Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kravstor ferie

Tekst
I-landsproblem. Da Inger Johanne Sæterbakk innså at hun skulle på hele to ferieturer i sommer, kom stresset krypende. Kvelden før avreise Lisboa må hun vaske klær, rydde leilighet og pakke den perfekte feriekofferten.

I-landsproblem. Da Inger Johanne Sæterbakk innså at hun skulle på hele to ferieturer i sommer, kom stresset krypende. Kvelden før avreise Lisboa må hun vaske klær, rydde leilighet og pakke den perfekte feriekofferten.

Det holder ikke lenger med en tur på hytta. Er vi blitt ferieperfeksjonister?

Fakta:

Feriefakta
▶ Nordmenn er verdens mest fornøyde feriefolk, ifølge en internasjonal undersøkelse fra nettreise­byrået Expedia fra 2014.
▶ Bare 17 prosent av nordmennene oppga at de var utsultet på ferie, mot 44 prosent av svenskene og 39 prosent av danskene. I Frankrike svarte hele 90 prosent at de var utsultet på ferie, selv om de tok ut alle de 30 feriedagene. 
▶ I motsatt ende av skalaen ligger amerikanerne med 14 feriedager, men som bare tok ut ti av dem. Japanerne har 18 feriedager, men tok ut bare syv.
▶ Kjetil Kalager i analysefirmaet Affecto driver med informasjonsstyring. Han jobber med å gi store bedrifter informasjon om hvordan de kan jobbe mer effektivt og hente ut gevinst. Han spår at vi om kort tid vil få ulike verktøy som kan beregne nøyaktig når og hvor på hvilken måte akkurat du bør dra på ferie. – Vi har allerede noe lignende når det gjelder matoppskrifter. Jeg har sett apper som lar deg plotte inn hvilke matvarer du har i hus, og så kommer den med forslag til hva du kan lage. Det er mange faktorer som skal inn i planleggingen av den perfekte ferien, og hva som er den perfekte ferien for deg kan være noe helt annet enn det er for meg, sier Kjetil Kalager.

– Jeg drar på ferie i morgen tidlig. Jeg er så sykt stresset, sier Inger Johanne Sæterbakk.

Hun er akkurat kommet hjem fra jobb og ligger med nesen ned i kofferten. Det er en av de siste fredagene i juni, og tidlig neste morgen skal hun ta morgenflyet til Lisboa sammen med en venninne. Hun har ikke begynt pakkingen.

– Jeg gleder meg egentlig bare til å komme hjem igjen, sier hun.

Noen dager tidligere skrev hun et leserinnlegg i avisen Nordlys der hun klaget sin nød.

– Jeg satt med en indre uro og lurte på hva som var galt. Da gikk det opp for meg at det bare var en uke til jeg skulle på ferie. Det er litt som når du skal sette deg i sofaen på lørdagskvelden, da skal du helst ha ryddet litt og kjøpt inn alt du skal kose deg med. Når jeg skal på ferie føler jeg for å bli ferdig med alt jeg holder på med på jobb, og så skal jeg helst rydde litt hjemme så det blir koselig å komme hjem igjen. Jeg må vaske klær og kanskje shoppe litt. I tillegg tenker jeg på at jeg må pakke lurt, ta med de riktige bøkene, huske å kjøpe solkrem og alt jeg trenger.

Hun ler litt av seg selv.

– Som om det ikke går an å kjøpe solkrem i utlandet.

 

Ambisjoner

Aldri før har nordmenn brukt mer penger på sommerferie. Aldri har forventningene til den perfekte ferie vært høyere. I sommer vil det bli solgt over 800.000 charterreiser i Norge. Hver nordmann bruker i snitt 17.000 kroner på ulike reiser i løpet av sommerferien. Og den skal helst være fylt av heftige opplevelser man kan fortelle om når man er tilbake på jobb.

Sæterbakk forteller om hvordan alle som hører om ferien og som har vært der selv kommer med velmente råd om alt hun bør få med seg, restauranter å spise på, severdigheter å besøke, bøker å lese på forhånd.

– Når man er på ferie skal man liksom kose vettet av seg. Det er en fordel å ha hatt det bra når du er på ferie, så du har noe å fortelle når du kommer hjem. Selv om jeg egentlig ikke har råd til ferie i år. Ikke tid heller. Jeg har altfor mye å gjøre på jobb.

Sæterbakk har fått mange reaksjoner på leserinnlegget. Noen skrev at de syntes hun var en drittkjerring. Det synes hun er helt greit.

– Jeg skjønner at dette er et i-landsproblem. Men av alle i-landsproblemer i verden, er dette noe som jeg tror mange kjenner seg igjen i.

Hun sukker.

– Jeg skal bare være borte i ti dager, og så skal jeg jobbe en uke før jeg skal på enda en ferie. Så da må jeg gjennom alt dette en gang til.

 

Travel ferie

– Da vi undersøkte nordmenns ferieforventninger i januar, var det mange som sa at de kom til å bruke mindre penger på ferie i år enn ifjor. Men med det dårlige været vi har hatt i år ser det ut til at folk likevel reiser utenlands. Selv i økonomisk dårlige tider holder nordmenn fast på sommerferiens utenlandstur, sier direktør Sverre McSeveny-Åril i Virke Reise Utland.

Fakta:

For mye ferie Samlivs­terapeut Solveig Vennesland advarer mot å presse for mye inn i ferieukene. 

– Vi ser at folk ønsker å ønsker å dyrke sine egne interesser i sommerferien. Folk ønsker seg mer og mer aktivitet, og fyller ferien med innhold. Man er ganske travelt opptatt i ferien. En annen undersøkelse viser at det er viktigere for folk at feriestedet har trådløst internett enn svømmebasseng. Mange er pålogget hele tiden.

Apollo og Ving har økt pågangen på treningsturer med 50 prosent fra ifjor til i år. Folk vil ikke lenger ligge i solsengen, de skal helst bli brune fra sykkelsetet. Treningskjeden Stamina arrangerer treningsturer til Florida med personlig trener og kostholdsveileder. Og med mine, dine og våre barn, mange interesser og hensyn som skal tas, er det viktig å ha god plass.

Virke-direktøren forteller at de største, familievennlige leilighetene blir revet bort allerede når bookingen starter et år i forveien. Mange planlegger ferien til minste detalj for å få mest ut av drømmeferien. Men hva skal du gjøre med bikkja når du er borte?

 

Flaskehals

– Jeg kom akkurat hjem fra Spania. Nå skal vi to uker til Tyrkia, sier Malin Warhuus (20).

Hun og faren Pål Warhuus (53) sikret en plass til schæferen Athena på Bærum kennel i begynnelsen av februar. Det var i siste liten.

– Juli er flaskehalsen. Jeg har en venteliste på rundt 65 personer som gjerne skulle gitt veldig mye for å få plass på kennelen. Folk booker tidligere og tidligere for hvert år, sier daglig leder Peder Kielland.  

I oppkjørselen kommer Astrid Vinje (38) og datteren Amalie (9) gående for å hente kattene sine.

– Vi har akkurat vært på Gran Canaria. Nå skal vi på hytta på fjellet, og så kjører vi videre til Sunnmøre. Men da blir kattene med, sier Vinje.

Hun hilser på Kristin Gjellestad, som kommer med sine to pointere i bånd. Gjellestad er fast kunde og leverer hundene sine rundt to ganger i året.

– Vi har en fast fjelltur hvert år, i begynnelsen av juli. I morgen skal vi gå Glittertind, og den er litt for vanskelig å gå med hunder. Ellers skal vi bare på hytta, og da tar vi hundene med oss.

– Og den andre turen?

– Jo, i høst skal vi en tur til Svalbard.

Peder Kielland sluttet i jobben som økonom i Oslo i 1994. Siden da har han hatt hendene fulle med å ta vare på folks kjæledyr.

