LONDON.

Brexit-avstemningen sendte børsene og pundkursen bratt nedover før helgen. Fallet fortsatte mandag morgen, men det er ingen «Lehman-panikk». Avstemningsresultatet kom uventet, men nasjonale regjeringer og sentralbanker hadde lagt planer i tilfelle det skulle skje likevel.

Fredag forsikret den britiske sentralbanksjefen Mark Carney at det er store ressurser tilgjengelig for å stabilisere situasjonen. Mandag morgen, før markedene åpnet, sa finansminister George Osborne at britisk økonomi står sterkt for å møte utfordringer – og at det formelle brevet om EU-utmeldelse ikke vil bli sendt før situasjonen er klarere.

Mens britiske myndigheter forsøker å skyve de økonomiske utfordringene foran seg, er den politiske krisen i Storbritannia akutt.

Landet vil få en ny statsminister etter at statsminister David Cameron har varslet sin avgang. Samtidig øker sannsynligheten for et nyvalg i løpet av høsten. Et realistisk utfall at det konservative partiet blir totalt dominerende. Opposisjonspartiet Labour risikerer nedsmelting.

På lederjakt

Det konservative regjeringspartiet er på jakt etter en ny leder, som skal velges av partigruppen i parlamentet. Den åpenbare kandidaten er tidligere London-borgermester Boris Johnson, som førte en effektiv kampanje for britisk EU-utmeldelse. Johnson er en glimrende taler og har tonn av sjarm, men han er også mildt eksentrisk og har en slump skandaler bak seg. Han er fyren alle vil ta en øl med på puben, men mange tviler på hans evne til å lede landet i en krisetid.

Et sterkt alternativ er innenriksminister Theresa May, blant annet fordi skepsisen mot Johnson er stor i partigruppen. Mange gir ham stort personlig ansvar for utfallet av folkeavstemningen.

Problemet er at Theresa May kjempet mot EU-utmeldelse (selv om hun regnes som EU-skeptiker). Det holdes som urimelig at de kommende skilsmisseforhandlingene med EU skal styres av en politiker som ikke ønsket utmarsj fra unionen.

Krise i Labour

Samtidig er opposisjonspartiet Labour i krise. I helgen trakk et dusin medlemmer seg fra «skyggeregjeringen», flere fulgte mandag morgen. Alle vil ha fjernet partilederen Jeremy Corbyn – som tilhører den ytre venstresiden i partiet – fordi han førte en «halvhjertet» kampanje for fortsatt EU-medlemskap. Det var støtten fra svært mange tradisjonelle Labour-velgere som ga flertall for EU-utmeldelse.

Det er ventet et snarlig mistillitsforslag mot Corbyn. Kritikernes problem er at Labour-lederen velges av partimedlemmene. Corbyn ble valgt ifjor med støtte fra rundt 200.000 nyinnmeldte medlemmer, de aller fleste på venstresiden. Corbyn sier han vil stille igjen hvis han blir utfordret. Sannsynligheten for at han vinner er høy.

Partiets velgere ser imidlertid langt mer negativt på den forholdsvis ferske partilederen. En tredel av velgerne som stemte på Labour ifjor sier de ikke vil gjøre i dag. Svært mange av stemmene vil gå til det høyrepopulistiske UK Independence Party.

Mange observatører mener en ny konservativ statsminister vil anbefale nyvalg, sannsynligvis i november, for å sikre seg et demokratisk mandat til de kompliserte forhandlingene med EU som ligger forut.

Sitter Corbyn stadig som partileder risikerer Labour å falle fra 229 representanter i Parlamentet til 70–80 representanter – den suverent verste krisen for Labour siden mellomkrigstiden.

Det kan ta måneder og år før Storbritannia vil merke de økonomiske virkningene av brexit. Det politiske jordskjelvet er i full gang.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv

kjetil.wiedswang@dn.no

Les mer på DN.no:

Billigste pund på et år

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.