Nyboligsalget på Østlandet er nesten halvert de siste månedene, og antall igangsatte og ferdigstilte usolgte boliger har også økt.

Det viser rapporten Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter på Østlandet.

Boligekspert Jan Høegh i Econ Pöyry, som er ansvarlig for rapporten, mener opphopningen er markant.

- Dette er en kraftig økning. Vi trodde vi så en lysning i desember-rapporten, men nå har det endret seg igjen, sier Høegh til DN.no.

Særlig i deler av Oslo går salget tregt. I Oslo vest/sentrum og Oslo øst/syd er salgstakten nær null prosent.

Hvordan tror du boligmarkedet utvikler seg fremover? Diskuter saken nedenfor!

Spår solide prisavslag
I løpet av de siste to månedene har kun tre prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ har registrert blitt solgt. Salget var på fem prosent ved forrige måling (desember), og 11 prosent på samme tid ifjor.

- Ubyggerne er i ferd med bygge flere boliger enn på lenge, men har ikke kjøpere. Hvis ikke salget tar seg opp, blir dette fryktelig ubehagelig for utbyggerne. Og salget skal ta seg opp ganske mye for å ta unna dette tilbudet, sier Høegh.

Les også:
Godtar lavere pris for boligen

Høegh mener utbyggerne har to alternativer i denne situasjonen; enten avbryte prosjektene sine, eller lempe dem ut i markedet.

- Da blir det fort pris det går på. Utbyggere kan nok se for seg at denne markedssituasjonen vil vare, og at det vil være bedre med noen inntekter enn ingen. Jeg vil tro det er muligheter for solide prisavslag. Og da kan det hende at egne kostnader ikke er noe gulv for utbyggerne, sier Høegh.

Tips oss om saker fra boligmarkedet!

Såpass kraftig som denne skjevheten har blitt nå, mener han det er mer sannsynlig at prisene settes ned enn at dette skal løse seg selv, med de prisnivåene som ligger ute.

Laveste siden 2002
Econ Pöyry har informasjon om pris og salgsstatus for 12.911 boliger i prosjekter som var til salgs både i desember og februar, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 7.805 av disse solgt og 5.106 var usolgt.

Også i Oslo Nord, Asker og Bærum og Vestfold går salget tregt, med to prosent salgstakt i disse områdene.

Salgstakten på tre prosent for hele Østlandet er det laveste Econ har registrert siden august 2002.

Prisene stiger
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econs database er 35.500 kroner, 400 kroner mer enn i desember.

Prisutviklingen i statustukken kan avvike noe fra det faktiske prisnivået i markedet. Årsaken er at Econ Pöry baserer seg på de offisielle listeprisene, og registrerer ikke hvis noen har klart å forhandle seg frem til bedre priser enn det som fremkommer i listeprisene.

- Prosjekter med gamle prislister selges og forvinner ut. Nye prosjekter legges ut for salg med det selgeren mener er dagens pris. Selv om markedet nå har vært trangt en stund, kan våre gjennomsnittspriser gjenspeile nivået slik det var i høst, sier Høegh.

Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 47.400 kroner per kvadratmeter, mens Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 26.600 kroner per kvadratmeter.

Samlet har 52 prosent av boligene i Econs database en salgspris på over 35.000 kroner per kvadratmeter. 72 prosent koster mer enn 30.000 kroner, mens 88 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter og 97 prosent mer enn 20.000 kroner.

Hvordan tror du boligmarkedet utvikler seg fremover? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.