Lese mer? Kjøp dagspass eller digitalt månedsabonnement for å få full tilgang til Dagens Næringslivs prisbelønte journalistikk.

Månedsabonnement

1 krone*

*Gjelder første måned. Tilbudet er kun for nye abonnenter.

Kjøp abonnement nå

Dagspass

35 kroner

Tilgang i 24 timer fra kjøpstidspunktet

Kjøp dagspass nå
STERKE REAKSJONER. Regjeringens beslutning rundt Dalai Lamas besøk i Norge har skapt sterke reaksjoner. Her hilser Dalai Lama på folket som ønsket ham velkommen utenfor Grand Hotell. Foto: Brian Cliff Olguin les mer

Klok utenrikspolitikk

De parlamentariske lederne på Stortinget kan gjenopprette norsk troverdighet gjennom en enkel samlet uttalelse som demonstrerer endelig frakobling av fredsprisen fra norsk politikk, skriver Leiv Lunde, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Regjeringens Dalai Lama-beslutning har skapt sterke reaksjoner i inn- og utland. Stortinget er kalt feighetens hus og regjeringen hyklersk, svikefull og det som verre er. Internasjonale medier sørger over tapet av den modige røsten for menneskerettigheter, fred og demokrati.

659444.jpgValget var riktig av tre grunner. Det første argumentet er realpolitisk. Regjeringens fremste oppgave er å fremme norske interesser i en globalisert verden, overfor viktige aktører som ofte står langt fra våre politiske og demokratiske tradisjoner. Langvarig isfront Norge/Kina koster dyrt langs hele spennet av norske interesser – fra sikkerhet, politikk og økonomi til klima, fred og menneskerettigheter.

Vi går glipp av en rekke muligheter til fordypet politisk samarbeid på områder av stor betydning for begge land. Noen eksempler: Dørene til samarbeid på miljø- og klimaområdet står vidåpne, og Kina er allerede den store vekstmotoren for fornybar energi. Beijing øker engasjementet for god global styring, på områder fra miljø, energi, hav og Arktis til handel, finans og sikkerhet.

Det andre argumentet handler om kulturforskjeller og viktigheten av å forstå hverandre. Vi må gjenopprette tilliten i Kina. De gode intensjonene bak fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010 ble ikke forstått, blant annet fordi prisen året før gikk til en aktivt krigførende amerikansk president. Jeg har besøkt Kina et titall ganger de siste årene og drøftet konflikten med forskerkolleger og folk fra næringsliv og politikk. Noen er svært kritiske. For dem fremstår Norge som et lite, høyrøstet og arrogant land i Europas ytterkant. Vi mangler vilje til å forstå dybden i Kinas interesser og intensjoner, lar oss diktere av særinteresser, støtter undergravende bevegelser og truer Kinas stabilitet.

Lese mer? Kjøp dagspass eller digitalt abonnement
.
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Alle

Mest sett på DNtv nå