Mens verden fortsatt sliter med den største finanskrisen noensinne, forbereder finansfolkene på Wall Street seg på tidenes bonusfest. Utspekulerte finansprodukter fra Wall Street førte verden ut i en kredittkrise verden aldri har opplevd før. Det hele endte med at den amerikanske staten måtte inn og redde store finansinstitusjoner etter at finansfolkene satte alt på styr. Det vekker derfor oppsikt at de samme finansinstitusjonene nå forbereder seg på større utbetalinger til ansatte enn noengang, mens resten av verden fortsatt slikker sårene etter finanskrisen.

De enorme bonusene var også en av sakene finansministrene behandlet på G20-møtet i forrige uke. Der var det enighet om å innføre strengere regler for utbetaling av bonuser til finansfolk.

Les mer: G20 vil ha strengere bonus-regler

Får mer enn i 2007
Store amerikanske banker og finansinstitusjoner betaler i år ut 140 milliarder dollar i lønn og bonus til sine ansatte. Det er de høyeste utbetalingene noensinne.

Ansatte ved 23 av de største investeringsbankene, hegdefondene og forvaltere av aksjer og råvarer venter å få utbetalt mer i år enn i rekordåret 2007, viser en analyse Wall Street Journal har gjort.

Den totale kompensasjonen av ansatte ligger an til å øke 20 prosent fra fjorårets 117 milliarder og er ti milliarder over rekordåret 2007.

I snitt vil ansatte i disse selskapene få 143.400 dollar hver i lønn, skriver avisen.

Årsaken til lønnsfesten i finanssektoren i USA tilskrives den siste tidens solide kursoppgang, at økt aktivitet i kredittmarkedene bedrer lønnsomheten og ironisk nok - de enorme statlige beløpene som er sprøytet inn i finanssektoren det siste året.

Mer i bonus enn overskudd
Selv ikke i kriseåret 2008 hadde mange forvaltere på Wall Street ingen grunn til å klage. Citigroup - som ifjor tapte 27 milliarder dollar - betalte likevel ut 5,3 milliarder dollar i bonuser ifjor til sine ansatte, viste en undersøkelse New Yorks riksadvokat Andrew Cuomo gjorde tidligere i år.

Citigroup har vært en av de største mottakerne av statlig nødhjelp, såkalte TARP-midler (Troubled Asset Relief Program). Storbanken har fått 45 milliarder dollar i statlig hjelp og amerikanske skattebetalere eier i dag en tredjedel av banken.

Goldman Sachs på sin side betalte ut 4,8 milliarder dollar i bonuser ifjor, og det selv om selskapet kun hadde 2,3 milliarder i overskudd.

Selskapet mottok 10 milliarder dollar i TARP-midler, men har siden betalt tilbake den statlige hjelpen.

Goldman er ikke alene om å betale ut mer i bonuser enn selskapet tjente ifjor, det samme gjorde JP Morgan Chase og Morgan Stanley også ifølge Cuomos rapport.

Hva synes du om rekordlønningene i USAs finanssektor? Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.