Angrepet på det franske satirebladet Charlie Hebdo i Paris er dypt rystende. Frankrikes president François Hollande kalte det et angrep på ytringsfriheten. Det er det. Og det betyr at det er et angrep på så mye mer. Akkurat som terrorangrepet på skolen i Peshawar i Pakistan før jul var mer enn et angrep på barns og unges rett til undervisning og kunnskap.

Begge angrepene er angrep på retten til kunn­skap og informasjon. Det er angrep på trosfrihet og debatt. Det er angrep på retten til å kritisere, til å harselere. Det er angrep på retten til å vite og retten til å le.

Det finnes ikke noen mer grunnleggende menneskerett enn ytringsfriheten. Den er frihetens grunnlag. Når myndigheter, bedrifter og autoriteter ikke fritt kan kritiseres, mister andre friheter sitt viktigste vern. Nemlig at det kan sies ifra når rettigheter trues, innskrenkes eller forsvinner.

Ingen vil vite om det er rettssikkerhet og likhet for loven hvis det ikke er lov å ettergå og kritisere alle ledd i justisapparatet – både politi, påtalemyndigheten og domstoler.

Retten til å organisere seg og påvirke blir en illusjon uten rett til å heve stemmen.

Retten til økonomisk frihet blir for de få i et system der kritikk kan knebles.

Sann trosfrihet forutsetter frihet ikke bare til å tro, men også til å kritisere tro.

Yringsfriheten er en forutsetning for demokratiet og en nødvendighet for tankefriheten.

Derfor er angrepene på et satireblad i Frankrike og en skole i Pakistan begge angrep ikke bare på menneskers rett til å vite og ytre. Det er angrep på vår rett til å leve som frie mennesker.

Det er angrep på frihet.

Ved den franske revolusjon i 1789 ble det vedtatt en erklæring om menneskerettigheter. Det ble slått fast at alle mennesker er født frie og like. Det er denne retten til å være et fritt menneske som terrorangrepene rammer. Og det er denne retten som må forsvares.

Når ytringsfriheten angripes, er all frihet i fare.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.