Børsene i Europa steg etter at den tyske IFO-indeksen viste at tilliten i næringslivet i Tyskland falt til 108,3 i juli 2016, mot et ventet fall til 107,5, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Dette viser at bedriftene har stått imot det første sjokket etter brexit, ifølge nyhetsbyrået.

«Den tyske økonomien beviser at den er motstandsdyktig», konkluderer president Clemens Fuest i Ifo-instituttet i en pressemelding mandag.

Statoil falt 2,55 prosent mandag, mens oljeservice-indeksen var ned 1,21 prosent. Brent 1. posisjon ble handlet til 44,84 dollar per fat da Oslo Børs stengte mandag, mot 45,46 dollar per ved stengetid fredag.

DNB Markets knytter det seneste oljeprisfallet til oppgang i Baker Hughes’ riggtelling for USA uken frem til 22. juli.

«Oppdateringen viste et noe økende aktivitetsnivå, og usikkerheten rundt hvor raskt en prisoppgang vil bli møtt med økende tilbud i det nordamerikanske markedet, har dermed økt noe», skriver meglerhuset i en oppdatering mandag.

Barclays skriver i en oppdatering at den globale oljeetterspørselen i tredje kvartal 2016 vokser med kun en tredjedel av hastigheten i samme kvartal 2015, og begrunner dette med svak økonomisk vekst globalt.

«Avtagende støtte fra OECD-etterspørsel og saktere vekst i Kina og India har gjort markedsbalansen mindre stram i tredje kvartal», skriver meglerhuset.

Selv om Barclays’ oljeanalytikere venter et svakt tredje kvartal for oljeprisen, tror de at prisen vil ta seg opp til om lag 50 dollar per fat i fjerde kvartal. Dette drives av ventet oppgang i etterspørsel i India og en mer moderat utvikling i Kina. I tillegg foregår det en underliggende justering av tilbudssiden, ifølge meglerhuset.

Statoil legger frem sin kvartalsrapport for andre kvartal på onsdag. DNB Markets mener konsensusforventningene ser ut til å være i overkant, og viser til at deres anslag for justert driftsresultat ligger 18 prosent lavere enn dette.

«Etter vårt syn reflekterer dagens kursnivå oljepriser på over 60 dollar per fat, og med en løpende pris på rundt 45 dollar per fat ser vi ikke et attraktiv risiko-/fortjenesteforhold på aksjen foran rapporten», skriver meglerhuset i oppdateringen.

For andre kvartal venter de fokus på kostnadsutvikling, mens de for tredje kvartal ser nedjustering av investeringsguidingen som en mulig positiv faktor.

DNB Markets har en hold-anbefaling på Statoil-aksjen med kursmål på 155 kroner.

Danske Bank Markets skriver i en oppdatering at de opprettholder kjøpsanbefaling på XXL-aksjen og høyner kursmålet til 120 kroner. XXL endte ned 1,0 prosent til 99,50 kroner, omsatt for 12 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,07 prosent til 618,56 poeng, omsatt for 2,061 milliarder kroner.

John-Erik Rørheim, TDN Finans

 

Les også:

Hvor er Europas selvbevissthet?

Oljekrise bidro til rekordresulat

Næringsministeren er kommet opp i en aldri så liten sommerstorm(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.