Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Har du 65.000 å bruke på én flaske vin?

Tekst
Arnt Egil Nordlien, aukjsonsanvarlig for Vinmonopolet gjør vinene klar til auksjon hos Blomqvist. Foto : Thomas Haugersveen

Arnt Egil Nordlien, aukjsonsanvarlig for Vinmonopolet gjør vinene klar til auksjon hos Blomqvist. Foto : Thomas Haugersveen

Da har du sjansen om to dager. Da går de første flaskene under hammeren på Vinmonopolets nettauksjon.

Hele 878 lotter skal auksjoneres bort, hvorav 801 er vin og 77 er forbeholdt brennevin. Auksjonen foregår på auksjonshusets Blomquists nettsider og startet den 11. november. Første del avsluttes 19. november, neste 20. november og brennevinsdelen avsluttes den 24. november.

Det er først og fremst flasker fra Bordeaux som dominerer auksjonen. Enda lar budgiverne vente på seg, da flere av de berømte slottene fortsatt ikke har mottatt bud. Men selv om gjennomsnittsprisen på flaskene fra Bordeaux er relativ høy, er det så absolutt mange muligheter til å gjøre små røverkjøp. I Norge er prisen på vin fra Bordeaux vanligvis lavere enn på det markedsstyrte utenlandsmarkedet, i tillegg er det mye gode kjøp blant blandingslottene med de mindre kjente slottene.

Budene har hittil også uteblitt på de hvite burgunderne, mest sannsynlig fordi mange budgivere har mange oksiderte skuffelser friskt i minne.

Blant de røde burgunderne, samt vinene fra Piemonte, Rhône, Toscana og Portugal er det allerede flere lotter som ligger godt over vurderingsprisen. Av dem finnes nok de beste kjøpene i Rhône og Piemonte, prisen tatt i betraktning.

Uansett hvilket område som skulle friste, er dette en unik anledning for alle som ønsker å smake eldre moden vin, drikke vin fra sin egen årgang eller gi en gave til en jubilant i dets fødselsår.

Er man usikkert hvor høyt man skal gå kan det være en trygghet å sjekke de internasjonale prisene på nettsider som www.winesearcher.com blant annet.

Auksjonens eldste flasker kommer fra den legendariske portvinsårgangen 1834 og er portvin tappet i Norge hos vinhandleren P. A. Larsen, lenge før Vinmonopolets fødsel. Den lotten med høyeste vurdering er tre magnumflasker med Ch. La Mission Haut Brion fra 1975 til 80.000 kroner, mens flaske med høyeste verdivurdering er en seks liters flaske med La Tâche 1974 fra Domaine de la Romanée-Conti  til 65.000 kroner.

Mens brennevinsdelen kan skilte med en flaske av den sjeldne Hennessy Timeless Cognac til den nette forhåndsvurdering av 50.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.