Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Riesling-eksperten

Tekst
Tim Fröhlich i Nahe i Tyskland Foto: Hampus Lundgren

Tim Fröhlich i Nahe i Tyskland Foto: Hampus Lundgren

Tim Fröhlich lager presise rieslinger fra lappeteppet av ulike jordsmonn i Nahe-regionen.

Fakta: Hint av roser og flint

92 Bockenauer Schiefergestein Riesling Trocken 2013
Schäfer-Fröhlich, Nahe, Tyskland
262 kroner

Vinden blafrer gjennom Tim Fröhlichs svarte piggsveis i forgården på toppen av husklyngen i Bockenau. En voldsom vegg av plettfrie vinranker i 70 graders helning ligger tett innpå husene. En sverm av sukkerfluer følger søte druer inn til pressen. Mye regn har gjort 2014 til et trøblete år for tyske vinbønder.

– Vinduet for den perfekte innhøsting blir bare kortere og kortere, og det har ingenting med naturen å gjøre. Det er min egen kvalitetsstandard, sier Tim Fröhlich, en av rieslingdruens nye superstjerner.

Første årgang i hans navn var 1995, etter at han hadde overtatt vingården fra foreldrene sine. Mye har skjedd på 20 år.

– Vi kjøpte en del av vinmarken Fröhlingsplatchen i Monzingen da jeg tok over. Han som eide den, syntes den var for bratt og ikke ga stor nok avling. Nå er det umulig å kjøpe slike vinmarker, sier Fröhlich.

Vinmarken hadde 60 år gamle planter – små druer med konsentrert aroma. Hans far ville røske alt opp og plante nytt.

– Det satte jeg en stopper for, ler Fröhlich.

Her kan du søke i DNs nye vindatabase.

 

NATURENS GJÆR

Fröhlichs kjennemerke er gjæring med naturlige gjærsopper og viner laget helt uten tilstedeværelse av botrytis (edelråte). De naturlige gjærsoppene er sensitive og oppfører seg annerledes enn den mer forutsigbare industrigjæren. Fröhlichs viner gjærer ofte til månedsskiftet februar/mars. Med innkjøpt gjær kan prosessen være over på tre uker.

– Med naturlig fermentering blir vinene tydeligere og mer jordsmonnsspesifikke, særlig når druene kommer fra steinete jordsmonn med lav pH, forklarer Fröhlich.

Resultatet blir at vinene får en kjølig og mørk frukt i stedet for en moden, gul frukt.

– Det er det jeg elsker med riesling, legger han til.

Han er avhengig av druer med høy motvekt og høy modning. Druene må få henge. Det krever intensivt arbeid i vinmarken gjennom hele året for å holde druene sunne. Bladene må holdes oppe og sørge for god ventilering. Druer med råte kastes. I 2013 ble de siste druene fra toppmarken Felseneck høstet så sent som 15. november.

Shäfer-Fröhlich lager seks Grosses Gewächs (viner fra Nahes ypperste vinmarker).

 

«SLOW WINE»

2013-årgangen har gitt muskuløse og presise viner fullpakket med mineraler og finesse, og de kommer til å holde seg friske i mange år. Vinene er renere og bærer mindre preg av det reduktive stinget de kunne ha tidligere. Felsenberg og Kupfergrube ligger noen få meter fra hverandre, og vinene smaker vidt forskjellig. Mikroklimaet er likevel ulikt, det er litt mer sol i Felsenberg, og Kupfergrube har mer vulkansk sten, forklarer Fröhlich. 

– Vi kjenner vinmarkenes forskjeller allerede på juicen i kjelleren.

I kjelleren foregår alt sakte. Det blir lang kontakt med gjærrestene, langsom filtrering og så liten kontakt med luft som mulig. Det aller meste er stål.

– Styrke og balanse må komme fra vinmarken. Jeg er tilhenger av presisjonsriesling, og man mister noe av dette hvis man legger vinene i eikefat, sier Fröhlich.

– Mine beste viner må være animerte, modne og forfriskende. Viner som man vil drikke. Og så må man kunne kjenne forskjellen på vinmarkene, avslutter Tim Fröhlich.

 

Se også:

Slik er det å leve med en forfatter.

«Noen som vet hvordan man fjerner tyggegummi fra en helt vanlig Givenchy? Spør for min datter.»

På denne thairestauranten er det mørke tallerkener og mørk dress som gjelder.
 

Les mer om mat og vin på Smak.
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.