Forbrytelsens matematikk

Tekst
følg meg

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo/Los Angeles/San Diego/Zurich

På patrulje. Politimannen Joel Miller i den sentrale Rampart-avdelingen til politiet i Los Angeles får utlevert prediksjoner for å bekjempe kriminalitet. Men han har ikke noe tro på dataprogrammet som gir en detaljert oversikt over eksakt hvor det kommer til å skje noe kriminelt.  

Blir barnet ditt en kriminell? Blir det innbrudd hos naboen i morgen? Ligger du an til å bli en svindler? Å forutsi kriminalitet er blitt milliardindustri. Nå kommer metodene til Norge.

– Hvis noe skjer, må dere trekke dere ut og søke dekning.

Sersjant Alexander Bautista strener forbi etterlyst-plakater, travle kolleger og kimende telefoner på politistasjonen i Los Angeles. I hånden har han et spesielt dokument: en detaljert oversikt over hvor det kommer til å skje noe kriminelt denne tirsdagen. Predpol, et dataprogram som forutsier kriminalitet, har pekt ut ti helt spesifikke sentrumsområder.

Etter 14 år i Los Angeles Police Department (LAPD) er Bautista godt kjent i byens mest belastede hjørner. Idet han åpner politibilen i garasjen, kommer det en liten formaning:

– Hvis det oppstår en situasjon og jeg må handle, må dere ikke løpe innover i parken eller bakgatene.

Så setter vi kursen mot ett av områdene dataprogrammet har pekt ut: en liten, rød firkant i bydelen Westlake.

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør