Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hardtslående hvitvin fra New Zealand

Tekst
DOWN UNDER. Kevin Judd på vingården i Marlborough på New Zealand, der han har skapt legendariske viner siden 80-tallet. Foto: Jim Tannock

DOWN UNDER. Kevin Judd på vingården i Marlborough på New Zealand, der han har skapt legendariske viner siden 80-tallet. Foto: Jim Tannock

Han brukte 25 år på å skape New-Zealands største vin. Nå lager Kevin Judd en mer slagkraftig vin.

I Marlborough på New Zealand har vindyrkingen vokst i rekordfart siden den første sauvignon blanc-vinen fra vinprodusenten Cloudy Bay forførte vindrikkerne fra 1985 med en intens, leskende og saftig frukt. Nå utforskes subregionenes mikroklima og individuelle karakter. Plantene er blitt eldre, forskjellene enda sterkere, og vinene holder lenger.

Cloudy Bay hadde vokst seg stor, og den franske eiergruppen ville omstrukturere i 2009, forteller Kevin Judd kort om hvorfor han hoppet av pionérselskapet på den newzealandske Sørøya.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

 

Gråstein

Fem måneder etter at han sa opp sin jobb i Cloudy Bay, lagde Judd sin første vin under navnet Greywacke, oppkalt etter den grovkornede gråsteinen som utgjør brorparten av landets berggrunn. Ivan Sutherland og James Healy sluttet fem år før Judd for å etablere vingården Dog Point.

– De hadde plass i kjelleren, så jeg kunne kjøpe druer av dem og lage vin der, forklarer Judd om innledningen på et fruktbart samarbeid mellom tre ekskolleger.

Sutherland-familien eier mye land, og Judd plukker i hovedsak sine druer fra Southern Valleys og Central Wairau Plains. Signaturvinen Wild Sauvignon er et kraftfullt uttrykk av en drue i sitt perfekte element, og Judds modnede syn på veien fra plante til flaske.

– Det er kanskje fordi jeg begynner å bli eldre, men nå har jeg har sett meg lei på de aromatisk overintense og syrlige sauvignon blanc-vinene. Jeg arbeider for å få en modnere og mer fyldig stil, forteller Judd.

Wild Sauvignon har et klassisk snitt, men fruktens intensitet balanseres ypperlig med en dypere, mer sammensatt aroma og en rundere tekstur. Juicen legges rett på franske eikefat og gjennomgår en naturlig fermentering, som ofte varer opp mot ett år. Mye kontakt med gjærrestene og en kontrollert malolaktisk gjæring (omdannelse av eplesyre til melkesyre) har gitt en vin med fylde og kompleksitet. Greywacke Sauvignon Blanc er en mer gjenkjennelig og presis Marlborough-sauvignon, som samtidig makter å holde aromaene akkurat på riktig side av der det innbydende møter det vulgære.

Kevin Judd lager også to viner av henholdsvis chardonnay og pinot noir. Begge er tilgjengelige på Polet, og begge viser det iboende potensialet for disse druene i Marlborough. Iallfall så lenge de havner i riktige hender.

Les mer om mat og vin på Smak.

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se også:
De uhørte: Aldri før har det vært lettere å spre musikken sin. Aldri før har det vært vanskeligere å slå gjennom som artist.

Restaurantguiden: Re-Naa er et gourmetperle i Stavanger. Man blir mett også.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.