– Hovedregelen er at hver gang skolen er fri, blir det fullt på kennelen. Da reiser folk på tur, selv om det bare er en dag eller to. Vi merker at folk drar mer og mer til utlandet, for de lar hunden bli hjemme. Jeg har 60 plasser, men i juli kunne jeg sikkert hatt 250.

– Hvorfor bygger du ikke ut?

– Jeg har allerede bygget ut. Tre ganger.

Hjem og pakk Malin Warhuus (20) har akkurat kommet hjem fra ferietur til Spania. Nå skal familiens schæferhund Athena tilbringe to uker på kennel mens de andre drar til Tyrkia.

Hjem og pakk Malin Warhuus (20) har akkurat kommet hjem fra ferietur til Spania. Nå skal familiens schæferhund Athena tilbringe to uker på kennel mens de andre drar til Tyrkia.

 

Relasjoner

Samlivsterapeut Solveig Vennesland mener mange par er helt utslitt når de kommer hjem fra ferie. Krevende relasjoner, nye rutiner, og et tettpakket program med høyt ambisjonsnivå kan være døden for ferielykken. Og kvinner er ofte de som skal få alt til å fungere.

– Jeg pleier å si maks to-tre dager sammen med svigerforeldre. Kanskje burde en ikke dra til svigers i det hele tatt i ferien, men bli hjemme og pleie forholdet. Og kvinner kan med fordel bli flinkere til å fordele ansvar. Vær helt konkret, si at i dag er det din tur til å passe på ungene, sier Vennesland.

Dro på ferie sammen med svigers i 14 dager en gang. Vi hadde et kjempegodt forhold før vi dro. Svigermor ødela dessverre hele turen for meg. Hun tok styringen totalt, bestemte ALT. Hvis vi var inne i en butikk f.eks. skulle hun bestemme alt av klær som JEG skulle kjøpe til ungen. Jeg holdt på å bli gal og det var flere ganger jeg måtte løpe på badet for å gråte, det var så ufattelig trist at hele ferien som jeg hadde gledet meg til så lenge og ikke minst brukt voldsomt med penger gikk tapt.
Bruker på nettstedet Mammanett.no

Samlivsterapeut Vennesland advarer mot å forsøke å pleie alle rustne relasjoner i ferien. Ikke alt skal rekkes over i løpet av de dyrebare ferieukene. Særlig slitsomt kan det være for barn av skilte foreldre. Der kan sommerferien bli en konkurranse mellom mor og far i hvem som gir barna den beste ferieopplevelsen.

– Jeg er bekymret for at feriene våre blir altfor fulle. Det er så mange aktiviteter som skal klemmes inn i programmet at sommerdagene ikke oppleves som ferie lenger. Før dro folk på hytta, nå er det ikke nok med biltur til Liseberg eller Legoland. Nå skal folk på helgetur til Paris, hytteferie og hvalsafari. Det skal helst være noe barna husker for alltid, sier hun.

– Barn er veldig lojale mot foreldrene, så ofte sier de ikke fra hvis de blir utslitt av ferieprogrammet. Men en kan spørre seg hvorfor foreldrene gjør dette. Er det en kamp om prestisje, eller er det et ønske om å gi barna en god ferie? Ikke minst ser vi mange som drar på langt dyrere ferier enn økonomien tillater. Jeg synes synd på mange foreldre. Det nærmer seg en grense for hva foreldre skal tilby ungene sine.

 

Eksotisk nok

En tråd med ønske om «eksotisk og spesiell ferie» på VGs debattsider begynner slik:

Vi ønsker å reise bort på en «bedre» ferie. Vi er en familie på 4, barna vil være 7 og 10 år. Jeg ønsker aller mest å reise på safari i Afrika (og badeferie etterpå), «rundreise» i 2 land i Asia eller 2 land i Sør-Amerika. Disse stedene tilsier at det er best å reise på vinteren. Men dette er litt vanskelig pga. skolefri osv. Vi kommer jo til å være borte i ca. 3 uker og selv om vi kombinerer det med f.eks. vinterferie, tror jeg ikke barna får fri fra skolen i 2 uker. Det betyr at skoleferien om sommeren er beste tidspunkt å reise på. Men hvor drar vi da? Ingen steder i Europa frister egentlig, har vært veldig mange steder allerede. USA (Florida) har vi også vært i. 3 uker på Kanariøyene er heller ikke aktuelt ;)
Appelsin_3

