Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tomannsjobb

Tekst
VINMARKSPERFEKSJON. Laura Brunelli kontrollerer druenes sammensetning av sukker, syre og bitterstoffer svært nøye i dagene opp mot innhøsting. Om kvelden tar hun imot gjestene ved sin egen restaurant i Siena. Foto: Gunnar Blöndal

VINMARKSPERFEKSJON. Laura Brunelli kontrollerer druenes sammensetning av sukker, syre og bitterstoffer svært nøye i dagene opp mot innhøsting. Om kvelden tar hun imot gjestene ved sin egen restaurant i Siena. Foto: Gunnar Blöndal

Laura Brunelli mistet sin store kjærlighet, men driver fortsatt det som var ekteparet Brunellis to grunnpilarer: restauranten og vinen.

Tre brune høns flakser mellom snorrette vinranker sør for Montalcino i Toscana. Hakk i hæl småløper Laura Brunelli og jager de fjærkledde rømlingene tilbake i trygge omgivelser.

– Det er selvfølgelig hardere å gjøre alt alene, men jeg må bare kjempe på, sier hun.

Hit, til en uslåelig utsikt mot grønne åser og Monte Amiata, skulle Gianni og Laura Brunelli bygge sin nye vinkjeller. Men i 2008 døde ektemannen. Etter år med oppsparing har Laura nå endelig startet arbeidet.

– Det blir akkurat slik Gianni ville ha det, sier hun. 

 

BEGYNTE MED MAT

Tilbaketrukket i en sidegate bak Sienas Piazza del Campo ligger Osteria Le Logge. Den ble åpnet av Gianni og Laura Brunelli rett etter att de hadde møtt hverandre i 1977. Den innehar fremdeles byens mest ettertraktede restaurantbord. I stuene serveres et perfeksjonert og klassisk, toskansk kjøkken. Rett etter at restauranten ble åpnet, fikk Gianni tilbud om å overta familiens vingård nedenfor bymuren i Montalcino. Han drev vinhuset, og Laura tok seg av restauranten. Etterhvert tok hun studier i biologi og begynte også å hjelpe til med vinen. I dag har lager hun Brunello fra to steder, etter at vinmarkene i Podernovone ble plantet i 1990.   

– Det er en stor fordel å ha vinmarker i to forskjellige soner av Montalcino. Det gir oss fleksibilitet og stabilitet når årgangene varierer, sier Brunelli.

Markene rundt Montalcino vitner om svært variabel behandling av plantene. Brunellis vinmarker tilhører eliten. Velfriserte og robuste, nærmest perfekte. Fra stenbygningen på toppen av høyden strekker rankene seg som solstråler nedover åssiden. Dreneringen fører regnvannet ned mot en liten dam dyrene kan drikke av.

– Det holder dem unna druene, forteller Laura Brunelli.

Hun napper av en nesten fullmoden drue og tygger tankefullt. Sjekker bitterhet, sukker og syre. En uke til, konkluderer hun.

Tramontane, vinden fra nord, er viktig nå i den siste delen av modningen. Brunelli gjør to innhøstinger, én for Rosso do Montalcino og én for Brunello di Montalcino. I et toppår går de beste druene til Brunello Riserva. Vinene er laget tradisjonelt, med lett ekstraksjon og modning på store eikefat.

Laura Brunelli løfter venstrearmen og tar et raskt blikk på uret.

– Jeg må tilbake til Siena. Det er viktige gjester i restauranten i kveld.

 

91 Brunello di Montalcino 2008
Gianni Brunelli, Toscana, Italia
405 kroner | 95906 | bestilling | B & R Wines

→ Mineraler og modne kirsebær med en krydret undertone på duft. Innslag av teblader og nøtter. Stram og pen frukt på smak med innslag av mineraler og lang syrlig utgang med en fyldig og lett tanninstruktur. Drikk nå til 2020. Passer til lam og okse.

 

91 Brunello di Montalcino Riserva 2006
Gianni Brunelli, Toscana, Italia
640 kroner | 95907 | bestilling | B & R Wines

→ Harmonisk duft av treverk, tobakk og anis med innslag av søte moreller. Balansert og moden på smak med en detaljert og slank kirsebærfrukt med innslag av krydder og mineraler. Modne og balanserte tanniner. Drikk nå til 2020. Passer til lam.

 

89 Rosso di Montalcino 2012
Gianni Brunelli, Toscana, Italia
215 kroner | 95904 | bestilling | B & R Wines

→ En klar duft av syrlige røde bær og nøtter med innslag av krydder. Delikat og luftig kjernefrukt på smak med et pent mineralsk grep og en slank, moden tanninstruktur. Syrlig frukt i finish. Nå til 2020, til lette kjøttretter.      

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.