Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Napas ypperste

Tekst
Harlan Estate Foto: Sune Eriksen

Harlan Estate Foto: Sune Eriksen

Bill Harlan hadde en drøm. Resultatet ble USAs ultimate ikonvin.

Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

 

En hemmelig adresse. Et sofistikert sikkerhetssystem og høye jernporter. Det er det man må igjennom for å oppleve det som amerikanske vinskribenter betegner som det aller helligste i Napa. Og imponerende er det med bratte vinmarker som bugner av potente og sprekkferdige drueklaser som soler seg i glansen av hundrepoengstroféer.

Over vinmarkene ruver et vineri bygd som om Walt Disney skulle ha gjort det. Med sirlende bekker, akasietre og kolibrier som nyter utsikten over hele Napa.

Bill Harlan hadde en eventyrlig visjon da han kjøpte denne gamle gården i 1984. Harlan er opprinnelig fra Los Angeles og besøkte Napa Valley for første gang i 1958. Han ble forelsket i det romatiske landskapet. Tilbake i 1966 møtte han Robert Mondavi som skulle bli hans store forbilde.

Drømmen. Meadowood var først ute, det var en konkurs klubb da Harlan kjøpte den. En dag ringte Mondavi. Han ønsket å ha smakingene og vinauksjoner på Meadowood Vintners club.

-        De to reiste til Frankrike på studietur. Han var solgt. Han måtte ha en vinmark. Han ville ha en vin som også kunne bli ”Great”.  Han så på landpriser og var på alle toppslottene, forteller Don Weaver, Bill Harlans partner og høyre hånd siden starten.

-       Han ville lage en første Cru i Napa. Burgund var en modell, likte godt de forskjellige plottene.

Til slutt fant han eiendommen han ønsket å kjøpe i Napa. Det har en liten bondegård som dyrket plommer, svisker og nøtter. Familien som eide den brukte fem år på å la seg overtale. Først fikk han kjøpe 15 hektar, så resten.

Skog ble hugget ned og vinmarker plantet i 1985,86 og 87. Han skulle lage USAs beste vin. Mister Harlan var eiendomsutvikler og eier av Meadowood, Amerikas først vin ”country club”, men ønsket seg mer enn alt annet en vingård. Resultatet ble 100 hekater land med 17 hektar plantet vinmark.

-        Vi laget ni årganger her før vi ble fornøyd med resultatet, forteller Don Weaver, det er morsomt å se hvordan de har utartet seg.

Don Weaver, Harlan Estate Foto: Sune Eriksen

Don Weaver, Harlan Estate Foto: Sune Eriksen

Parkeryngling. I 1989 fikk Harlan med verdens mest kjente og omstritte vinkonsulent Michel Rolland på laget. Forventningene steg, og når de lanserte sin første vin fra årgang 1990 i 1996 steg laseringsprisen fra 245 dollar til opp mot 2000 dollar flasken. Parker serverte 100 poeng på 100 poeng, og Financial Times Jancis Robinson beskrev den som en av århundrets ti beste viner.

-        Robert Parker smakte alle de første årgangene våre, men han mente at de ikke burde selge dem. Første årgang 1990 gav han 98 poeng. Alle årgangene til Harlan har fått mer 100 poeng enn alle første cruene til sammen, forteller Weaver.

-        Potensielt kunne vi ha laget 6000 kasser vin, men vi ender aldri på mer enn 2000 etter at all selektering er gjort. Resten blir solgt til bulkproduksjon, sier Weaver stolt, vel vitende om at en hel vinsamler verden vil ha fingrene i flaskene han har laget.

-        70 prosent av salget går til trofaste kunder og private abonnenter, legger han til. En eksklusiv liste hovedsakelig fylt med advokater, leger og finansfolk. Det har blitt færre restauranter etter finanskrisen.

I en veldesignet kjeller hviler Harlans viner på franske eikefat. Med et ubytte på bare 24 hektoliter per hektar blir vinene uhyre konsentrerte, fyldig og rike.  Don Weaver er ikke redd for å la druene henge lenge på stokkene.

-        Vi plukker dem ikke før de er modne, uansett hvor lang tid det tar eller hvor høy alkoholen skulle bli. Er vinen bra nok så vil aldri høy alkohol være et problem. Samtidig innrømmer han at de lager mer elegante viner nå, enn før. Trenden går dit. Det viktigste er å få høy score, det er det som selger.

-       Det er derfor vi alltid høster inn om natten, da er druene på sitt kjøligste, forteller Weaver.

Utsikten over Napa fra Harlan Estate Foto: Sune Eriksen

Utsikten over Napa fra Harlan Estate Foto: Sune Eriksen

Noe nytt. I ti år har Bill Harlan ønsket å skape noe nytt. Etter at det nye vineriet til Harlan Estate ble bygd ble Bond skapt i 1997. Etter Bill Harlans mors navn.

Bond Estates holder nå til i det gamle første vineriet.

-       Ideen var å lage vin fra Napas Grand Cru vinmarker, i dag lager Bond fra fem, rundt 700 kasser av hver.

-       Vi eier ikke alle markene, noen leier vi og dyrker selv.

Pluribus er den som er høyest hyllet av et samlet amerikansk pressekorps, ligger vest for St. Helena. Den som alltid har kommet best ut på våre smakinger i DN, St. Eden ligger nordøst for Oakville. Etter det kommer Vecina som ligger sørvest for Oakville, Melbury som befinner seg øst for St. Helena og Quella.

Bill Harlan sier at landet er karakteren og årgangen er humøret som det er i det året.

-       I 2010 og 2011 hadde vi vanskelig år, med mye regn og lite druer, i 2010 var utbytte ned på 24 hektoliter per hektar.

-       Nå er det mest Burgund vinmaking med Bordeaux durer, hvor druene blir sortert på bord før de blir til vin. Kun de beste passerer.

-       Michel Rolland er her alltid når vi blender. Når vi finner vinen, er vi alle enig. Stoffligheten er viktig, uten noen hull, legger Weaver til.

Vinene er enorme og vellagede, med veldig få minuser bortsett fra at noen av dem er så kraftige og rike at de nærmest blir vulgære. Andre årganger og vinmarker er igjen et nydelig uttrykk av Oakville og St. Helena i Napa. Den beste årgangen vi har smakt så langt er 2010, den er ikke ankommet Norge enda, men et begrenset antall flasker i utvalgte årganger av Bond og Harlan finnes på spesialbestilling igjennom den norske importøren.

 

Harlan 2010
Harlan Estate
California, USA
96 poeng
Vinarius
Bærpreget duft, noe lukket, integrert tre, med hint av lær. Utrolig elegant på smak med tydelige og elegante strukturerte tanniner. Integrert tre. Virkelig flott, og den mest sammensatte vinen fra Harlan smakt til nå. Trenger mer tid i kjelleren. Drikk fra 2023 til 2035. Passer til okse og lam. MB

Harlan 2007
Harlan Estate
California, USA
95 poeng
Vinarius
Lær, krydder, integrert tre og modne plommer på duft. Elegant og fyldig frukt på smak med balansert høy alkohol, lange tanniner som følger hele den konsentrerte smakskurven. Veldig harmonisk og flott. Drikk fra 2019 til 2027. Passer til okse og lam. MB

Harlan 2009
Harlan Estate
California, USA
Kroner 3990,- spesialbestilling
94 poeng
Vinarius
Dufter av solbær, tørket frukt, lær og tre. Konsentrert på smak med en fyldig og rik frukt kombinert med lange tanniner. Flott balanse og en lang utgang. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til okse og lam. MB/BDK

Harlan 2008
Harlan Estate
California, USA
93 poeng
Vinarius
Krydret duft med hint av tre og modne røde bær. Stramme tanniner og en lettere moden frukt på smak. Konsentrert med en pent integrert alkohol. Tørr utgang. Drikk fra 2020 til 2028. Passer til okse og lam. MB

96170 Harlan 2004
Harlan Estate
California, USA
92 poeng
Vinarius
Varm og søt plommerfrukt på duft med innslag av krydder. Utrolig rik og konsentrert frukt på smak med en sødmefull karakter og med heftige harde tanniner. Drikk fra 2018 til 2028. Passer til lam og okse. MB

96169 Harlan 2003
Harlan Estate
California, USA
91 poeng
Vinarius
Noe lukket på duft med hint av plommer og tre. Lettere moden frukt på smak med preg av krydder og velintegrert tre. Lang og konsentrert utgang. Drikk nå til 2020. Passer til lam. MB

96171 Harlan 2005
Harlan Estate
California, USA
90 poeng
Vinarius
Solbærsaft, tre og eik på duft. Fyldig , sødmefull og konsentrert på smak med bitre tretanniner i finish. Trenger mer tid. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til lam og okser. MB

96172 Harlan 2006
Harlan Estate
California, USA
90 poeng
Vinarius
Mye fat på duft med innslag av solbær og tobakk. Tørr utgang og heftig fruktkonsentrasjon med en lett bitre tretanniner i utgangen. Sødmefull solbærfrukt på smak. Trenger mer tid og virker veldig voldsom nå. Drikk fra 2022 til 2032. Passer til okse og lam. MB

96174 The Maiden 2006
Harlan Estate
California, USA
88 poeng
Vinarius
Dufter av varm frukt, tre og solbær. Konsentrert på smak med noe moden preget av tørket frukt. Tørre og tydelige tanniner i finish. Drikk nå til 2020. Passer til okse og lam. MB

 

Bond

 

St Eden 2009
Bond
California, USA
Kroner 2050,- spesialbestilling
95 poeng
Vinarius
Dufter av røde bær og frukter, lær, tre og lakris med hint av krydder. Tett og konsentrert på smak med en kjølig og flott nerverik frukt. Lange og tydelige tanniner. Drikk fra 2018 til 2026. Passer til okse og lam. MB/BDK

Vecina 2009
Bond
California, USA
Kroner 2050,- spesialbestilling
94 poeng
Vinarius
Mørke bær og plommer på duft med innslag av bjørnebær og tre, krydder og vanilje. Utrolig tett og konsentrert på smak med stramme og tørre tanniner. Veldig fersk og umoden nå. Drikk fra 2025 til 2035. Passer til okse og lam. MB

St. Eden 2006
Bond
California, USA
Kroner 1550,- spesialbestilling
94 poeng
Vinarius
Floral duft med pen solbærfrukt og tre. Saftig og konsentrert frukt på smak kombinert med lange og bra balanserte tanniner. Drikk nå til 2022. Passer til okse og lam. MB

St. Eden 2008
Bond
California, USA
Kroner 1880,- spesialbestilling
93 poeng
Vinarius
Dufter av ferske, røde bær med hint av tre og blomster. Saftig konsentrert og tett frukt med en frisk syre og lange tydelige tanniner. Drikk fra 2018 til 2027. Passer til okse og lam. MB

Melbury 2009
Bond
California, USA
Kroner 2050,- spesialbestilling
93 poeng
Vinarius
Dufter av lær, tre og moden rik frukt kombinert med nøtter. Tett og konsentrert på smak med en tydelig tanninstruktur og moden bløt og saftig frukt.  Fersk og eikepreget utgang. Drikk fra 2018 til 22028. Passer til okse og lam. MB

Melbury 2008
Bond
California, USA
Kroner 1880,- spesialbestilling
92 poeng
Vinarius
Dufter av lakris og plommer med innslag av tre. Balanserte tanniner med en fyldig saftig konsentrert på smak. Lang og tett. Drikk nå til 2022. Passer til okse og lam. MB

Pluribus 2008
Bond
California, USA
Kroner 1880,- spesialbestilling
92 poeng
Vinarius
Krydret duft av tre, plommer og tobakk. Konsentrert og tett frukt på smak med lange tydelige tanniner kombinert med en balansert syre og trang utgang. Er mer tid. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til okse og lam. MB

