Hva med å lage tilbehøret selv?

En spansk Romescosaus er ypperlig tilbehør til grillet kjøtt, og i ferdiglaget stand kan den ytterligere oppbevares i flere uker i kjøleskapet. Den kommer opprinnelig fra Tarragona i Catalonia i Spania og serveres som tilbehør til tapas, grillmat og brødmat.

Romescoens greske venn Tzatziki er nok mer berømt, og er å finne i de fleste butikker i form av ferdigutgaver. Men den hjemmelagde er så mye bedre. Navnet stammer opprinnelig fra Tyrkia og betyr Chutney. Selv om sistnevnte er vidt forskjellig har de to noenlunde det samme bruksområdet.

- Det viktigste når man lager Tzatziki er at man tar ut innmaten i agurken, sier Geir Skeie. Den er veldig fuktig og gjør Tzatzikien veldig tynn som man ikke tar den ut.

Prikken over ien er en hjemmelaget potetsalat på de beste potetene man har får hånd. Gjerne basert på vinaigrette snarere enn den tradisjonelle rømme og majones blandingen.


Lammecarre







Romesco










Fennikelslaw






Tzatziki








Fransk potetsalat












Lammevin

Dette er en rett hvor man må tanke litt utenfor boksen når det kommer til en tilhørende vin. Tradisjonelt sett ville man ha hatt en kraftig rødvin med mye tanniner til lam, men her må man ta hensyn til fennikel, vinaigrette, tomatsaus og sist men ikke minst den lett brente og karamelliserte smaken som lammekjøttet får etter sin tilmålte tid på grillen.

Konklusjonen er at her kan man ikke gå kompromissløst frem, men man må tenke på helheten. En fruktig og søtladen rødvin med en balansert tanninstruktur er klart det beste valget. Her er det mye å velge mellom, men rødvinene fra Østerrike utmerker seg som et glimrende valg. Det samme gjør en god Rioja og California med et elegant tilsnitt.

30989 Muga Reserva 2005
Bodegas Muga
Rioja, Spania
Kroner 189,90 Hovedsortiment
88 poeng
Best Buys International
Krydret duft med innslag av tobakk, tre, moden frukt og stall. Pent balanserte men tydelige tanniner, moden og elegant frukt med en lett sødmefull struktur. Balansert lengde med tørr finish. Drikk nå og i tre til fire år fremover. MB/TM

51251 Syrah Le Pousseur 2006
Bonny Doon Vineyards
California, USA
Kroner 199,90 Bestilling
87 poeng
Moestue Grape Selections
Krydret duft med innslag av rødbeter og bjørnebær. Fruktig på smak med velbalansert eik og modne tanniner. Drikk nå og i tre år fremover. MB

51232 Terrassen St. Laurent 2008
Domäne Wachau
Wachau, Østerrike
Kroner 136,90 Bestillingsutvalg
85 poeng
Blend Wines as
Dufter av pepper og ferske bær. Pen og fruktig konsentrasjon med frisk frukt og delikat lengde. Balanserte tanniner og bløt avslutning. Drikk nå. MB

10595 Ravenswood Vitners Blend Zinfandel 2009
Ravenswood Winery
California, USA
Kroner 134,90 Basis – Grunnsortiment
83 poeng
Bibendum
Sødmefull, krydret stil med innslag av solbær og boysenbær. Fruktig. Nå til 2011 TM(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.