Naboen tar med sine 3 barn på 3 uker ferie rundt vinterferien hvert eneste år, så det skal ikke være noe problem. Mulig skolen/enkeltlærer kan bli småsur, men står man på sitt så går det nok greit. Og hva inngår i begrepet «eksotisk og spesiell». Mulig jeg tar feil, men jeg trodde de fleste safariturene var ganske tilrettelagt og sånn sett IKKE det jeg vil kalle «eksotisk og spesiell.
VivaLV
 

Kattepine. Etter en uke på Gran Canaria er Astrid Vinje (39) og datteren Amalie (9) på Bærum kennel for å hente kattene. Nå skal de på hytta på fjellet, og så til Sunnmøre. Da skal kattene bli med i bilen.

Kattepine. Etter en uke på Gran Canaria er Astrid Vinje (39) og datteren Amalie (9) på Bærum kennel for å hente kattene. Nå skal de på hytta på fjellet, og så til Sunnmøre. Da skal kattene bli med i bilen.

 

Barn i tropene

Tre av ti nordmenn bryr seg ikke om skolens ferieregler når de skal på ferie, viser en undersøkelse gjennomført av reisebyrået Ticket. For folk vil på stadig mer eksklusive og spennende feriereiser, og da er det billigst å dra utenom sesong. Daglig leder ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, får stadig besøk av folk som vil på langtur i tropiske strøk med små barn. Han er ikke begeistret.

– Jeg pleier å fraråde folk å dra til veldig eksotiske reisemål før det minste barnet er 5 år. Før det er en skogstur eller en dag på stranden med foreldrene, eller kanskje en tur til Danmark mer enn stort nok ferieopplegg. Men dette er vanskelig når det gjelder barn av innvandrere som skal på hjemmebesøk i Asia eller Afrika. Man kan liksom ikke si til en afrikaner at det ikke går an å ha barn i Afrika. Da prøver vi å gjøre det beste ut av det: Sørge for at de får malariamedisin, gi råd om god mat- og vannhygiene, og fremfor alt å fortsette med amming om det er mulig. Det er et dilemma med myggrepellenter, da ingen av de myggrepellentene som er effektive er godkjent til barn under 3 år i Norge, sier han.

– Men vi ser også norske foreldre som tror at de kan leve som før de fikk barn.

Fakta:

Dilemma Daglig leder ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, fraråder eksotiske reisemål for barn under 5 år.

Listen er lang: Gravide risikerer blodpropp på flyreiser. Fosteret risikerer overoppheting ved overdreven soling. Gravide har høyere risiko for malaria og risikerer spontanabort skulle de bli smittet. Små barn har høyere risiko for alvorlige infeksjoner, både malaria, mage-tarminfeksjoner og luftveisinfeksjoner. De har også oftere vondt i ørene når de flyr og sover dårlig på grunn av støy og endrede trykkforhold.

– Jeg advarer gravide og foreldre med små barn på hjemmesiden vår, men velger de å dra likevel, må vi bare gjøre det beste ut av det.

 

Feriegarderoben

Den perfekte ferien krever grundige forberedelser. 80 prosent av nordmenn leser om reisemålet før de drar. 13 prosent av norske kvinner går på slankekur før ferien, viser en undersøkelse gjennomført blant tusen personer av reiseoperatøren Apollo i 2011. En av fire norske kvinner forteller at de også må kjøpe nye klær før de drar. Men har de husket pass?

– Det er jo flaut. Passene til barna gikk ut i april.

Marianne (44), Svein (44), Selma (8), Synne (8) og Samuel (3) Optjernsberget har stått ekstra tidlig opp i ferien for å sikre seg en av de dyrebare kølappene til skranken med nødpass på Grønland politistasjon. Det er en fredag morgen midt i fellesferien. I morgen drar de til Kroatia. Hvis de får pass, da.

