Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mugnier tilbake i form

Tekst
Jacques Frederic Mugnier i Chambolle Musigny Foto:

Jacques Frederic Mugnier i Chambolle Musigny Foto:

Jacques-Frédéric Mugnier har begynt å få dreisen på sin monopolvinmark Clos de la Maréchale.

Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

Det var mye å ta tak i for Jacques-Frédéric Mugnier da han endelig fikk tilbake familiearven og vinmarken Clos de la Maréchale for ti år siden.

Den nærmest ti hektar store premier cru vinmarken i utkanten av Nuits Saint Georges hadde vært i familiens eie siden 1902, men leid ut de siste 50 årene til Maison Faiveley. Når endelig langtidskontrakten var over i 2004 ble vinmarken først og fremt langt om til økologisk dyrking.
Og etter å ha smakt en fantastisk hvitvin fra marken laget i 1948 ble Mugnier så inspirert at han podet om et lite hjørne i vinmarken til chardonnay.

Kvalitets økning. De første årene var preget av en noe inkonsekvent stil. Noen år var bra, andre var ikke like spektakulære. De siste årgangen har vist en progresjon i kvaliteten, og viser en helt annen vin enn den tanninrike og rustikke stilen Faiveley laget ut av marken. Nå er de mer elegante og fruktdrevne, mens tanninene er blitt mer raffinerte.

Samme året markerte også en karriereendring for Jacques, som da ble fulltidsvinbonde. For frem til 2004 hadde han bare fire hektar og måtte spe på inntektene som pilot i det franske flyselskapet TAT.

Nå både eier han og kultiverer hele 13, 5 hektar i Chambolle og Nuits-Saint-Georges hvor hans 1,13 hektar med Le Musigny, 0,35 hektar med Bonnes-Mares og 0,5 hektar Les Amoureuses er de mest imponerende.
 

Tilbake til start. Egentlig var det som oljeingeniør Jacques-Frédéric Mugnier hadde tenkt å tilbringe sitt yrkesaktive liv, men skjebnen hadde noe helt annet i tankene.
Da hans far døde i 1980 bestemte Jacques seg for å ta permisjon et år for å komme tilbake til Chambolle for å se om han ønsket å drive farsarven videre.

Hans far hadde latt Bernard Clairs drive domainet fra 1978 frem til 1985, et tidsrom hvor mesteparten av vinene ble solgt ble solgt i bulk til negocianter. Det tok ikke lang tid før Jacques var overbevist og i 1995 produserte han si første årgang.

Den spektakulære eiendommen ble kjøpt fra Marey-Monge familien i 1863, og har vært i deres eie siden. Slottet som familien holder til i heter egentlig Château de Chambolle-Musigny og ble bygd i 1709. Det befinner seg på toppen av landsbyen med en enorm hage rundt omgitt av tykke murer. Men selv om beliggenheten er tilstede tok det noen år før han klarte å få de bortleasede vinmarkene tilbake.

- Jeg ser nå at jeg gjorde mange feil i begynnelsen, forteller han. Fra 2004 er alt blitt bedre her, vi har laget nytt vineri, vi har større plass og den jobben vi gjør i vinmarken er mye bedre, sier han med et blygt smil.

- Nå arbeider vi økologisk, vi bruker ingen sprøytemidler lenger, den tiden er forbi, det er det beste for vinmarkene.

Mugnier er berømt for sitt lave utbytte, ofte ned på 20 hektoliter per hektar, som sammen med bare 20 prosent nye eikefat skaper nydelige viner.

Forandringen som Jacques-Frédéric har gjort har også ført til at vinene hans har blitt mer konsentrerte og rike med mer tydelige tanniner. Mens de tidligere uhyre lette og delikate utgavene ikke eksisterer lenger. Etter et kvalitetsdropp i årgangene 2005, 2006 og 2007 har det bare gått i en retning. Og vinene til Mugnier er igjen noen av de beste i Chambolle. Nå er fem årganger av Clos de la Maréchale tilgjengelig i bestillingsutvalget.

 

94726 Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2009         
Mugnier
Burgund, Frankrike            
Kroner 599,90 bestilling  
91 poeng
Red & White             
En mye bedre flaske enn forrige gang vi smakte. Nå har denne vinen åpnet seg og viser sitt potensiale. Floral duft med innslag av pepper og villbringebær. Strukturerte tanniner på smak med en lang tørr utgang og en lett saftig delikat frukt. Fortsatt noe ung, men kan nytes nå til 2022. Passer til sopp og kalv. MB

2913 Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2011          
Mugnier
Burgund, Frankrike            
Kroner 569,90 spesialbestilling
91 poeng
Red & White             
Dufter av tre og røde bær med innslag av blomster. Saftig og lett delikat frukt med balanserte og tydelig tanniner. Fruktdreven og elegant. Drikk nå til 2020. Passer til svin og kalv. MB

53489 Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2008         
Mugnier
Burgund, Frankrike            
Kroner 569,90 bestilling  
90 poeng
Red & White          
En vin som vi har testet da den ble lansert, og den fremsto bedre da. Moden frukt på duft med hint av grønn pepper. Strukturerte tanniner på smak med en lett og noe umoden strukturert frukt. Ung ennå, og trenger mer tid. Drikk fra 2018 til 2022. Passer til sopp og kremet pasta. MB

65337 Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2007  
Mugnier
Burgund, Frankrike            
Kroner 549,90 bestilling  
89 poeng
Red & White          
Moden frukt på duft med hint av blomster og fioler. Strukturerte tanniner på smak med en saftig lett moden frukt. Tørr finish. Drikk nå til 2018. Passer til sopp og kalv. MB

56384 Nuits-Saint-Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2006 
Mugnier 
Burgund, Frankrike            
Kroner 599,90 bestilling
87 poeng      
Red & White  
Moden frukt på duft med hint av blomster. Stramme tanniner og en lett moden frukt på smak. Tørr og lang lett bitter og umoden utgang. Drikk nå til 2017. Passer til kremet pasta, sopp og kalv. MB(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.