser i løpet av sommeren fra folk som ønsker råd.

- De går inn i tankeboksen for å kjenne etter og begynner å vurdere hele livet sitt. De tenker gjennom hvordan de har det og om de trives. De får litt avstand fra jobben, og da skjer det veldig ofte at folk begynner å tenke nytt, sier Manus.

Les: Slik skriver du jobbsøknad

Drømmer om ny jobb
Karriereveilederen mener det er nyttig å bruke ferietiden til å vurdere et jobbytte.

- Sommeren er en veldig god tid til å tenke gjennom og begynne prosessen, men man skal jo også ha fri, koble av og kose seg litt, sier hun, og påpeker at det nettopp er derfor mange som bytter jobb på sommeren.

- De tenker at de skal ha gjort dette unna før ferien. De søker nye jobber på våren slik at de begynner på nytt etter sommerferien.

Hvorfor ønsker du et jobbskifte?
Manus anbefaler å tenke nøye gjennom egen jobbsituasjon før man bestemmer seg for å søke nye utfordringer.

- Det er viktig å ikke bare stupe tilfeldig inn i en ny jobb, men å gjøre en grundig gjennomgang av deg selv, en kartlegging på hva du vil trives best med og hvilke sider du ønsker å utvikle, sier karriereveilederen.

- Det tar tid å finne en ny jobb, og man må ha ro på seg. Man bør også tenke over om det er så mye grønnere på den andre siden. Hvorfor vil jeg ha et jobbskifte, og hva er det som gjør at man tenker i de baner?

- Ikke bli en «sutrer»
Manus mener det er viktig å stille seg selv noen spørsmål; hva er det jeg vil trives best med, hva slags jobb er det jeg drømmer om, og hva må jeg gjøre for å komme dit?

- Kanskje må man ta videreutdanning, kanskje bør man flytte på seg innad i bedriften, eller kanskje man vil over i helt nye markeder, sier Manus.

- Om du ikke lenger føler du får utfordringer nok, kjeder deg eller føler ubehag på jobben, så er det best med et jobbskifte. Isteden for å bli en «sutrer» må du gjøre noe med situasjonen.

Les: Ansatte er misfornøyd med sjefen

Få stillinger utlyses
Om du ligger i hengekøya og bestemmer deg for å bytte jobb, anbefaler karriereveilederen å bruke eget nettverk i tillegg til å ta kontakt med steder du kan tenke deg å jobbe.

- Det sies at under 40 prosent av ledige stillinger utlyses fordi så mye går gjennom nettverk. Derfor kan det være ganske tøft å bytte jobb. Er det steder du kan tenke deg å jobbe må du bare ta kontakt selv om det ikke er noen utlyste stillinger. Ikke tro at jobben kommer til deg, men vær aktiv, sier Manus.

Les mer:
<b>Hodejegere skaper slappe kandidater</b>
Slik skriver du jobbsøknad
5 myter om Generasjon Y

<b>Overtid øker faren for depresjon</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.