– Vi var i Legoland i juni, og da burde vi jo skjønt det. Men da vi var her i forrige uke var det så lang kø, så vi dro hjem for å bestille time i stedet. Det er jo bra at det går an å bestille tid. Men det var ikke noen ledige timer før på mandag, så da endte vi opp i nødpasskøen likevel, sier Marianne.

Samuel er på vei opp i mors fang, på jakt etter kjeks og havrefras. Hun har forberedt dem på mange timers venting.

– Vi har nummer 136. Nå er det nummer 106. Men det går ihvertfall fremover, sier hun.

Synne og Selma er allerede litt leie av å sitte stille og vente. Ikke at det har vært for mye av det i sommer. Etter Legoland i juni har de først vært på hytta i Skåbu og så en tur til Bergen.

– Er det ikke litt slitsomt med all den ferien?

Tvillingene ser på hverandre.

– Nei, det er bare gøy. Men akkurat dette er litt kjedelig da, sier Selma.

Passiv ferie. Fire av fem i familien Optjernsberget må ha nødpass før morgendagens avreise til Kroatia. Før denne turen har familiens sommer bestått av en tur til Legoland, på hytta i Skåbu og i Bergen.

Passiv ferie. Fire av fem i familien Optjernsberget må ha nødpass før morgendagens avreise til Kroatia. Før denne turen har familiens sommer bestått av en tur til Legoland, på hytta i Skåbu og i Bergen.

 

Solen

På reisebyrået Tickets kontorer i Stavanger snakker Maren Thjøtta daglig med gråtkvalte familiefedre som hungrer etter solen som ikke kom.

– ’Eg vil ha sol’, sier folk. Mange hadde ikke tenkt å dra på ferie i år, men så kommer gråværet, og så drar de likevel.

– Har folk i Stavanger råd til å dra på ferie? Det ryktes om at blodet flyter i gatene.

– Her reiser folk på ferie som aldri før. Folk er mer opptatt av været enn av prisen.

 

Feriepsyken

Det finnes en egen diagnose for folk som har skyhøye forventninger til ferien og blir skuffet når de vel er på plass. Det såkalte Paris-syndromet rammer oftest japanske turister, og ble omtalt i det franske psykologtidsskriftet Nervure i 2004. En japansk psykiater ansatt ved sykehuset Sainte-Anne beskrev hvordan han mottok pasienter som gikk inn i psykose etter å ha kommet til Paris med romantiske forestillinger og møtt den harde virkelighet. En 39 år gammel kvinne var kommet til Paris, påvirket av en markedsføringskampanje i Tokyo med slagordet «Frankrike venter på deg». Hun tok det bokstavelig. Sammen med språkbarrieren ble kultursjokket for stort å takle, mente psykiateren. En ekstrem variant av det Scarlett Johanssons rollefigur går gjennom i filmen «Lost In Translation», der hun opplever ensomheten i nettopp Tokyo.

Helt til slutt: Fire av ti sjefer melder at de føler seg mer stresset etter ferien. En undersøkelse utført av britiske Leadership And Management i 2010 blant 2500 ledere viste at ferie for mange var assosiert med mer jobb når den var over. Ved Stressmestringen i Solna utenfor Stockholm opplever de økt pågang av henvendelser når ferien nærmer seg slutten.

Årsaken til det? Folk har hatt det så travelt i ferien at de har glemt å slappe av.

Så hva er det vanligste rådet når det kommer til ferien? Stress ned og lev i øyeblikket. Lukt på blomstene og kjenn at du lever, lyder det fra psykologer og stressmestrere i utallige avisspalter når det nærmer seg ferietid. Ifjor rykket psykologer ved det Danske Institut for Stræss ut og advarte om at kravet om avslapning og tilstedeværelse i ferien gjorde folk enda mer stresset.

De ba folk glemme rådene: Du får ikke til å slappe av likevel.

Les også:
Restauranter: Ruskete service skjemmer god mat på Plah.

Vin: Smaken av nykokte reker blir enda bedre med riktig vin i glasset.

Les mer fra Magasinet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.