– Det å snakke med populister, betyr ikke at man skal snakke som populister

Tekst
Foto

Hva kjennetegner årets populistiske bølge? Princeton-professor Jan-Werner Müller (46) mener han har svaret.

Skeptisk. – «Liberals» er veldig ivrige til å påpeke at Trump holdt en forsonende tale etter valget. Problemet er at alle populister snakker om forening av folket. Det betyr ikke at det kommer til å være et styre som er pluralistisk og tolerant, sier professor Jan-Werner Müller. Foto: Wolfgang Wolak/APA

Hva kjennetegner årets populistiske bølge? Princeton-professor Jan-Werner Müller (46) mener han har svaret.

– Ja, hei. Du ville stille noen spørsmål?

Princeton-professor Jan-Werner Müller er travel om dagen, så det er kanskje ikke så rart at han går rett på sak. Helt siden boken «Hva er populisme?» kom ut på tysk i april, senere på engelsk og norsk, har det ikke vært få som har forsøkt å få ham til å bidra med innspill til saker om brexit, Marine Le Pen, italienske Beppe Grillo eller Donald Trump, for å nevne noen. 2016 har vært populistenes år.

Intervju med komiker, politiker og populist Beppe Grillo: – Jeg går rundt som en prostituert uten å finne en sidegate

– Populister driver ikke bare valgkamp som populister. Gitt de rette omstendighetene, vil de også forsøke å regjere som populister, sier Müller.

Rett ut. Som leder for det populistiske United Kingdom Independence Party var Nigel Farage i juni instrumentell på ja-siden under avstemningen om hvorvidt britene skulle melde seg ut av EU. Foto: Vincent Kessler/Reuters/NTB Scanpix

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør