Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Viningeniøren

Tekst
TRADISJONELL OPPSKRIFT. Vinbonde Yves Cuilleron har en enkel vinfilosofi: Druene er viktigst. – Der ligger 90 prosent av nøkkelen til en god vin, mener han. Foto: Gunnar Lier

TRADISJONELL OPPSKRIFT. Vinbonde Yves Cuilleron har en enkel vinfilosofi: Druene er viktigst. – Der ligger 90 prosent av nøkkelen til en god vin, mener han. Foto: Gunnar Lier

Yves Cuilleron er en mann med dårlig tid. Derfor har vinmakeren fått gjort mer de siste 20 årene enn de fleste av kollegaene.

Nå har Yves Cuilleron, mannen som er mest kjent for sine hvite viner fra Nord-Rhône og Condrieu, økt rødvinsproduksjonen. 2012 ble den første årgangen fra hans nyanskaffede marker i Crozes Hermitage.

I tillegg har Cuilleron kjøpt 2,4 hektar med vinmark i Cornas. Rødviner fra disse markene blir nå lansert i Norge.

 

RETT STED, RETT TID

I 1984 så Yves Cuilleron for seg et yrkesliv som ingeniør, men ble opptatt av vin da han var i militæret i Alsace, der hans medsoldater bragte flasker fra Burgund og Bordeaux. Vel hjemme igjen overbeviste han onkelen om at han var den rette til å drive familiens vinmarker. Etter endt vinutdannelse i Mâcon overtok han 3,5 hektar med vinmark etter onkel Antoine, som pensjonerte seg i 1986. Yves Cuillerons første årgang ble 1987.

– Min bestefar lagde også vin, mesteparten ble solgt i bulk, men i 1947 begynte han å tappe på flasker selv, forteller Cuilleron.

– Min generasjon har vært heldig, jeg kunne kjøpe vinmarker for en slikk og ingenting. På den tiden betalte jeg 10.000 euro for en hektar, i dag kan du gange den prisen uendelig mange ganger. Derfor vil jeg ikke bli større, det er altfor kostbart.

Men selv om Cuilleron innrømmer at han har vært på rett sted til rett tid, er ikke det nøkkelen til suksessen. Energi og standhaftighet er noen av kvalitetene som må til, mener han. Det beste er å vokse sakte, men sikkert.

– Jeg bygde ny vinkjeller i 1992, som jeg i ettertid har bygd på to ganger etterhvert som jeg har hatt behov for større plass. Samtidig ønsker jeg å ha kontroll på alle prosesser selv, så jeg har bygd eget tapperom og pakkerom.

 

GYLDEN MIDDELVEI

Lenge fikk Cuilleron kritikk for sin bruk av eikefat, mange mente at det overskygget de delikate vinene hans. De siste årgangene har vist at han har gjort grep i kjelleren for å gjøre eiken mer integrert i vinen.

– Min vinfilosofi er ganske enkel og tradisjonell. Druene er det viktigste, der ligger 90 prosent av nøkkelen til en god vin. Bare naturlig gjær og lang fermenteringsprosess, samtidig som jeg ikke plukker av stilkene.

– I teorien har jeg lyst å drive 100 prosent økologisk, men da er problemet at man må bruke mye kobber, det tror ikke jeg er bra for vinene. Jeg har valgt en gylden middelvei, behandler vinstokkene så lite som mulig og benytter organisk kompost i markene, sier han.

– I tillegg planter jeg 10.000 planter per hektar. Da begrenser de seg selv, og jeg trenger ikke å drive med mye kutting av nye skudd.

I dag lager Cuilleron hele 28 forskjellige viner. Druene kommer fra hans 54 hektar med vinmark, som igjen er spredt på ni forskjellige appellasjoner. Alt fra rødvin fra Cornas, Crozes-Hermitage, St. Joseph og Côte-Rôtie til hvitvin i St. Péray og selvfølgelig Condrieu. I sistnevnte appellasjon lager han i tillegg en ettertraktet dessertvin, Ayguets – 5000 halvlitersflasker i året fylt med sent høstede viognierdruer.

 

91 Côte-Rôtie Madinière 2013
Cave Cuilleron, Nord-Rhône, Frankrike
470 kroner | 18806 | bestilling | Brand Wine Estates

→ Floral og delikat mørk bjørnebærfrukt på duft med innslag av mineraler og svart pepper. Balansert på smak med en fersk og fyldig mørk frukt, modne tanniner og en lang, syrlig utgang med hint av søte kryddere i finish. Drikk nå til 2025. Passer til vilt.

 

90 Cornas Le Village 2012
Cave Cuilleron, Nord-Rhône, Frankrike
369,90 kroner | 18807 | bestilling | Brand Wine Estates

→ Dufter av potetkjeller, knust sten og friske bjørnebær. Elegant og lett sødmefull, mørk bærfrukt på smak med integrerte tanniner og en syrlig, fast utgang. Drikk nå til 2022. Passer til lam og okse.

 

88 Syrah Les Vignes d’à Côtes 2013
Cave Cuilleron, Nord-Rhône, Frankrike
199,59 kroner | 18808 | bestilling | Brand Wine Estates

→ Delikat duft av røde bær og blomster med innslag av røyk. Saftig og lett kjernefrukt på smak med en moden og lett tanninstruktur, kombinert med en lang fersk frukt i finish. Drikk nå til 2018. Passer til lette retter av vilt.

 

88 Crozes-Hermitage Laya 2012
Cave Cuilleron, Nord-Rhône, Frankrike
249,90 kroner | 17219 | bestilling | Brand Wine Estates

→ Litt lukket på duft med innslag av mineraler, friske bjørnebær og en søtlig kryddertone. Saftig, mørk og fast frukt på smak med en fyldig og lett bitter tanninstruktur. Pen lengde. Drikk nå til 2020. Passer til småvilt og lam.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.