Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nestoren i Chablis

Tekst
LEVERER. Laurent Tribut skaper førsteklasses vin.  
                          Foto: Sune Eriksen

LEVERER. Laurent Tribut skaper førsteklasses vin. Foto: Sune Eriksen

Å lage god vin i en middelmådig årgang er kun de beste vinmakerne forunt, i Chablis er Laurent Tribut det sikreste kortet av dem.

Mineralske, stilsikre, knusktørre, stabile og erketypiske er superlativene som dukker opp når man nyter en slurk med hvilken som helst av Laurent Tributs Chabliser. Han skuffer ikke, selv ikke i mindre interessante årganger som 2011.

 

SOM FAR, SÅ DATTER

Datteren hans Solange Tribut har også kommet på markedet med sin egen Chablis laget i farens kjeller.

– Vi lager vinene våre sammen, jeg lærer, ingen årgang er lik, vi gjør alt på samme måte, men vinene blir forskjellige, forteller Solange Tribut.  – Jeg kjøpte en egen plott vinmark, for det eneste jeg vil gjøre er å lage vin.

Laurent Tribut oser av stolthet når han blir spurt om hva han synes om datterens viner. Blyg og lavmælt nikker han anerkjennende idet han tapper et glass fra hennes fat.

– Jo, jeg er fornøyd. Hun er flink, og det har hun ikke fått fra meg, sier Tribut og rødmer lett.

I den spartanske kjelleren er det stabler med flasker og gamle eikefat om hverandre.

– Jeg kjøper bare tre nye fat i året. De eldste jeg har er rundt 50 år gamle. Jeg liker ikke for mye eik på vinene. Eikefat er bare en beholder, tross alt, sier han.

Tribut bruker bare ståltanker når gjæringen pågår, mens til lagringen bruker han feuillettes – klassiske Chablis-fat på 132 liter.

 

I SKYGGEN

Som svoger til en av de mest kvalitetsstabile produsentene i Chablis, har Laurent Tribut kommet i skyggen av den berømte vinmaker Vincent Dauvissat. En skygge han har bevist han ikke burde stå i. Frem til 1987 jobbet de to sammen i Dauvissats kjeller midt i Chablis sentrum. Da Tribut startet for seg selv, brukte han fortsatt svogerens kjeller frem til han kjøpte dagens fasiliteter i 1993.

Laurent Tribut holder til i mikroskopiske Poinchy, som er Chablis nærmeste landsby i nord. Med sine beskjedne 5,35 hektar med vinmark er det ikke store produksjonen. Men han har hele fire Premier Cru-marker; Côte de Lêchet, Beauroy, La Forêts og en liten andel Montmains. Sistnevnte leverer vanligvis på Grand Cru-nivå, mens de andre tre kommer hakk i hæl. Hva den mannen kunne gjort med en Grand Cru-mark, kan vi bare drømme om.

 

HVITE VINER

93 Chablis Premier Cru Montmain 2011
Laurent Tribut, Chablis, Frankrike
625 kroner | 1500 ml. | 5116 | bestilling | Moestue Grape Selections
→ Noe lukket på duft med hint av mineraler og kalk. Konsentrert og mineralsk på smak med en frisk syre og lang struktur mineralsk frukt. Kan nytes nå om den luftes litt. Nydelig vin laget av 50 år gamle vinstokker som far til Vincent Dauvissat plantet i sin tid. Lang utgang. Drikk nå til 2024. Passer til hvit fisk og skalldyr.

 

92 Chablis Premier Cru Côte de Léchet 2011
Laurent Tribut, Chablis, Frankrike
295 kroner | 5105 | bestilling | Moestue Grape Selections
→ Mineralsk duft med innslag av kalk, sjø, lime og flint. Flott konsentrasjon på smak med en frisk syre og moden balansert frukt. Mineralsk og lang utgang. Drikk nå til 2020. Passer til skalldyr og hvit fisk.

 

90 Chablis Premier Cru Beauroy 2011
Laurent Tribut, Chablis, Frankrike
279 kroner | 31852 | bestilling | Moestue Grape Selections
→ Steinete og mineralsk på duft med innslag av flint. Nydelig konsentrasjon på smak med tørr og lang utgang. Balansert syre og mineralsk tørr frukt. Drikk nå til 2020. Passer til skalldyr og hvit fisk.

 

89 Chablis 2011
Laurent Tribut, Chablis, Frankrike
249,90 kroner | 31851 | bestilling | Moestue Grape Selections
→ Mineralsk duft med preg av moden frukt med karakter av gule epler. Klassisk mineralitet og en bløt moden frukt kombinert med en frisk syre. Lang og tørr utgang. Drikk nå til 2016. Passer til skalldyr og østers.

 

88 Chablis 2011
Solange Tribut, Chablis, Frankrike
227 kroner | 97344 | Moestue Grape Selections
→ Noe lukket på duft med hint av modne gule epler og smør. Rik og konsentrert på smak med en balansert syre og en moden avslutning. Drikk nå. Passer til skalldyr.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.