Sender barna på kostskoler i tiårsalderen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Linn Karen Ravn publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Ascot/Tonbridge/Ely/Oslo/Boca Raton

Hierarki. – Som eldstemann blir du behandlet med respekt av de yngre. Hvis du forsøker å opptre som du er blant de eldste på skolen, vil det ikke gå deg vel, sier Lucas Trelles Cohen (14), her i italienskklassen på gutteskolen Tonbridge School i England. Foto: Line Ørnes Søndergaard

Etterspørselen etter internasjonal utdannelse for norske skolebarn har «eksplodert». – Vil du at barna dine skal gå på gode, engelske universiteter, må du starte tidlig, sier Kathrin Tynes Trelles (43), mor til to norske kostskolegutter.

– Skolen er blitt mitt andre hjem, sier norske Lucas Trelles Cohen (14) etter fire år på Tonbridge School i England.

I skumringen ruver den viktorianske skolebygningen i rødlig stein fra 1553 med sine fire tennisbaner, 12 rugbybaner, ni cricketbaner, svømmehall, teater, katedral og kunstgalleri. Klynger med gutter i matchende slips, dressjakker og pressede bukser haster over den velfriserte skolegården. Det er travelt. I kveld er det juleavslutning med guttene i Manor House, og om to dager flyr han til Paris med skolekoret for å opptre i Notre-Dame.

– Jeg ringer vanligvis foreldrene mine i helgene, fordi i ukedagene har jeg så mye å gjøre.

Lucas og lillebror Markus Trelles Cohen (12) var ti år gamle da foreldrene besluttet å sende dem på kostskole i England. Siden har de betalt rundt 740.000 kroner i året for guttenes skolegang.

– Det er vanskelig å få seg en god jobb i dag. Mange har doktorgrad og master fra gode universiteter, sier mamma og tannlege Kathrin Tynes Trelles (43).

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør