Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Avhopperen

Tekst
MIKROUNDERVISNING. Mathieu Coste underviste i vitikultur på Lycée Viticole i Beaune. Nå tar han imot én årlig praktikant på den lille vingården i Côteaux Giennois. I år er det Morgan Bowen fra California som har fått muligheten.

MIKROUNDERVISNING. Mathieu Coste underviste i vitikultur på Lycée Viticole i Beaune. Nå tar han imot én årlig praktikant på den lille vingården i Côteaux Giennois. I år er det Morgan Bowen fra California som har fått muligheten.

Mathieu Coste var lærer på en anerkjent vinskole i Burgund da han bestemte seg for å satse som småskala vinbonde i Loire.

REN. Mathieu Coste lar jorden være uten kjemikalier.

REN. Mathieu Coste lar jorden være uten kjemikalier.

– Den beste dyrkeren skulle selge, og jeg hadde lyst på mitt eget navn på flaskene, sier Mathieu Coste.

DN har akkurat spurt om hva som fikk ham til ukjente Côteaux Giennois i 2008.

– Jeg var her første gang for 20 år siden og fikk smake en vin som var så annerledes. Jeg tenkte at enten er denne vinen fullstendig bullshit, eller så er alle andre viner jeg har smakt, bullshit.

Nå kjører han på i samme dur som forgjengeren og lager noen av de beste – og mest overraskende – rødvinene i hele Loire.

 

SOM HVITT

I en betongkjeller fylt med gamle tønner og ståltanker utøver Mathieu Coste yrket han kaller frigjort vinbonde. Han sier han ikke forholder seg til noe annet enn ønsket om hvordan vinene skal smake.

– Vinene skal være lettdrikkelige som vann, og du skal kunne drikke hele natten uten å få vondt i hodet, forteller den rufsete bonden og ler høyt.

Coste er ingen radikal naturvinsbonde og bruker en liten dose svovel i vinene der det behøves. Selv om vinene lages på en så rett frem måte som mulig, legger han stor vekt på at de skal være stabile og gir dem gjerne tre–fire år i kjelleren før de tappes på flaske. Tålmodigheten gir luftige og vibrerende rødviner med en friskhet i avslutningen som kan minne om en hvitvins.

HELST TI ÅR. Lang modning skaper friske og lettdrikkelige viner proppfulle av aroma og kompleksitet.

HELST TI ÅR. Lang modning skaper friske og lettdrikkelige viner proppfulle av aroma og kompleksitet.

ALLE GODE TING ER TRE

Fra drøye fem hektar på høydedraget over husklyngen Villemoison høstes pinot noir og gamay, som igjen blir til tre viner. Biau! (80 prosent gamay, 20 prosent pinot noir) og Tête de Chats (80 prosent pinot noir, 20 prosent gamay) er de to som viser Costes metode best.

– Gamay gir fabelaktige lagringsviner som på mange måter overgår pinot noir i kompleksitet med alder, sier den tidligere læreren.

Han ser helst at de to vinene blir over ti år gamle før de går i glasset.

Den tredje vinen, MC2, er mer som en åpen flørt med naturvinsboomen i Loire, med sin gode dose av bitterhet og konsentrerte, ferske frukt.

 

89 Biau! 2008
Mathieu Coste, Loire, Frankrike
199,90 kroner | 16485 | bestilling | Vinum

→  Dufter av moden rips og kirsebær med innslag av blomster og nøtter på duft. Leskende og lett frukt på smak med nydelig, detaljert kirsebærpreg og en lang, syrlig utgang med konsentrert frukt i finish. Drikk nå til 2020. Passer til lyst kjøtt og sopp.

 

88 Têtes des Chats 2010
Mathieu Coste, Loire, Frankrike
199,90 kroner | 16486 | bestilling | Vinum

→  Aromatisk duft av markjordbær, røde epler og mineraler. Slank og delikat rød frukt på smak med lange, finkornede tanniner og et pent grep i finish. Drikk nå til 2018. Passer til svin og kalv.

 

87 MC² 2012
Mathieu Coste, Loire, Frankrike
189,90 kroner | 16484 | bestilling | Vinum

→  Tett og fersk duft av blåbær, moreller og syrlige plommer. Saftig og detaljert blåbær og kirsebærpreget frukt på smak, kombinert med en konsentrert kjernebitterhet og tørr utgang. Drikk til vilt.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.