For et halvt år siden overtok Høyre og Fremskrittspartiet regjeringsmakten, og Erna Solberg ble statsminister. Noe er gjort i løpet av de seks månedene. For eksempel er det sendt på høring et forslag om å tillate Segway og andre såkalte selvbalanserende kjøretøyer.

Regjeringen har vist seg å være et ganske selvbalanserende kjøretøy selv. Stort sett har den klart å styre støtt, med unntak for Solbergs feilvurdering da hun ga Kristelig Folkeparti løfte om å gi leger reservasjonsrett mot å henvise til abort.

Den største spenningen har vært knyttet til hvordan Frp ville klare overgangen til makt og ansvar. Den har partiet klart på en ganske god måte. Partiets fall på målingene viser at velgerne er utålmodige. Men partiets tillitsvalgte ser ut til å forstå at ting tar lengre tid i den virkelige verden enn det Frp hevdet som opposisjonsparti. Det ser også ut til å akseptere at regjeringsmakt krever kompromissvilje. Begge deler er en forutsetning for at regjeringsprosjektet skal bære.

Det selvbalanserende blå kjøretøyet vil bli satt på tøffe prøver fremover. Det kan lett kjøre seg fast når landbruksminister Sylvi Listhaug triller ut på gjørmete jorder i jordbruksoppgjøret rett etter påske. Ved høstens runder om statsbudsjettet for neste år vil forventningene være høyere både blant Høyres og Frps egne og i samarbeidspartnerne Venstre og Kristelig Folkeparti. I klimapolitikken er regjeringen i ferd med å bli frakjørt av Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen.

En av de viktigste og mest krevende balanseøvelsene blir kommunereformen. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har på kort tid fått satt fart i en prosess som burde vært startet for lenge siden. Skal Sanner lykkes, kreves det politisk kløkt. Men det kreves også politisk vilje til å få ting gjort. Så langt ser det ut til at han har begge deler.

Den blå regjeringen har ikke klart seg så verst i sine første seks måneder. En grunn er at den foreløpig ikke har gjort så mye. Det vanskeligste er i vente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.