Pluribus 2009
Bond
California, USA
Kroner 2050,- spesialbestilling
92 poeng
Vinarius
Sødmefull frukt på duft med innslag av tørket frukt, krydder og tre. Moden, rik og sødmefull frukt på smak med noe lettere tanniner og utgang med preg av tørket frukt. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til lam og okse. MB/BDK

St. Eden 2007
Bond
California, USA
92 poeng
Vinarius
Moreller og kirsebær på duft. Stramme tanniner og mer elegant frukt enn de andre. Saftig og konsentert med en tett og lang frisk utgang. Drikk fra 2018 til 2025. Passer til lam og okse. MB

Melbury 2007
Bond
California, USA
92 poeng
Vinarius
Solbærsaft på duft med innslag av eik og krydder. Kraftig og rik frukt på smak med tydelige tanniner. Drikk fra 2018 til 2025. Passer til okse og lam. MB

Quella 2008
Bond
California, USA
Kroner 1880,- spesialbestilling
92 poeng
Vinarius
Krydret duft med innslag av tre og vanilje kombinert med plommer og røde bær. Saftig og rik frukt på smak med en tydelig stram tanninstruktur. Drikk fra 2018 til 2026. Passer til lam og okse. MB

Quella 2007
Bond
California, USA
91 poeng
Vinarius
Tørket frukt og tobakk på duft med hint av modne plommer. Tørre og lett trange tanniner på smak kombinert med en moden rik lett sødmefull frukt. Drikk fra 2018 til 2023. Passer til okse og lam. MB

Vecina 2007
Bond
California, USA
91 poeng
Vinarius
Dufter av solbær og tre med hint av plommer. Uhyre konsentrert med stramme tanniner og solbær frukt på smak. Lang og sødmefull. Rik. Drikk fra 2020 til 2027. Passer til lam og okse. MB

Quella 2009
Bond
California, USA
Kroner 2050,- spesialbestilling
91 poeng
Vinarius
Mørke røde frukter og tre på duft med hint av krydder og vanilje. Fyldig og med en moden frukt kombinert med lange og tydelige tanniner og en lett tørr utgang. Drikk fra 2018 til 2025. Passer til lam og okse. MB/BDK

Quella 2006
Bond
California, USA
Kroner 1550,- spesialbestilling
91 poeng
Vinarius
Tørket frukt på duft med innslag av fiken og tre. Noe mer elegant frukt på smak enn de andre i samme årgang. Saftig og moden med tydelige tanniner. Tørr finish. Drikk fra 2016 til 2022. Passer til lam og okse. MB

Vecina 2008
Bond
California, USA
Kroner 1880,- spesialbestilling
90 poeng
Vinarius
Dufter av mørke bær, tre og krydder. Konsentrert, rik og saftig frukt på smak med stramme tanniner kombinert med en lang og kraftig tett utgang. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til lam og okse. MB

Pluribus 2007
Bond
California, USA
90 poeng
Vinarius
Solbær, tre og sharpsdrops på duft. Rustikk og nærmest voldsom på smak. Uhyre konsentrert og rik med tydelige tanniner og en lettere moden frukt. Drikk fra 2025 til 2035. Passer til okse og lam. MB

Vecina 2006
Bond
California, USA
Kroner 1550,- spesialbestilling
90 poeng
Vinarius
Krydder, tre og solbær på duft med hint av lær. Moden og rik konsentrert frukt på smak med stramme lange tanniner. Drikk fra 2018 til 2024. Passer til okse og lam. MB

Melbury 2006
Bond
California, USA
Kroner 1550,- spesialbestilling
90 poeng
Vinarius
Tobakk og moden frukt på duft med innslag av lær. Tørre tanniner i finish kombinert med en moden og rik frukt. Bra lengde. Drikk nå til 2020. Passer til lam. MB

Pluribus 2006
Bond
California, USA
Kroner 1550,- spesialbestilling
89 poeng
Vinarius
Moden og tørket fukt med hint av karamell på duft. Stramme strenge tanniner med en bitter og tørr utgang. Drikk fra 2020 til 2025. Passer til lam. MB

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.