Arbeidsledigheten har steget jevnt det siste året, men den holder seg fortsatt under fem prosent. Negotia opplever imidlertid at tallene i realiteten er høyere enn de offisielle registreringene fra Nav og SSB.

Siden ifjor har vi merket uvanlig stor pågang av medlemmer som er i omstillings- og nedbemanningsprosesser. Lenge var det spesielt oljerelaterte virksomhet som var rammet, men særlig etter sommeren har vi merket økt press i andre, tradisjonelle næringer. Det er urovekkende, ettersom det forteller oss at uroen nå smitter over på andre deler av økonomien.

Vi jobber daglig med å bistå medlemmer i nedbemanningsprosessene. Mange arbeidsgivere er profesjonelle og ryddige i den forstand at de tilbyr generøse sluttpakker. Isolert sett er det selvsagt bra, men dersom økonomien ikke tar seg opp om noen måneder, vil vi oppleve at mange som har tatt ut sluttpakker, vil gå over i arbeidsledighetskøen og da bidra til et kraftig hopp i tallene.

Det er nødvendig å realitetsorientere våre folkevalgte om at det er store mørketall som ikke kommer til syne i ledighetsstatistikken. Ikke minst med tanke på debatten om neste års statsbudsjett er det viktig at våre folkevalgte har denne forståelsen med seg.

Arnfinn Korsmo, leder i YS-forbundet Negotia

 

Les også: Nav må ansette flere for å håndtere økende ledighet

 
Regjeringen setter av 2,5 milliarder til arbeidsledige

- Vi ser veldig tydelig hvordan oljebremsen rammer regionalt
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.