Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Heltemakeren

Tekst
SLIPSTVANG. Investor Tim Draper har laget sitt eget universitet for gründerspirer. Han er også kjent for å bruke slips som er noe outrerte.

SLIPSTVANG. Investor Tim Draper har laget sitt eget universitet for gründerspirer. Han er også kjent for å bruke slips som er noe outrerte.

Milliardær Tim Draper er en legende i Silicon Valley. Nå satser han på bitcoin, mener MBA er teori­tøv og har startet sitt eget universitet for superhelter.

Fakta: Timothy Cook Draper (56)

Startet investerings­selskapet Draper Fisher Jurvetson i 1985. Er tredje generasjons investor i Silicon Valley.

Er utdannet elektro­ingeniør fra Stanford og har en MBA fra Harvard.

Har fått æren – selv om noen strides om han var først – for å innføre viral markedsføring via Hotmail i 1996, da det ble solgt reklameplass på utgående eposter.

Rett innenfor døren står en Tesla saget i to. Den fungerer som resepsjonsdisk. I hjørnet står det som ser ut som en minibank, men som bare benytter den nye, usikre, uetablerte og virtuelle valutaen bitcoin. Litt lenger bak i lokalet står en telefonkiosk, hvor man oppfordres til å gå inn som en Clark Kent, svirre rundt og komme ut som Supermann.

Dette er Draper-universitetet, skolen som mener MBA er for amatører.

– Studentene kommer inn som vanlige folk og forlater stedet som superhelter, sier milliardær Tim Draper (56), som har startet universitetet.

 

TEKNOFAMILIEN

Draper er regnet som en av få i Silicon Valley med blått teknoblod. Han var med som en av de første investorene i Hotmail og Skype og ergrer seg fortsatt over at han ikke satset 20 millioner dollar på Facebook da han hadde sjansen.

– Det er en av mine største tabber. Jeg burde kjøpt meg inn, uansett pris.

Bestefaren var en av de første investorene i Silicon Valley da stedet var preget av forsvarsindustri. Faren fulgte samme rute, og selv startet han ett av de mest vellykkede investeringsselskapene i teknologiens høyborg sør for San Francisco i 1985 med investeringsselskapet Draper Fisher Jurveston.

Ifjor høst trakk han seg ut av det daglige lederskapet for å starte Draper University.

TESLA. Draper var tidlig inne i Tesla som investor. Derfor bruker resepsjonisten bilen som kontorpult på Draper University.

TESLA. Draper var tidlig inne i Tesla som investor. Derfor bruker resepsjonisten bilen som kontorpult på Draper University.

STORE BOKSTAVER

Når man lander på flyplassen med koden SFO, har man to valg: Man kan dra nordover, til San Francisco, den gamle hippiehovedstaden som nå er full av unge mennesker med store drømmer bygget på store datakunnskaper, eller man kan reise sørover, mot Silicon Valley, der alle de unge drømmene skal realiseres.

Den første større byen man kommer til om man reiser sørover, er San Mateo. Så fort man kommer inn i hovedgaten, ser man et skilt på toppen av byens høyeste bygning som roper Draper University med bokstaver så store at man raskt kan konkludere med at det ikke står dårlig til med rektors selvbilde.

Det gjør det heller ikke.

Neste generasjon Draper er for lengst i gang i samme bransje. Sønnen Adam har sitt eget investeringsselskap, mens datteren Jesse har et eget tv-program på internett, «The Valley Girl Show», som handler om kvinner i teknologiindustrien.

EKSHOTELL Elevene ved skolen bor på fellesrom i det som tidligere var et hotell.

EKSHOTELL Elevene ved skolen bor på fellesrom i det som tidligere var et hotell.

DRAPER-PARTIET

Tim Draper er den tidligere demokraten som ble republikaner som ble liberterianer, for så å bli det magasinet Time døpte «den politiske retningen Draper» – et enmannsparti. Det siste året er han blitt hyppig omtalt i amerikanske medier fordi han ville dele California opp i seks stater. Problemet, ifølge Draper, er at myndighetene mangler konkurranse. Han sier han har møtt alle guvernører siden Ronald Reagan og en bønsj andre statsansatte, og at de er bra folk. Men ting går ikke så bra som de burde, mener han.

– Derfor konkluderte jeg med at California ikke er mulig å styre, har han sagt.

I sommer samlet Draper inn over 1,5 millioner underskrifter for oppdelingen av California, mer enn nok til å få en folkeavstemning. Hvis ideen hans hadde fått flertall, ville Silicon Valley blitt USAs rikeste stat. Folkeavstemningen sa klart fra at det ikke var mange som var enige med ham i oppdelingen.

INKUBATOR. Oppstartsselskaper får leie billig kontorplass gjennom universitetet.

INKUBATOR. Oppstartsselskaper får leie billig kontorplass gjennom universitetet.

REKTOR

Han innså egentlig at forslaget ikke ville få støtte. I stedet vil han altså forme etterfølgerne sine gjennom tremånederskurs, der gründerspirer mellom 18 og 28 år skal lære seg innovasjonens verden.

– Vi er en ny type skole og ser på utdannelse på en helt ny måte. Vi prøver å oppfordre studentene til å bli helter. I 2008 følte jeg verden gikk mot stupet og at vi manglet helter. Helter kommer i mange former, som gode gründere eller som revolusjonære. Det vi prøver å gjøre, er å få folk til å ta sjanser, stikke seg ut, feile og feile igjen, helt til de lykkes, sier Draper.

På businesskoler lærer man økonomi, strategi, markedsføring og finans. Ikke noe av dette er spesielt nyttig for gründere, mener Draper. MBA-studenter (Master of Business Administration) verden over lærer en idealisert versjon av virkeligheten, hvor teoriene er basert på ting som fungerte for 20 år siden og som derfor ikke gjør studentene istand til å skjønne dagens teknobusinessverden. Høy arbeidsledighet blant nyutdannede med MBA i USA er Drapers bevis på at det er et problem.

RODEOMISS. Draper mente det var en god idé å sette opp disse, for at folk skulle sitte der og utveksle ideer. Det er det få som gjør.

RODEOMISS. Draper mente det var en god idé å sette opp disse, for at folk skulle sitte der og utveksle ideer. Det er det få som gjør.

JOBS OG MUSK

Drapers studenter bor i det som tidligere var et hotell i San Mateo. På utsiden henger to store plakater på hver sin side av inngangen. Bildene kan virke truende eller inspirerende, avhengig av studentenes selvtillit. Til venstre smiler Elon Musk, mannen som startet Pay Pal og nå er mest kjent for å ha skapt bilmerket Tesla. Til høyre er Steve Jobs, som vanlig med en hånd støttende oppunder haken.

– Det er to av våre største superhelter, sier Draper.

Studentene bor på fellesrom, som på vanlige amerikanske universiteter.

BITCOIN. En av verdens få minibanker for bitcoins finnes på Draper University.

BITCOIN. En av verdens få minibanker for bitcoins finnes på Draper University.

«DØ FOR LAGET»

Draper er av typen som spiser frokost nummer to, eller er det lunsj, klokken ni om morgenen. Han sykler rundt i hjembyen og var tidlig inne som investor i Norges nye folkevogn, Tesla – nok en investering han har høstet godt av.

– Vi driver universitetet for å utfordre folk. Det handler om lagarbeid. Studentene settes i lag på fem, og det laget skal de dø for. Under vanlig utdannelse kjemper folk for seg selv for å få karakteren A, men vi vil at folk skal tenke på å ta sjanser. Når man er fem på et lag, kan man ikke gjemme seg. To på et lag er for lite, ti er for mange, sier Draper.

Som med det meste annet i Silicon Valley, handler Drapers skole om å gjette rett om fremtiden. Hva er gangbart? Hva kommer til å feile? Hva skal man satse på?

Den første delen av studiene handler om fremtiden. Da byr forelesere, selvfølgelig fra øverste hylle, gjerne med nobelpriser innen ditt og datt, på sine kvalifiserte spådommer.

– Vi har fremtidseksperter som snakker om ny energi, eller om at vi mennesker kan leve for alltid. Vi gir studentene perspektiv.

Så er det en studiedel som er mindre abstrakt. Studentene lærer om forretningsdrift, forretningsplaner og markedsføring – alt i et gründerperspektiv. Selv var Draper en av de første som drev med såkalt viral markedsføring da han klarte å koble Hotmail-eposter med annonser, som dukket opp i bunnen av epostene brukerne sendte, selv om de ikke ba om det.

– Vi snakker om markedsføring, om sosiale medier. Om viral markedsføring, en hel haug med nye teknikker. Vi får studentene til å tenke på å være designere, på å tenke på å lage ting for fremtiden, forteller han.

Et vanlig kurs på tre måneder kan ha opptil 50 forelesere, de fleste høyaktuelle aktører i Silicon Valley.

SUPERHELTER. Mottoet ved gründerskolen er preget av beliggenheten i Silicon Valley.

SUPERHELTER. Mottoet ved gründerskolen er preget av beliggenheten i Silicon Valley.

SPEIDERLIV

Selv er han særlig glad – og litt redd – for den delen av kurset som går ut på å overleve i et urbant miljø, og i skogen. Studentene får i oppgave å skaffe seg et skriftlig jobbtilbud innen fire timer ved å gå ut i byen og snakke med folk.

– Da får de gjerne jobbtilbud som å feie gulvet på homsebarer eller rydde i Golden Gate Park. Én fikk faktisk et jobbtilbud hos Twitter på under fire timer, det var ganske imponerende!

Så skal de ut i skogen. Ikke Drapers naturlige habitat, heller ikke studentenes. Av tidligere elitesoldater lærer de alt fra å lage bål til å bygge en båt.

– Det er moro, men utfordrende. Særlig for meg! sier Draper.

 

SELG!

Så er det alvor, og grunnen til at de fleste studentene kommer til Draper University: De har lært å samarbeide. Å skaffe seg jobb. Å ringe potensielle kunder ved å slå tilfeldige telefonnumre.

Den store, avsluttende prøven er å gi en presentasjon til en gjeng med ekte såkorninvestorer, gjerne et panel bestående av 15–30 personer i dress og drakter. Studentene har to minutter på seg til å selge ideen sin. Mer virkelig blir det ikke.

Som suksessfull investor i teknologibransjen har Draper selv vært til stede på tusener av presentasjoner. Han er klar på hva han ser etter:

– Entusiasme og innsats gjelder enormt! Du må få gjennom budskapet ditt på en enkel måte. Ikke prøv å presse inn for mange ord på kort tid. Hvor stort er markedet ditt, hvorfor er du annerledes enn andre og, ikke minst, hvordan skal du tjene penger? Dekker du de tre tingene, er du godt på vei, sier Draper.

– Det første jeg ser etter, er forretningsplanen. Så vurderer jeg om de har en teknologisk fordel, slik at de kan skille seg ut innen det de driver med. Går de etter en industri som til nå er drevet som et monopol, blir jeg nysgjerrig. Da finnes det en stor mulighet. Så, når det kommer inn gründere, handler det om entusiasme og dynamikk. Er de en gruppe, vil jeg vite at de har respekt for hverandre og hverandres kunnskaper. Ser jeg to stykker som begge vil ha samme jobb som sjef, og krangler, vet jeg det går galt.

PRAT MINDRE. Investorlegende Tim Drapers beste råd til unge gründere: Prat mindre. Ha en god plan. Vær unike.

PRAT MINDRE. Investorlegende Tim Drapers beste råd til unge gründere: Prat mindre. Ha en god plan. Vær unike.

VALUTAKJØP

Sin egen investeringsfilosofi er det han egentlig prøver å lære bort.

– Jeg ser så mange gode muligheter at jeg etterhvert får en forståelse av om de er unike, om gründerne går etter noe eget eller om de prøver å gjøre det samme som 500 andre folk har gjort. Jeg er villig til å ta risiko og feile, og det har jeg gjort mange ganger. Jeg ser egentlig etter ting som er på randen til å være litt rart.

Det er kanskje derfor han har klokkertro på den virtuelle valutaen bitcoin om dagen. I sommer kjøpte han 30.000 bitcoins på auksjon. Valutaen var beslaglagt av amerikanske myndigheter etter et raid mot en stor dopdealer. Myndighetene hadde planlagt å selge dem i ni forskjellige omganger, men Draper kjøpte hele bunten. Verdien var 17 millioner dollar den dagen, og ifølge myndighetene ga 45 forskjellige interessenter 63 bud. Men Draper plukket opp alle, uten å ville si mer om oppkjøpet enn at han «opplagt bød mer enn de andre».

– Dette er en herlig tid for å satse på bitcoin. Vi er på det stadiet midt imellom, der man har innovatører og folk som tror på det, og rett før infrastrukturen for valutaen er altfor utviklet. Det er et tre års vindu her. Folk sier bitcoin kan bli stort, men vi vet ikke hvordan det kommer til å virke, sier Draper.

Han ser en raskere måte å flytte valuta på, en raskere måte å gjøre forretninger på.

– Hvis jeg handler i India, vil jeg stole på rupien som valuta? Nja. Vil jeg stole på pesoen i Argentina? Helt klart ikke. Jeg ser en raskere måte å flytte penger rundt på, og da kan samfunnet bli rikere. Dette vil endre bruken av kredittkort, av pengeoverføringer. Det er en haug med nye finans- og handelssystemer som kan skapes med bitcoin. Transaksjonene kan gjøre livene våre mye bedre. Det kan endre kontraktinngåelser, futurehandler, valutahandler. Mange folk forstår ikke hvilken enorm påvirkning det vil ha på samfunnet vårt.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.