Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Pole position

Tekst
STØDIG HÅND. Paolo de Marchi modner vinene sine i eikefat fra Frankrike, Sveits og USA.

STØDIG HÅND. Paolo de Marchi modner vinene sine i eikefat fra Frankrike, Sveits og USA.

Paolo de Marchis møysommelige arbeid med vinmarkene har bragt ham i front i Chianti. Den posisjonen akter han å beholde.

– Jeg føler meg beæret over å ha fått ta del i moderniseringen, sier Paolo de Marchi.

Den bestefaderlige vinbondens gradvise forvandling av Isole e Olena har på mange måter fulgt utviklingen i hele Chianti – fra storindustri med inntog av internasjonale druer til økologi med nyvunnet begeistring for sangiovese-druen. Få har likevel gått like presist til verks.

– Det har vært et hardt, men spennende liv, mimrer han fra utkikkspunktet sitt høyt oppe i åssiden i Chiantis vestlige del.

Nå, rett før innhøstingen, har de kommende ukenes nedbørsmengde stor innvirkning på årgangens kvalitet. Måtte det bare ikke komme for mye.

De Marchi følger vinrankene med et langsomt, stødig blikk.

– So far, so good, sier han før øynene faller ned på den forlatte landsbyen Olena.

– Før bodde det 100 familier der, som alle levde av det lille jordstykket de leide.

Det var før faren hans kjøpte og slo sammen Isole og Olena til én stor eiendom i 1950.  

FRAFLYTTET IDYLL. Landsbyen Olena kan få nytt liv med de Marchis storstilte restaureringsdrøm.

FRAFLYTTET IDYLL. Landsbyen Olena kan få nytt liv med de Marchis storstilte restaureringsdrøm.

EN GOD KLONE

Paolo de Marchi kom til Barberino Val d’Elsa etter endte studier i 1976. Det dyrkede arealet var da på 36 hektar, og vinen ble hovedsakelig solgt videre i bulk.

De Marchi begynte et intensivt arbeid med å styrke kvaliteten i vinmarkene. Under innhøstingen merket han plantene som ga den kvaliteten han var ute etter, med fargebånd. Året etter gjorde han det samme, og etter flere år tok han plantene med flest farger og skar stiklinger av disse for å replante markene, såkalt «clonal selection». Han plantet også tettere.

– Vi lager mye mindre vin – men mye bedre, forteller de Marchi nærmest rødmende.

En periode på 90-tallet prøvde han å vinifisere hver rad for seg, før han innså at genetisk sterke drueplanter var nøkkelen. Nå har han 50 hektar, fem–seks ulike sangiovese-kloner i vinmarkene og dyrker 6500 planter per hektar. Alt tappes på eiendommen.

– Man må leve med sangiovese-druen for å lage god vin av den.

– Dyrker du økologisk?

– Jeg er egentlig kritisk til økologiske definisjoner. I et vått år som 2013 hadde vi store utfordringer med botrytis (gråråte), og det var vanskelig å drive økologisk. Det handler jo mer om å bruke sunn fornuft.

– Klimaet ser ut til å bli varmere, hva kan du gjøre for å minimere påvirkningen?

– Vi må selektere plantene på samme måte som vi gjorde tidligere, men i fremtiden trenger vi planter som gir senere modning og lavere alkohol.

KJELLERKRAFT. I tillegg til den lille, faste staben, får Paolo de Marchi tre ønologistudenter til å hjelpe seg hvert år.

KJELLERKRAFT. I tillegg til den lille, faste staben, får Paolo de Marchi tre ønologistudenter til å hjelpe seg hvert år.

FATKYNDIG

De Marchi lager gode viner av chardonnay, syrah og cabernet sauvignon, men det er sangiovese som får Isole e Olena til å skinne. Cepparello og den søte Vin Santo er stjernene i utvalget og laget på 100 prosent sangiovese med svært lav avkastning – og lagret på en miks av franske og amerikanske eikefat (en tredjedel nye) – en kraftpakke med gode utsikter til et langt liv i kjelleren. Til Chianti Classico har han kjøpt inn store fat fra den sveitsiske delen av Jura.

– Hva er planene videre?

– Mye! Nå skal vi utforske canaiolos potensial – og gjøre det vi gjorde med sangiovese for mange år siden. I tillegg prøver jeg flere nye druer til Vin Santo: viogner, petit manseng og petite arvine. Samtidig arbeider jeg tett med sønnen min, Luca, som driver vingård i Lessona, nord i Piemonte, hvor familien vår kommer fra.

Lite tyder på at Paolo de Marchi ender opp i rolig pensjonisttilværelse med det aller første. I 2016 er han gjeldfri, og øverst på ønskelisten står et vinbibliotek for å legge til side flasker med Cepparello til kommende generasjoner.

– Det skal stå ferdig i 2017, sier de Marchi med et forventningsfullt smil.

 

91 Cepparello 2009
Isole e Olena, Toscana, Italia
477 kroner | 4465 | bestilling | Moestue Grape Selection

Flott kompleksitet på duft med moreller, mandler og edelt treverk. Strukturert og moden, rød stenfrukt på smak med en lang, fast og tanninrik utgang. Trenger noen år i kjelleren. Drikk 2017 til 2025. Passer til lam og okse. 

 

90 Vin Santo del Chianti Classico 2004
Isole e Olena, Toscana, Italia
340 kroner | 375 ml. | 40569 | bestilling | Moestue Grape Selections

Sultaner og tørket aprikos med innslag av karamell og ristede nøtter på duft. Balansert, sødmefull og konsentrert på smak kombinert med en lang, syrlig avslutning. Drikk nå til 2018. Passer til salte oster og desserter med tørket frukt.

 

87 Chianti Classico 2011
Isole e Olena, Toscana, Italia
235 kroner | 32952 | bestilling | Moestue Grape Selections

Dufter av kirsebær, friske plommer og nøtter med streif av mineraler. Saftig og slank kjernefrukt på smak med finkornede tanniner og en harmonisk, fersk utgang. Drikk nå til lette retter av lam og storvilt.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.