Hvordan oppfører folk seg egentlig når de har en inntekt de vi skjule fra skattemyndig­hetene? Hva kan motivere dem til å følge lover og regler?

DN fortalte torsdag at forskere ved Norges Handelshøyskole har gjennomført en unik studie som kan bidra til å gi bedre svar på denne typen spørsmål. Det er et viktig tema fordi skattesystemet er noe av fundamentet for hvordan velferdssamfunnet finansieres og hvordan tillit i samfunnet bygges. De som sniker seg unna, undergraver fellesskapet og dytter regningen over på andre. Noen vil mene at skattesystemet ikke er rettferdig. Men systemet blir ikke bedre av at noen jukser.

Utgangspunktet for studien var at Skatteetaten i 2012 fikk omfattende informasjon om nordmenns inntekter i utlandet gjennom informasjonsutveksling med utenlandske myndigheter og finans­institusjoner. 18.000 personer hadde under­rapportert tilsammen 560 millioner kroner.

Disse personene ble utsatt for en undersøkelse med tilfeldig utvalg. Noen fikk brev med ulik type informasjon fra Skatteetaten. Andre fikk ikke noe brev. Slik kan forskerne måle hvordan folk oppførte seg da neste selvangivelse skulle leveres.

Skattebetalerforeningen reagerer sterkt på at skatte­myndighetene ikke ga samme informasjon til alle. Den samme kritikken kommer fra Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter. Den kritikken bommer helt.

Ingen av skatteyterne er ført bak lyset i dette eksperimentet. Ingen fikk mindre informasjon enn de ville fått uten forskningsprosjektet. Tvert imot har noen fått mer informasjon enn de ellers ville fått. Det går an å mene at alle burde fått samme informasjon slik at de hadde like gode muligheter til å la være å snyte på skatten. Men utgangspunktet er at alle de 18.000 – uansett hva slags brev de fikk – har samme plikt til å levere sannferdige opplysninger til skattemyndig­hetene.

Det viktige med studien er nettopp muligheten den gir til å se hvordan folk oppfører seg avhengig av hvilken informasjon de mottar. Det kan gi verdifull innsikt om hvordan skattemyndighetene fremover bør informere folk slik at færre snyter og flere bidrar.

Det offentlige trenger flere slike studier, ikke færre.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.